Vállalkozók klubja - pályázati lehetőségek
-Mint azt a korábbi összejöveteleken elhatározták, a Vállakozók Klubja minden hónapban összejövetelt tart, amelyre minden érdeklődőt várnak. A nagyobb létszámot jelentő programokat a művelődési központba szervezik, de a minden hónap utolsó (munkanap) hétfőjén este szerveződő összejövetel törzshelye az Anna Étterem belső terme.
    Szokás szerint persze számtalan helyi aktualitás, politikai vélemény is hangot kapott bevezetőként, mintegy "fehér asztal" melletti társalgás kezdetén ahogyan az szokott volt lenni más társaságokban is. Ebben ugyan nincs semmi különös, amely miatt tudósítást kellene írni, hiszen a helyi közélet ilyenféle kommentálása napi program a legkülönfélébb társaságok legkülönfélébb vendéglátóegységekben való összejövetelén.
     Elsőként Both József, a VOSZ megyei szervezetének képviseletében hívta fel a figyelmet a megyei Príma Primisszima díjra. A megyei szervezet honlapjáról letölthető ajánlólapon bárki jelölhet elsimert vállalkozót, művészeti vagy közéletben kiemelkedő embert erre a díjra, és minél többeknek érdemes megtenni, hogy valóban méltó személyhez kerüljön a jeles elismerés.
     A mintegy tucatnyi résztvevő számára a klub kezdeményezője - Jávorka János - tartott részletes tájékoztatót a következő időszak EU-s pályázati lehetőségeiről. Különösen részletesen tájékoztatott a Leader program kapcsan megszerezhető pénzekről, ami egy-egy csoport részére akár miliárdos nagyságrendű forrást is biztosíthat. Persze csak azok kaphatnak ebből, akik összefognak, regisztrálnak, és ami még ennél is fontosabb megfelelő programot alkotnak a vidékfejlesztés helyi problémáinak kezelésére. Majd a létrejövő vezető testületek a részükre - szigorú szabályok között - biztosított összegekből saját szabályaik és pályázataik szerint adnak támogatást jól kidolgozott helyi célokra.
    Ebben természetesen a helyi önkormányzatok mellett meghatározó szerepe lesz a vállalkozóknak és a civil szervezeteknek. Jelentős összegeket lehet így megszerezni a saját célok olyan megvalósítására, amely a település és a körzet feljődését egyaránt szolgálja. Egyetlen, de nagyon fontos elem körül folyt aztán a vita. Nevezetesen, hogy csak annak van esélye, aki a település vezetőivel, a civil szervezetekkel, és a vállalkozókkal együttes, jól kidolgozott proramot tud benyújtani. No ezen egységesség kételye megfogalmazódott, pedig csak ezzel lehet esélye Rétságnak is, és a helyi vállalkozásoknak civileknek. Csak közösen és megegyezéssel. No persze nem csak a programalkotásban, hanem azok közös - és a legnagyobb közösség érdekében való - megvalósításában.
     A Leader program pályázati kiírása rövidesen megjelenik a Magyar Közlönyben, és onnantól 20 nap áll rendelkezésre a regisztrációra. Idejében hangzott hát el a tájékoztató - amelyet a jelenlévők véleménye szerint - sokkal többeknek kellene figyelemmel kisérni. A témára egyébként még visszatérünk, és figyelemmel kisérjük a területfejlesztési pályázatok helyi szervezési, szerveződési híreit is.
    Néhány képünk az esemény során készült.
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-