HANGADÓ
2007. ÁPRILIS 

Városházi tudósítások

A március havi ülésén a képviselő-testület elsőként a 2006. évi költségvetési beszámolót tárgyalta meg. A legfőbb célkitűzésként az önkormányzati alapfeladatok ellátása, az intézmények szintentartott működtetése, valamint a korábban felvett fejlesztési célú hitel törlesztési kötelezettség teljesítése került meghatározásra. 

  • Az 53 milliós működési hiánnyal elfogadott költségvetés igen átgondolt gazdálkodást követelt. A helyi adóból származó bevételi többlettel, a kiadási tételek megtakarításával, a karbantartási feladatokra tervezett összegek átcsoportosításával sikerült a hiányt mintegy 20 millióra csökkenteni. Az év végén a tényleges folyószámla hitel állománya  9.860 eFt volt, mivel december végén leutalásra került a nyolc és félmilliót meghaladó központi támogatás összege is. A nem ellentételezett hiány ellenére az önkormányzat gazdálkodása kedvezőbben alakult, így a pénzmaradvány összege mintegy hárommillió forint volt. Az adóerőképesség elszámolása alapján visszajár az önkormányzatnak további tíz és félmillió forint, mely azonban már az idei év gazdálkodását fogja segíteni.
              A rendelet önkormányzati oldalunkon itt megnyitható >>>
  • A szociális ellátásokra vonatkozó önkormányzati rendeletet két vonatkozásban kellett módosítani. Miután a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás szabályozó rendelet megszüntette a lakossági szemétszállítási díj fizetési kötelezettségét és hatályon kívül helyezte ennek támogatási lehetőségét, ezért ezt a tényt a szociális rendelet vonatkozó részében is át kellett vezetni. Ezzel egyidőben az újszülött gyermekek után járó 10.000 Ft-os támogatás új elemként került bele a rendeletbe.
              A rendelet önkormányzati oldalunkon itt megnyitható >>>
  • Az általános iskolai oktatási és nevelési feladatok ellátása érdekében Rétság, Bánk és Tolmács önkormányzata intézményfenntartó társulást hozott létre. Az ily módon működő intézmény költségvetését mindhárom önkormányzatnak el kell fogadnia. Az előterjesztést városunk önkormányzat jóváhagyta.
  • A napirenden szerepelt a volt laktanya épületeinek értékesítésre vonatkozó felhívásra érkező vételi ajánlat megtárgyalása. A váci székhelyű CEMINVEST Kft. meg szeretné vásárolni a volt tiszti étkezde és nőtlen tiszti szálló épületét, hol lakások kialakítását tervezi. A vétel tárgyában a testület a következő ülésén kíván dönteni.
               A RétságNet portál cikke a napirenddel kapcsolatban >>>
               Portálunknak nyilatkozik a várostervező >>>
  • Két ingatlan-vásárlási kérelem is érkezett az önkormányzathoz. A napirend tárgyalási időpontjáig azonban az Uránusz Kft visszalépett a telephelyéhez kapcsolódó ingatlanok vételi szándékától. A Lomen és Társa Kereskedelmi Kft. A jelenlegei tűzoltószertár megvásárlását kérvényezte. Az ingatlan helyén áruházi parkolót szeretnének megvalósítani. A testület nem utasította el kérvényt, de azzal a határozattal napolta el, hogy a kérdésre akkor lehet visszatérni, ha a tűzoltószertár kérdése más helyszínen biztosítható lesz.
  • Az ALS 96 Kft. Ügyvezetője a Pusztaszántón lévő telkek ivóvíz ellátását biztosító vezeték kiépítéséhez szükséges szolgalmi jog bejegyzése érdekében nyújtott be kérelmet. A testület e tárgyban is a következő ülésen kíván dönteni.
  • A településrendezési terv módosítására két árajánlat érkezett. A testület a kedvezőbb ajánlatot benyújtó tervezetet szavazta meg, s felhatalmazta a város polgármesterét a szerződés megkötésére.
  • A laktanya hasznosítás előkészítő munkáinak lebonyolítási érdekében három vállalkozást kerestek meg. Közülük kettő nyújtott be árajánlatot. Az árajánlatok közül az önkormányzat a kedvezőbbnek ítélt CEMINVEST ajánlatát tartotta elfogadhatónak.
               A RétságNet portál cikke a napirenddel kapcsolatban >>>
               Portálunknak nyilatkozik a várostervező >>>
  • A Zrínyi Miklós és a Nógrádi utca felújítását, annak leromlott állapota miatta az önkormányzat időszerűnek tartja. A munkálatok érdekében azonban pályázati pénzekre kíván támaszkodni. A pályázathoz csatolni kell a felújítási tervet is tartalmazó dokumentációt.
  • A Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány kezdeményezésére az EU élelmiszersegély program keretében egy együttműködési megállapodás született városunk önkormányzatával a rászorulók számára nyújtandó élelmiszersegély tárgyában.
  • A napközi-otthonos óvoda vezetője kérvényezte a megüresedett részmunkaidős óvodatitkári állás betöltéséhez az önkormányzat jóváhagyását. A kérelmet a testület nem hagyta jóvá.
              Az óvoda honlapja portálunkon >>>
  • A március ülés utolsó napirendi pontjaként zárt ülésen került sor a jegyzői pályázat elbírálására. A jelentkezők közül a képviselők Huszár Zoltán pályázatát fogadta el. Városunk új jegyzője április első napjával el is foglalta álláshelyét.
              A város új jegyzője Huszár Zoltán >>>
              Bánk és Tolmács nem kér a körjegyzőségből >>>
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-