Nemzeti Mindszenty emléknap Felsőpetényben és Rétságon

A Szilágyi Erzsébet Nőegylet kezdeményezésére 1992 óta minden évben emlékünnepséget rendeznek Felsőpetényben és Rétságon Mindszenty József bíboros, hercegprímás kiszabadulásának évfordulója alkalmából. A katolikus egyház hazai vallási vezetőjét a felsőpetényi Almásy kastélyban tartották házi őrizetben, s 1956. október 30-án rétsági katonák szabadították ki fogságából. 
     Sosem volt ennyi egyházi és világi méltóság Felsőpetény apró katolikus templomában, mint amennyien a félévszázados ünnepségre érkeztek. A szentmisét őeminenciája dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatta be. Szentbeszédében a bíboros arról szólt, hogy Mindszentyt az emberek szeretete és bizalma szabadította ki, hogy aztán Krisztus szabadító üzenetét hirdesse élete végéig. Ez az, ami reményt és jövőt ad mindenkinek. Imádkozott azért, hogy Mindszenty boldoggá avatása mihamarabb megtörténhessen.
     A mise után az Almásy kastélynál folytatódott az ünnepség. Pap Éve polgármester köszöntője után, Dr. Lipthay Erzsébet a Szilágyi Erzsébet Nőegylet elnöke mondott ünnepi beszédet. A bíboros emlékét idézve úgy fogalmazott, hogy mindig hű maradt az Úrhoz, s a magyarokhoz. Ma is ő az, ki mutatja számunkra az utat, amelyre mindannyian meghívást kaptunk. Egykori fogva tartásának helyszínére egy emléktábla jelzi, hogy a jelenlévők elhelyezték koszorújukat. 
     A rétsági volt laktanya parkjában Mezőfi Zoltán, Rétság város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, s a helyi fiatalok ünnepi műsora után megkoszorúzták a Mindszenty-emlékművet és a Pallavicini kopjafát.
     Mindszenty még letartóztatása előtt egy számára ismeretlen hívő küldött egy töviskoszorús Krisztus képet. A szentképen “Devictus vincit” - legyőzetve győz - volt a felirat. Ez volt vele legnehezebb óráiban, mindenhová a ruhája alatt, keblére szorítva vitte magával. Ez a szentkép erősítette a reményben, ha ő, az ember le is győzetik, az Isten győzelemre viszi azt, amiért ő szenvedett. Ezért vált a bíboros a vallási elvekért, az igazságért a végsőkig való rendíthetetlen kitartás példaképe.

Megemlékezés Felsőpetényben
Rétsági koszorúzás
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-