Mi van a Rétság Városi Sportegyesülettel?


Ez egyszerű sportszerető ember úgy érzékeli, hogy nagy csönd van a Rétság Városi Sportegyesület háza táján. Egy esztendeje még 100-nél több sportolóval majd 10 csapattal, Megye I. osztályú felállásban vesenyeztek és a megyei, országos sajtóban rendszeresen szerepeltek. Most meg csak csönd. Mintha megállt vona az élet. Aztán a 2-es út mellett, a vasút előtt többek felfedeztek egy óriásplakátot, amely a csapat közelmúltban készült tablóképe. Mi hát a helyzet városunk nemrég még kiváló helyen szereplő, nagymúltú egyesületével? Ezekről kérdeztem Salgai Györgyöt, az egyesület elnökét.
     - A tavaszi évadban néha jártam a pálya felé, de többnyire üres volt a pálya, néha volt ott valami, a megyei lapokban semmi. Hogy van most ez? Rétság Megye I-es csapatából mi lett?
     - Mint ismeretes - a tények tudatában - tavaly augusztusban megye I. osztályba nem tudtuk összeszedni a benevezéshez szükséges pénzt. Nem tudtunk indulni. Erről beszámoltál Te is a honlapodon, meg a megyei sajtó...
    - Pedig igen jó eredménnyel bőven ott lehettetek volna...
     - Az előtte lévő bajnokságban mind a négy csapat amelyik versenyzett a bajnokságban - akik hétről hétre kiálltak a pályára - azok közül 3 csapat dobogón végzett. Az utánpótlás csapatok tornákon vettek részt, ugyancsek szervezett formában rendszeres sportolást biztosítva a fiataloknak, ők is szép eredméyneket értek el.
    - Arra is lett volna remény, hogy néhány év múlva akár a Nemzeti Bajnoskásgban (NB) jelölhette volna magát a csapat. persze csak az eredmények alapján gondolom, mert ahhoz aztán tényleg komoly feltételek kellenek ...
     - Igen , elérhették volna. Nagyon sok tehetséges labdarúgónk volt, sok fiatal, akik be tudtak épülni az idősebb rutinos játékosok mellé és így nagyon eredményes volt a csapat. Jó volt az összhang. Volt esélyük, ha nevezünk, hogy nem csak a dobogóra jutnak, hanem az első helyet elérve már az országos bajnokságon NBIII-ban játszhassanak. Sajnos ezek után következett be az, ami minden reményt keresztbetört.
   - A sportolók készen álltak, hogy megye I-ben játszanak, a pályát nem kevés munkával alkalmassá tettétek, akkor mi hiányzott az első osztályos nevezéshez?
    - Egyedül az anyagi feltételek hiányoztak. Hát az éves szinten körülbelül 1 és 1,5 millió forint hiányzott. Ezt az egyesület már nem tudta előteremteni.
   - Mennyi lett volna az a minimum, amivel meg lehetett volna menteni a csapatokat?
    - Mi nagyon pontos számítások és kalkuláció alapján korrektül kiszámított pályázattal 3,6 millió forint támogatást kértünk a testülettől. Pontosan lekövethető volt, hogy miért és mire kérjük. Indok nélkül 2,8 milliót szavaztak meg.
    - Akkor itt 800 ezer forinton múllott a dolog? Megjegyzem az egyik jegyzőnek a "kiváló munkájáért" háromszor ennyit fizettek gondolkodás nélkül, (hogy megszabaduljanak tőle) és lehetne még sorolni hogy mi mindenre van itt pénz, mire mennek el milliók érdemtelenül.
    - Nézd mi a más pénzeivel nem foglalkozunk. Mi ezt kértük, leírtuk az indokokat. Nem kaptuk meg. Ha a kért összeget megszavazzák, akkor a különbözetet mi össze tudtuk volna szedni, mert ne higgye azt senki, hogy mi az öszes működési feltételeinket a várostól vártuk. Azt tudni kell, hogy új felállásban egyetlen megyei bajnokság szerveződött, még távolabbra kellett utazni, Pásztó, Salgótarján, Mátranovák, Bátonyterenye és egyebek. Ez értelemszerűen több pénzbe került. Csak megjegyzem, hogy ezek a csapatok a sorsolás szerint itt is játszottak volna.
    - Akkor hány csapattal tudtatok volna nevezni, és az hány sportolót jelent?
    - Akkor maradt volna minden a régiben, Akkor kilenc csapattal neveztünk volna a bajnoskásgba.
    - Kilenc csapat az több mint száz versenyző...
    - Több! 144 volt, hogy pontos legyek! Összesen ennyi igazolt versenyzőnk volt.
    - Gondolom az első osztályú játékosok maradtak itt labdaszedegetőnek, mert ez viccnek is rossz ...
    - Hagy mondjam én. Nem maradt itt senki! Ez úgy alakult ez a dolog, hogy amikor bejelentettük, hogy nem tudunk nevezni, nem tudjuk a játékosoknak a versenyzést biztosítani, akkor körülbelül az évek folyamán és azóta ahogy kiderült több mint 70 jól felkészült játékos hagyta itt az egyesületet. Eligazolt máshová, ahol örömmel fogadták őket, mert jó játékosok. Közöttük sok rétsági labdarúgó, akik itthon nem kapnak játéklehetőséget.
    - Mi a helyzet a többi csapat tagjaival...
    - Ekkor szembesültünk azzal a ténnyel, hogy az ugyancsak a tavalyi kiváló eredményt elért serdülő csapatunkból "kiöregedő" 9 játékosnak sincs tovább versenyzési lehetősége Rétságon, ugyanis nincs ifjúsági csapat, amiben tudnánk őket versenyeztetni.
    - Ez nem is kell a megye III-ban?
    - Nem kell, és nem is lehet. Nincs rá lehetőség, hogy versenyeztessük. Ezek után a játékosok a különféle környékbeli csapatokhoz igazoltak, ahol tárt karokkal várták őket. Tulajdonképpen az mi évtizedes tudatos utánpótlásnevelésünk, csapatépítő munkánk máshol kamatozik.
    - Akkor most hány játékossal játszotok? A szomszédos települések, Bánk, Berkenye és a többiekhez ez hogyan viszonyul? Kevesebbel játoszotok mint ezek a csapatok?
    - 24 fő a csapat. Bánk felettünk van, ők megye II-ben játszanak.
    - Megáll az eszem. A környező falvak magasabban játszanak mint ti, leelőznek benneteket?
    - Karcsi, hát mindenben leelőznek bennünket a faluk! Miért pont a sportban nem? Nézz körül, mindenütt pályázatok, fejlesztések. Minden falu leelőzi már Rétságot. Ezt látják az allámpolgárok is. Most még tudjuk magunkat tartani Pl. Tolmáccsl szemben, de lehet hogy jövőre már ők is leelőznek bennünket.
     - Térjönk vissza, akkor mennyien is vagytok?
     - Az egyesület igazolt játékosainak száma 24 fő, akik versenyszerűen sportolnak.
     - Hú...! Akkor 120 fő nem versenyezhet, ennyit csapott el a város?
     - Úgy van annyi. Jelen pillanatban. Megmondták a játékosok, hogy ha nincs Megye-I, ők nem játszanak máshol. Egy elért eredmény alatt ki is játszana? Mindenki előbbre akar lépni, nem vissza. Azért mi nem adjuk fel, mert az U7, U9, U11-ben es bajnokságban fognak jönni. Ezek a gyerekek. Járási bajnokságban ez nem kötelező, de mi szeretnénk ezt működtetni. Úgyhogy páran a fiatalokból még úgy reméljük, jönnek. Ebben az évadban nevezni fogjuk őket.
     - Ez is a bajnokság része?
     - Nem őket más rendszerben lehet versenyeztetni, a járásiban nincs erre mód. Ők külön tornákon játszanak.
     - Mi van a serdülő csapattal? Hiszen az egy összeszokott eredményes közösség?
     - A csapat kiválóan szerepelt, és a megyei mezőnyben dobogóközeli helyen végzett. Úgy ahogy van Berkenye szineiben, Berkenye néven versenyez. Nekik Megye I-es csapatuk van, nekik kell a serdülő csapat, és így nekik ott adnak lehetőséget.     
    - Engem nem hagy nyugton, hogy egy ilyen kiemelkedő csapatot pár százezer forintért csak úgy elcsap a város. (Vagy éppen tudatosan szüntették meg, de ezt majd az olvasó eldönti.) Van arról valami információ, hogy más helyeken mennyibe kerül az I. osztályban tartani az együtteseket? Te , mint a Labdarúgó Szövetség megyei elnökségének tagja, erre biztosan rendelkezel rálátással.
    - Hogyne! Pontosan lehet tudni, hogy általában legalább 5 millió forinttal kell támogatni ebben az osztályban a csapatokat, és ezt büszkén és örömmel teszik is a települések, ahol a sportolók elérték hogy bejutottak. Kivéve Rétság. Azt hangsúlyoznám, az esetleges számadatok ne tévesszenek meg senkit, mert nem minden helyen készpénzben adják ezt, vagy nagyobb támogatást. Van ahol pályagondnokot alkalmaznak a település pénzén, és az nem jelenik meg az egyesületeknél. Egyre több helyen kisbuszokat nyernek, a csapatoknak a teljes szállítását ingyen és bérmentve megoldják a községek, városok. Közvetlenül fizetik az energiát. Vagy például nem csak városoknál, hanem a járási csapatoknál is a közmunkaprogramban gondozzák a sportpályákat. Itt hány közmunkást láttál a sportpályán? Egyet se.  
    - Akkor a ti kérésetek még szolíd is volt a megye I-hez képest.
    - Igen, mint már említettem szigorú, pontos költségvetést adtunk be. Pontosan kiszámolva mindent. A nevezési díjak is százezres nagyságrendet tesznek ki. Nálunk csak az utaztatás a távoli versenyekre milliós nagyságrend éves szinten. Ne felejtsük el, hogy a költségvetést évekre tervezzük, és abban tavaszi és őszi fordulók is vannak. Csapatonként 16-24 versennyel. (éves szinten!)  Ezeknek általában fele hazai pályán a másik fele az ellenfél pályáján zajlik. Számolj utána, ez kb. 60-80 utaztatást követel meg. Ezt pénz nélkül nem lehet felvállalni.
    - De Ti saját bevétellel is rendelkeztek. Mennyi volt az összes költségvetésetek? Itt van ez a tablókép, amelyen a sponzor pólóiban dészelegtek, biztos ezért is folyt be valami.
    - Természetsen volt saját bevétel. Már erre a sörös cég együttműködésére is hangzottak el rosszindulatú megjegyzések, pedig ők ténylegesen támogattak. A szerződés részleteiből nem árulhatok el semmit, de azt igen, nem csak addig adták ide a pólót, amíg felvették a fiúk. Ettől többet adtak. De sok eddigi támogató elfordult tőlünk. Azzal, hogy megye I-ből visszaléptünk megye III-ba abban a pillanatban minden külső anyagi sponzoráció megszünt. Ezt világosan kell látni, hogy csak járási bajnokságban versenyzünk, nekik nem érdekük támogatni. Városi rangú, megfelelő helyen játszó csapatot igen, járási csapatot egyszerűen nem támogatnak. Mert akkor volt 6 fölötti, majdnem 7 milliós költségvetésünk. Igen látható, hogy a városi pénz mellé majdnem ugyanannyit mi magunk beszereztünk, nem is beszélve a sok sportoló tárdsadalmi munkájáról. Most ezzel a pénzzel már nem számolhatunk. Pedig itt minden fillérnek helye volt. Pontosan precízen könyvelve, takarékosan használtuk fel.
     - Ha jól értem, azzal, hogy a város 800.000 forintot "megtakarított" magának, a labdarúgósport rovására, azzal legalább háromszor annyi más veszteséget okozott a csapatnak?
     - Pontosan látod, Így van.
     - Hol játszik most a csapat?
     - A járási versenyben a 7. helyet értük el. Van akinek ez kevésnek tűnik, hiszen kis falvak előznek bennünket, de én azt mondom, hogy ürüljünk, hogy egyáltalán ennyire is egybemaradt a csapat. Az eligazolt játékosok után jó hogy legalább fel tudtunk állni és becsülettel minden héten ki tudunk állni a versenyre.
    - Nem hagy nyugodni, hogy az eddigi 144 fős remek együttest ennyire tönkre lehet tenni. Ha jól számolom a 120 elvesztett játékos fejenként úgy 6700 Ft-jába került volna a városnak, hogy megtartsa. Ennél sokkal lényegtelenebb dolgokra mennek itt el milliók, a sportra meg ennyire nem volt? Ennyire nem számít, hogy a régsági focisták hol játszanak? És mit szólt ehhez a csapat, amikor kényszerűen bejelentettétek? Hogy lehet egyáltalán ezt felvezetni?
    - Hát nehezen. Összehívtunk mindenkit. Elmondtuk, hogy így nem működhet tovább a dolog. Senkinek nem érthető, hogy ezen múlik. 
    - A városvezetésből kik voltak ott. Legalább a labdarúgók szemébe tudtak nézni, és valami indokát adni a döntésnek?
    - Dehogy volt ott. Meghívót megkapták, de soha nem jöttek el. Az éremosztáson sem képviselte magát a város. Senki nem jött. Az éremosztásra A Dobos jött a Jávorka jött meg a Majnik jött. A többiek meg magukra hagyták az egyesületet. A tagságban nagyfokú elkeseredés volt tapasztalható, de megértették, hogy a semmiből nem lehet várat építeni. Senki nem vállalta fel a kalandorságot, hogy fedezet nélkül erölködjünk, mert az még több kockázattal jár, nagyobb költségeket kell kifizetni. Elváltunk becsülettel, aki tud más helyre igazolt.
    - Így aztán a város nev nem mangzik el a szrukolók szájából se Pásztón, se Tarjánban se Szécsényben, és a többi helyen.
   - Nem. Persze hogy nem. Értelemszerűen a helyi szurkolók száma is csökkenk. Nem jön annyi versenyző hozzátartozója, akik járnak is csalódottak. Mindenki tudja, hogy egy városnak nem járási rangú csapatra van szüksége. Végignéztem az MLSZ adatbankját, de várost olyat egyetlen egyet se találtam, ahol járási csapat van. Egy kettő megye-II-es, de az is inkább a nagyközségeknél. A magyar városkban - már amelyik tényleg város és nem csak a neve az - minimum megye-I-es, vagy inkább NB-s csapata van. Csak Rétság fejlődött ennyit vissza.
    - Egyáltalán tudták azok akik döntöttek, hogy milyen kárral jár, ha 800 ezer forintot tőletek húznak meg, miközben máshová folyik ki a város pénze?
    - Karcsi mi azzal nem foglalkozunk, hogy máshová mennyi pénz folyik. Mi azzal foglalkozunk, amit kértünk. Tudniuk kellett, mert le volt írva fehéren feketével. Benne volt minden pályázatunkban, azt beadtuk. Itt a honlapon is számtalanszor elmondtuk. Kb két és fél éve volt egyesületi összejövetel, ahol Hegedűs, Gál és Mezőfi is ott volt. Úgy látszott megértették. Azt lelkelték, hogy a rétságiaknak minden támogatást megadnak, csak a többi szerintük "idegen" játékosra nem akarják költeni a 3000 ember pénzét, hangsúlyozta többször Hegedűs, mint a  Pénzügy elnöke. Hát most pontosan látható, hogy a rétságiaktól, és az itteni gyerekektől vették el a lehetőséget.
     - Jó ezek a pénzügyi szempontok... 
     - Azt a tényt nem tudom elfogadni, hogy nincs pénz. Mert mi ezt már kiböjtöltük, hogy nincs bevétel, mert akkor nem volt helyi iparűzési adó. Most van. Azt igérték, ha lesz adóbevétel, akkor többet kapunk. Nem kapunk. Akkor nem valós erre hivatkozni, amikor 200 millió folyik be helyi adóból. Más települések is jelentősen támogatják a sportot, ahol nincs ennyi pénz. Ezt nem lehet elfogadni. Egy Berkenyének megéri, hogy Megye I-es csapatot tartson fenn, akkor Rétságon hihetetlen, hogy ez pénz kérdése lenne.
     - És akire tartozik? Mondjuk a Művelődési és Sport bizottságra, ők tájékozódtak a körülményekről? Lement a vezetője legalább egyszer a pályára, hogy megkérdezze, hogy a labda egyáltalán gömbülyű, és hogyan szerveződik ez a rendszer?
    - Ne vicceljé! Nem is érdekli! Mért van sportbizottság? Van a sportbizottságnak elnöke? Én ezt nem tudom végigkövetni?
    - Most újra van. De a pályát sem látogatta meg amióta megválasztották?
    - Én ott soha nem láttam pedig több alkalommal testületi és bizottsági ülésen elmondtam, hogy tessék lejönni, mindenkit szivesen várunk. Le volt írva minden papírra, még egyszer mondom. Szerintem el sem olvasták. Nem kiváncsiak rá. Egyszer meg nem kérdezte, hogy miből, hogyan versenyzett 144 ember és az mibe kerül.
    - Jó most ez a helyzet. De változások lehetnek. Ha most jönne egy pénzes nagybácsi. Vagy új választás lesz remélhetőleg olyanokkal, akik nem csak igérik a sport támogatását. Ha most lenne 800 ezer forint, akkor vissza tudnátok jutni?
    - Szó sincs róla. Már a sponzorokat is elvesztettük, de akármennyi pénz lenne nem tudnánk.  Az akkori csapat valóban esélyes lett volna akár nemzeti bajnokságra. Egy év alatt nem jött senki, aki segített volna. Pedig voltak sokan, akik nagy pofával igérték, hogy ha kell segítenek. Aztán mindenki elmaradt az egyesülettől. De nem csak arról van szó, hogy ha lenne pénz mit tennénk. Játékosok felét még csak-csak vissza lehetne igazolni, másik felét újra ki kell nevelni. De nem lehet visszanevezni! Hosszú évek alatt sorra kellene nyerni a bajnokságokat, újabb csapatokat szervezni, és legjobb esetben is minimum öt év lenne, visszakerülni annak a szintnek a közelébe, amit ez az egyesület már majd 20 éves kitartó munkával egyszer elért. Ez tehát nem lehetséges ...
    - Egy Rétság nem lehet 7. Megye 3-ban...
    - Mond ezt azoknak, akik előidézték ezt a helyzetet. Nem rajtunk múlott! Mi mást nem tehetünk, játszunk, meg szégyenkezünk. Nem titok, azért labdarúgó berkekben ismernek engem is - ezzel nem akarok felvágni -. Igen, kérdezik sorra, hogy mi van Rétsággal? Sehol semmit nem hallanak... Rétságnak nem ezt a szintet szánják! Mit tudok mondani? Ha elmondom a helyzetet, el se hiszik... 
     - Köszönöm az interjút! Mi azért a járási csapatnak sok kitartást és azon belül is az elérhető jó eredményeket kívánunk. És a magam nevében is mindenkinek megköszönöm, aki bármilyen formában támogatta a sportot és a csapatot. Hajrá Rétság!

www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-