HANGADÓ
2005. JANUÁR ..

Városházi tudósítások

Rétság Város Önkormányzat Képviselő-testületének decemberi ülésén első napirendi pontként a rétsági Tourinform Iroda beszámolóját tárgyalta a képviselő-testület. 
  • Majnik László a Pénzügyi Bizottság elnöke a tájékoztatót elfogadásra javasolta azzal a feltétellel, hogy további pénzügyi támogatást nem javasol. Girasek Károly szerint jó döntés volt az iroda működéséről kért információ, mert ebből is kiderül, milyen sokszínű munkát végeznek, ami lényegében Rétság környékének hasznos, mivel helyben a könyvtár informatikai felszereltsége lehetővé teszi a rétságiaknak, hogy bármikor, bármiről informálódjanak. Rétság város honlapján, a Hangadóban rendszeresen helyet kaptak az információik és természetesen ez így is marad. A beszámolót a képviselő testület elfogadta és a Tourinform Iroda által kért támogatási összeget megszavazta.
  • Második napirendi pontként szerepelt a gyermek és szociális étkeztetés intézményi és személyi térítési díjairól szóló javaslat. Havas Vilmosné, a Szociális Bizottság elnöke hozzászólásában elmondta, hogy a bizottság megtárgyalta a javaslatot és arra a véleményre jutott, hogy az emelés mértéke nem olyan magas, de sajnos erre azért van szükség, hogy a minőség is javuljon. A képviselő testület a bizottság javaslatát elfogadta. (Lásd a rendeletet >>>)
  • Harmadik napirendi pontként a 2005. évi víz- és csatornaszolgáltatási díj megállapítása szerepelt. Majnik László, a Pénzügyi Bizottság elnöke elmondta, hogy a csekély emelés tolerálható, még így is alacsonyabb a díj, mint máshol és a bizottság nevében a javaslatot elfogadásra javasolja. Felvetődtek kérdések, de mivel a Vízmű részéről senki nem vett részt az ülésen, ezért ezeket továbbítják az illetékesek felé. A számlázás kéttényezős díjat tartalmaz, amely magában foglalja az alapdíjat és a fogyasztást. A megállapított díj valójában nem az a díj, amit a lakosságnak fizetnie kell, hanem ebből még a központi támogatási díjat le kell számolni. A rendelettervezetet a képviselő-testület elfogadta. (Lásd a rendeletet >>>)
  • Negyedik napirendi pontként került megtárgyalásra a szemétszállítási díj mértéke. Majnik László a Pénzügyi Bizottság elnöke szerint 2004-ben olyan költségek is felmerültek, amelyeket ki kellett gazdálkodni. A lakosoknak figyelniük kellene arra, hogy folyékony anyag ne kerüljön a kukába, mert ez kárt tesz a kukás autóban. Rozgonyi úr véleményét is tolmácsolták, hogy amennyiben a kukát ők törik össze, akkor ezt ők ki is cserélik. Girasek Károly képviselő a szolgáltatás minőségének javítását kérte, és hozzászólásában elmondta, hogy a borsosberényi szemétlerakóba olyan szemét is kerül, ami nem kerülhetne oda. A képviselő-testület a rendelet-tervezetet elfogadta. (Lásd a rendeletet >>>)
  • Ötödik napirendi pontként a 2004. évi költségvetés módosítása szerepelt, Majnik László a Pénzügyi bizottság elnöke elmondta, hogy a bizottság megtárgyalta az előterjesztést és elfogadásra javasolja, amit a képviselő-testület el is fogadott. (Lásd a rendeletet >>>)
  • Hatodik napirendi pont volt a talajterhelési díjról szóló előterjesztés. Azokat a kibocsátókat terheli ez a díj, akik a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem kötnek rá és helyi szennyvízelhelyezést alkalmaznak. A rendelet teljes szövegét a Hangadó közli és a www.retsag.hu oldalon is megtalálható. (Lásd a rendeletet >>>)
  • Hetedik napirendi pont volt a szennyvíz program céltámogatás és TEKI maradvány lemondásáról szóló előterjesztés. Majnik László, a Pénzügyi Bizottság elnöke elmondta, hogy bizottságuk a tervezetet megtárgyalta és rövid vita után elfogadásra javasolja. Girasek Károly szerint Rétság a támogatástól olcsóbban oldotta meg a szennyvíz programot, így vissza kell fizetni az el nem költött pénzt, pedig azt az utak visszaállítására kellett volna fordítani. A határozati javaslatot a képviselő-testület elfogadta.
  • Nyolcadik napirendi pont volt a Nyugat-Nógrád Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat bővítéséről szóló előterjesztés.
  • Kilencedik napirendi pont volt a helyi óvoda vezetői pályázat kiírásáról szóló előterjesztés. 2005-ben lejár a jelenlegi óvodavezető 5 éves megbizása. Törvényi előírás szerint meg kell hirdetni a pályázatot. Dr. Szájbely Ernő, az EMOS Bizottság elnöke elmondta, a bizottság javasolja, hogy szakirányú főiskolai végzettségnek és 10 éves szakmai gyakorlatnak, valamint 5 éves óvodavezetői gyakorlatnak egyaránt feleljen meg a pályázó. A képviselő-testület ezt elfogadta a pályazat közzétételét
  • Tizedik napirendi pont volt a Képviselő-testület 2005. évi munkaterve. Majnik László a Pénzügyi Bizottság nevében elmondta, hogy az előterjesztett tervet elfogadásra javasolja, de a bizottságban felvetődött, hogy félévkor újra kellene a munkatervet kiegészíteni az újonnan megtárgyalandó témákkal. Kapecska Ferencné jegyző szerint praktikus lenne a január 27-re tervezett képviselő-testületi ülést február 3-ra áttenni a költségvetés miatt. Dr. Szájbely Ernő, az EMOS Bizottság elnöke javaslatára  a Művészeti alapiskola beindításának lehetőségéről c. napirendi pontot praktikus okok miatt javasolja áttenni április 28-ra, amikor a Műszaki Csoport tevékenységéről szóló beszámoló lenne. A munkatervet a változtatásokkal a képviselő-testület elfogadta. (Lásd a munkatervet >>>)
  • A következő napirendi pont egy előterjesztés volt beépítési kötelezettség meghosszabbítási iránti kérelemre. Bérci László, rétsági lakos kérelemmel fordult a képviselő-testülethez a Szőlő u. 14. sz. alatti ingatlanra bejegyzett beépítési kötelezettség meghosszabbítására. A folyamatban lévő családi ház építését figyelembe véve a képviselő-testület a beépítési kötelezettséget 2006. december 31-ig meghosszabbította.
  • A 2.sz. főút hídrehabilitációs munkáinak tervezéséhez tulajdonosi hozzájárulás kellett, mégpedig a Rétságra tervezett 4 db forgalomcsillapító sziget kialakítására. Girasek Károly szerint örvendetes, hogy napirendre került, de részletesebb terveket kellett volna bemutatni. Mezőfi Zoltán polgármester elmondta, hogy szakemberek járták be Rétság területét és ők tettek javaslatot erre a forgalomcsillapításra is. Ezen kívül elmondta, hogy folytatódik a Rétságot elkerülő út tervezése is. A képviselő-testület a határozati javaslatot elfogadta.
  • A Belső Ellenőrzési Társulás bővítését a képviselő-testület támogatta. Ez Szente község csatlakozását jelenti a jelenlegi társuláshoz.
  • Az egyebekben Majnik László a Pénzügyi Bizottság nevében előadta, hogy a polgármester az előző évben jelentős illetményemelésben részesült, a jegyző nem. Ezért javaslata alapján a jegyzőnek egy havi jutalmat a képviselő-testület szavazzon meg, amit el is fogadtak.
  • A szelektív papírgyűjtés érdekében Mezőfi Zoltán polgármester felajánlotta, hogy mint magánember erre a célra minden felajánlott forintot kiegészít egy forinttal. A papírgyűjtő konténerek darabára 20.000 Ft, amit nem közpénzből, hanem összefogásból kell megoldani. 6-8 db konténer elég lenne a megoldáshoz.
  • Egyebekben Havas Vilmosné képviselő asszony a Nógrádi Újságban megjelent cikk alapján szólt a testülethez. Girasek Károly a fakivágások kapcsán emelt szót, amelyre a jegyző válaszolt. Ugyancsak javasolta a Nagyparkoló felsózását és homokkal való csúszásmentesítését.

  • Felvetődött, hogy a Mindenki Karácsonya plakátokat elrondították és, hogy ezügyben intézkedésre lett volna szükség.
    Az önkormányzat újév köszöntője kapcsán felmerült, hogy tavaly több hiba is csúszott a szervezésbe, ezért az idén ad hoc bizottságot alakítottak a hibák kiküszöbölésére. A bizottság tagjai: Dr. Katona Ernő, Jávorka János és Girasek Károly képviselők.
V.N-né
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-