Vendégünk volt Ráday Mihály
Örökségünk védelmében

Azt már megszoktuk, hogy a Városi Művelődési Központ és Könyvtár Honismereti Akadémia előadásait mindig nagy érdeklődéssel tünteti ki a város és környéke közönsége. A februári alkalom azonban olyannyira követte ezt a hagyományt, hogy - stílszerűen fogalmazzunk - a csilláron is ültek. No persze ez a szokásos tudósítói túlzás, de az biztos, hogy minden pótszéket össze kellett szedni, hogy helyet foglalhasson mindenki. A nagy érdeklődés minden valószínűség szerint vendégünket tisztelte meg. Pénteken este Ráday Mihály, az ismert televíziós személyiség látogatott Rétságra.
     Az est bevezetéseként levetítették azt a filmet, ami 2002-ben készült helyi örökségünk védelmében. A mozi Jásztelekpusztáról, és a pusztulni látszó Benyovszky emlékhelyről mutatott be látleletet.
     Ráday Mihály előadásában az épített örökség védelme érdekében tehető utakról szólt, számtalan - közreműködése és a műsora által is segített - épületfelújításról beszél őszinte élménnyel. Olyan eseteket ismertetett, ahol a nyilvánosság összefogása nélkül biztosan elpusztultak volna jelentős értéket képviselő házak, kastélyok, városi és népi hagyományokat őrző épületek.
     Véleménye szerint a meglévő épületeket karbantartani, felújítani mindig olcsóbb, mint újat építeni. Különösen, ha az új jó minőségű, és azokat a funkciókat valósítja meg, mint a régi. Sajnos arra is van tapasztalat, hogy egyes befektetők megvásárolnak területeket, épületeket azzal az igérettel, hogy felújítják azokat, majd a munka elmaradásával az épületállomány tovább romlik, majd lebontják. Tény, hogy sok ilyen helyen az üres telek többet érhet, mint a rajta lévő épület akár felújítva is. Egyes befektetők erre is spekulálnak, aminek következtében ritka emlékek, értékes házak vesznek el.
     A jásztelekpusztai film kapcsán egyik résztvevő feltette a kérdést: Mit lehet tenni ilyen értékek megmentése érdekében. Ráday véleménye szerint minden értékmentés legfontosabb mozgatója a helyi kezdeményezés, az összefogás egy-egy jó cél megvalósítása érdekében. Tapasztalata szerint nincs olyan szegény önkormányzat, amely az emlékek helyreállítását szorgalmazó kezdeményezést ne tudná anyagilag is támogatni. Ha az értékmentéshez az ittlakók munkáján kívül anyagi források is szükségesek, néhány százezer forint még a nálunknál kisebb településeken is biztosítható volt. Több esetet is bemutatott, ahol a civil együttműködés, a városvédő lakosok kezdeményezése eredményt hozott.
      Az est vendégének több évtizedes munkája bizonyíték arra, hogy jó célok megfogalmazása esetén a nyilvánosság és az összefogás - szó szerint - köveket tud megmozgatni.

GiK.
A sorozat korábbi eseményei
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-