Interreg szakmai munkamegbeszélés Bánkon

2019.03.17.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

A Virtour projekt keretében az RTDM Nonprofit Kft. számos szakmai egyeztetést tart annak érdekében, hogy a turisztikai fejlesztésben érintetteket részben informálja a fejlesztésbe való bekapcsolódási lehetőségekről. Az Interreg program keretében határon átnyúló együttműködési projektet valósít meg Bánk község önkormányzata a Szlovákiai Gyügy település önkormányzata, valamint az RTDM nonprofit Kft. Korábban beszámoltunk egy drégelypalánki rendezvényről, március elején Bánkon, az Önkormányzati Hivatal rendezvénytermében volt munkamegbeszélés.
     Köszöntő bevezetők után Ivanics András, Bánk község polgármestere ismertette azokat a turisztikai fejlesztési terveket, amelyek a hazai látogatók mellett a határon túli vendégek számára is jobb ellátást és több programlehetőséget kínál. Tulajdonképpen ezek már nem csupán tervek, hanem a megvalósítás szakaszában lévő fejlesztések. Strandbejárat és információs pont kialakítása mellett egy nagy befogadóképességű parkoló is létesül még ebben az esztendőben.
     Márta Attila az RTDM ügyvezetője és mint a Virtour projektpartner turisztikai és marketing szakértője a szakmai munkamegbeszélés során elmondta: 
     Gondolatébresztőként szeretnék néhány projektelemet megosztani, hiszen a részleteket a későbbiekben pontosítjuk. A projektnek már több eleme lebonyolítás, és szervezés alatt áll. Főbb projektelemek, amelyek az együttműködés szempontjából relevánsak: Kiadványok, ismertetők, információs anyagok. Célunk, hogy ne önállóan kistelepüléseket, hanem egy-egy térséget vonjunk be az érdemi fejlesztésekbe, hiszen desztinációs szempontból ebben az esetben lehet a projektnek a legnagyobb hozadéka. Tartalmi szempontból többek között aktuális információk megjelenítése szállásadókról, szolgáltatásokról, szolgáltatókról, integrált élményprogramok, túraútvonalak, XXI. századi tartalom menedzsmenttel kapcsolatos fejlesztések. 
     A tervek között szerepel, hogy olyan integrált kiadványt készítsünk a szolgáltatók részére, amely a későbbiekben aktualizálható, kibővíthető, beltartalma cserélhető, szabadon alakítható. Közös használatra alkalmas mobilalkalmazást fejlesszünk. Korábbi hasonló, lezárt alkalmazásokat áttekintve, mi olyan fejlesztésben (keretrendszerben) vagyunk érdekeltek, amelynek az adatfeltöltése helyben valósulhat meg, és a későbbiekben bármikor aktualizálható, fejleszthető, bővíthető. Ez egy modern megoldás, amely figyelembe veszi a korábbi fejlesztések során tapasztalt hiányosságokat. A mobil alkalmazás nem váltja ki a kiadványokat, viszont ezáltal többlet  információt, naprakészen lehet eljuttatni a felhasználókhoz. Az alkalmazással mindenki a saját telefonján, tabletjén, ott jut térségi turisztikai információkhoz, ahol éppen tartózkodik. Nem akarunk túl sokat, viszont pontos adatokat, információkat nevezetes pontokról, túraútvonalakról, egyéb turisztikai lehetőségekről, hírekről, továbbá olyan információkat közvetíteni a felhasználók irányába, amelyeket az interneten nem találhat meg. A tartalmi rész kidolgozásában a bánki szolgáltatók közreműködése garantálná, hogy az ide látogatók számára is hasznos és pontos adatokat tudjunk nyújtani. Ebben a projektben is lesznek 3D modellek. A már meglévő drégelypalánki mellett a nógrádi várat is feldolgozzuk. De ebben még nem született döntés. Továbbá a projekt keretében egy térségi promóciós film is fog készülni.
     Bánkon ki fogunk alakítani egy vizes élőhely tanösvényt, ami részben a patakparton, részben a Bánki Tó mellett fog futni. Ezt modern terminálokkal is kiegészítjük, amelyek a turisztikai szolgáltatásrendszer modernizációjának is részét képezik.  A Virtour projekten túlmutatóan (nem a projekt részeként) vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy „digital signage” tartalomszolgáltató kivetítőket helyezzünk ki forgalmasabb turisztikai célpontokon. Első lépésként 1-2 ilyet állítunk tesztüzembe, a tapasztalatok alapján határozunk majd a bővítésről. Az interaktivitást viszont egyértelműen a mobil alkalmazásra kívánjuk bízni. Akárcsak az alkalmazásban a „digital signage” rendszerben is a cél a naprakész tartalomszolgáltatás.
     A jelenlegi projektben egy turisztikai jármű beüzemelése is szerepel. A korábbi rendezvényhez képest itt már több részletet lehetett bemutatni az egyedi gyártású járműről, hiszen az a kivitelezés előrehaladott fázisába képett. Célunk a térségi garantált élményprogramok számának növelése, a nehezebben megközelíthető szolgáltatók, szolgáltatások bevonása a turisztikai folyamatokba.
     A továbbiakban az előadással kapcsolatban hangzottak el kérdések a jelenlévők részéről, illetve szakmai egyeztetés folyt a lehetséges elemekről, következő lépésekről. Bánkor a megbeszélésen több turisztikai szolgáltató is részt vett, hiszen nekik is elemi érdekük a kétoldalú együttműködés. A rendezvény kötetlen beszélgetéssel folytatódott egy fogadás mellett.
     Az alábbi fotók a rendezvény fontosabb mozzanatait dokumentálják.

  GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-