Werbőczy Hármaskönyve Rétságon
November 18-án a Honismereti Akadémia IV. előadására került sor a Városi Könyvtárban. Ez alkalomból Werbőczy István és Alsópetény cimmel Dr. Horváth Attila – az ELTE magyar jogtörténeti tanszék docense tartott előadást arról a különleges könyvről, amelyet Werbőczy alkotott. Különleges, mert a legalaposabb, legrészletesebb szokásjogi gyűjtemény ami a korabeli magyar viszonyok jogi kéréseit szabályozta. Különös, mert valójában soha nem lépett hatályba, mégés évszázadokon át egyedüli eligazodást nyújtó segédkönyve volt a bíróknak, és nélkülözhetetlen olvasmánya a jog iránt érdeklődést mutató nemeseknek. Tulajdonképpen 1848-ban vesztette hatályát, egyes rendelkezései azonban még 1960-ig is éltek.
     Különleges, mert a nyomda feltalálását alig néhány évvel követően nyomtatott könyvként került terjesztésre. Egykor sok-sok példány létezett belőle, olyannyira, hogy a hazai viszonyok között a Biblia után ez az a mű, amelyet legnagyobb számban nyomtattak. A mai kiadások is keresettek, de itt-ott előkerül néha egy eredeti darab. Nos a rendezvényre Alsópetény polgármestere, Laluja Imre elhozta azt a ritkaságot, amit nemrégen egy árverésen sikerült megszerezni a község számára. Emlékezve ezzel egykori lakójára.
     Persze az előadás nem elsősorban a könyv technikatörténeti értékeit ecsetelte, hanem rendkívül élvezetes előadói stílusban mutatta be a kort, Werbőczy életútját, a korabeli joggyakorlatot, illetve a mű továbbélésének történetét.

     Riportunk az eseményen készült.
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-