HANGADÓ
2006. JÚNIUS 

Városházi tudósítások 

A szociális és gyermekvédelmi törvény alapján a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális és gyermekjóléti szolgáltatások – étkeztetés, házi segítségnyújtás, gyermekétkeztetés – intézményi térítési díját a fenntartó állapítja meg. A gyermekek étkezési térítési díja nem változik. A rendelet teljes terjedelmében olvasható a város honlapján.

  • Az önkormányzati tulajdonú lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díját a képviselő-testület jogosult megállapítani. A lakbéreket rendeletben, míg a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díját határozatban kell rögzítenie. A testület legutóbbi ülésén olyan határozat született, hogy a bérleti díjak emelése csupán az inflációval megegyező szinten emelkedjék.
  • A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény értelmében a testületet évente tájékoztatni kell az ide vonatkozó feladatok ellátásáról.

  • A téma fontosságára való tekintettel az előterjesztés néhány gondolatát itt is idézzük:
    A gyermekvédelmi - rendkívüli és 2005. december 31-ig a rendszeres - támogatási kérelmek elbírálását a Szociális Bizottság átruházott hatáskörben folyamatosan végzi. A pénzellátáshoz szükséges saját erő a költségvetésben biztosított. 2005. évben átlagosan 119 fő részére folyósítottuk a havi 5.434Ft rendszeres gyermekvédelmi támogatást, melyre összesen 7.838 eFt került kifizetésre. A kifizetett összeg 90%-át igénylés alapján a központi költségvetés megtérítette. Év közben 36 fő új igénylő részére került megállapításra a támogatás, míg 4 kérelem a feltételek hiánya-értékhatárt meghaladó jövedelem miatt elutasításra került. A jogosultsági feltételek felülvizsgálatát folyamatosan végezte a bizottság, mely alapján 73 fő részére a továbbfolyósításról, 23 fő esetében a támogatás megszüntetéséről döntött.
    Rendkívüli gyermekvédelmi támogatást a Szociális Bizottság hivatalból 58 fő részére állapított meg, a segély átlag 5.862 Ft/fő, 0.5%-kal alacsonyabb az előző évitől. 388 fő részesült 2.000 Ft/fő beiskolázási segélyben. A támogatási esetek száma 538, mivel 54 fő kétszer, 14 fő háromszor, 1 fő tizenegyszer részesült támogatásban. A kifizetett rendkívüli segély együttes összege: 1.136 eFt, 2%-kal alacsonyabb az előző évitől. Jövedelmi viszony és egyéb méltánylást érdemlő körülmény hiánya miatt egy esetben került sor a kérelem elutasítására.
    A település állandó lakosainak száma 2005.január 1-én 3008 fő-2006.január 1-én 2965 fő volt. A 0-18 évesek száma 598 fő, az előző évhez viszonyítva 1,5%-os csökkenés következett be. A gyermekek veszélyeztetettsége szempontjából viszonylag kedvező helyzetben vagyunk, mivel a gondozottak száma év végén a 0-18 éves korosztály 1%-át, érintette csak.
    Gyermekjóléti szolgáltatás a társult önkormányzatok által létrehozott, már 31 településre kiterjedő, 7 fő családgondozót alkalmazó Nyugat-Nógrád Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat működésével megoldott. Rétság, Berkenye, Nógrád és Tolmács településeken Tuskó Ilona családgondozó végzi a feladatokat. A gyermekjóléti szolgálat eredményesen működteti a jelzőrendszert. (óvoda, iskola, védőnői szolgálat) Az alapellátás megfelelő gondozói munkáját általában nem követi hatósági intézkedés.
  • Három támogatási kérelem érkezett az önkormányzathoz. A testület ennek tárgyalása során a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat által rendezett, mára már hagyományosnak mondható Nemzetiségi Találkozót 60, a köztisztviselők napja rendezvényét 50, míg a Rétságon sorra kerülő megyei mentősnap rendezvényét 60 ezer forinttal támogatta.
  • A testület április havi ülésén zárt ülésen került tárgyalásra a laktanya volt nőtlen tiszti épületének eladását. A vevő – a Nógrád Megyei Munkaügyi Központ – akkori ajánlatát a testület nem fogadta el. A tárgyalások során kialakult árat – 22,5 millió Ft + ÁFA eladási árat - a vevő elfogadta, így a testület az értékesítéshez hozzájárult. 
  • Az Autó-Center Plusz Kft., a Suzuki szalon vezetékes gázellátása érdekében kérte az önkormányzat hozzájárulását abban, hogy az önkormányzat tulajdonát érintő területen vezethesse a gázvezetéket. A testület a kérelmet támogatta, s hozzájárul a szolgalmi jog bejegyzéséhez. 
  • A Kincstári Vagyonigazgatóság Észak-Magyarországi Regionális Igazgatósága megküldte részünkre az ingatlanok ingyenes tulajdonára vonatkozó szerződést.  A Magyar Állam tulajdonába lévő, a HM vagyonkezelésébe tartozó 0148/4 hrsz-ú 6735m2  nagyságú árok, sportpálya, szérűskert megjelölésű ingatlan értéke 1.374.000 Ft, valamint a 0148/6 hrsz-ú 20 m2  nagyságú szivattyúház megjelölésű, 4.000 Ft értékű ingatlan térítésmentesen kerül átadásra.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-