Interreg szakmai munkamegbeszélés Drégelypalánkon

2019.02.22.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

A Virtour projekt keretében az RTDM Nonprofit Kft. számos szakmai egyeztetést tart annak érdekében, hogy a turisztikai fejlesztésben érintetteket részben informálja a fejlesztésbe való bekapcsolódási lehetőségekről (már korábban hírt adtunk róla, hogy az Interreg program keretében határon átnyúló együttműködési projektet valósít meg Bánk község önkormányzata a Szlovákiai Gyügy település önkormányzata, valamint az RTDM nonprofit Kft. Kapcsolódó cikkünk itt olvasható), részben, hogy a szakmai partnerek fejlesztő észrevételeit beépíthesse a projektbe. 
     Ennek okán az RTDM-ben is tag Sugárkankalin Turisztikai Egyesület szakembereivel folytatott megbeszélést 2019. február 19-én Drégelypalánkon. A megbeszélésen többek között elhangzott, hogy van jó pár olyan projektelem, amiben együttműködési lehetőség adódik a Sugárkankalin Egyesület és partnerei számára. Az egyesülettel más projektek kapcsán már régebben is sokoldalú kapcsolat alakult ki, magától értetődik ebben a programban való eredményes együttműködés. 
     Márta Attila az RTDM ügyvezetője és mint a Virtour projektpartner turisztikai és marketing szakértője a szakmai munkamegbeszélés során elmondta: 
     Gondolatébresztőként szeretnék néhány projektelemet megosztani, hiszen a részleteket - az egyesülettel és az általuk elért településekkel - a későbbiekben pontosítjuk. A projektnek már több eleme lebonyolítás, és szervezés alatt áll. Vannak olyan virtuális turisztikával kapcsolatos elemek, amelyek szinonim megfelelői a Drégely várral kapcsolatos projektekben már korábban elkészültek és most ehhez a projekthez szervesen adaptálhatóak. Főbb projektelemek, amelyek az együttműködés szempontjából relevánsak: Kiadványok, ismertetők, információs anyagok. Célunk, hogy ne önállóan kistelepüléseket, hanem egy-egy térséget vonjunk be az érdemi fejlesztésekbe, hiszen desztinációs szempontból ebben az esetben lehet a projektnek a legnagyobb hozadéka. Tartalmi szempontból többek között aktuális információk megjelenítése szállásadókról, szolgáltatásokról, szolgáltatókról, integrált élményprogramok, túraútvonalak, XXI. századi tartalom menedzsmenttel kapcsolatos fejlesztések.  
     A tervek között szerepel, hogy olyan integrált kiadványt készítsünk a szolgáltatók részére, amely a későbbiekben aktualizálható, kibővíthető, beltartalma cserélhető, szabadon alakítható. Közös használatra alkalmas mobilalkalmazást fejlesszünk. Korábbi hasonló, lezárt alkalmazásokat áttekintve, mi olyan fejlesztésben (keretrendszerben) vagyunk érdekeltek, amelynek az adatfeltöltése helyben valósulhat meg, és a későbbiekben bármikor aktualizálható, fejleszthető, bővíthető. Ez egy modern megoldás, amely figyelembe veszi a korábbi fejlesztések során tapasztalt hiányosságokat. A mobil alkalmazás nem váltja ki a kiadványokat, viszont ezáltal többlet  információt, naprakészen lehet eljuttatni a felhasználókhoz. Korábban már helyeztünk ki Drégelypalánkon érintőképernyős terminált, de ezek interaktív típusú továbbfejlesztésére a jelen kori technológiák figyelembevételével a mobil alkalmazás nyújt nagyobb teret. A jelenlegi terminálok átalakítását, más típusú használatát jelenleg vizsgáljuk. Az alkalmazással mindenki a saját telefonján, tabletjén, ott jut térségi turisztikai információkhoz, ahol éppen tartózkodik. Nem akarunk túl sokat, pontos adatokat, információkat nevezetes pontokról, túraútvonalakról, egyéb turisztikai lehetőségekről, hírekről, továbbá olyan információkat közvetíteni a felhasználók irányába, amelyeket az interneten nem találhat meg. A tartalmi rész kidolgozásában a Sugárkankalin Egyesület közreműködése garantálná, hogy az ide látogatók számára is hasznos és pontos adatokat tudjunk nyújtani. Ebben a projektben is lesznek 3D modellek. A drégelypalánki vonzáskörzet okán komolyan felmerült, hogy virtualizációs szempontból a nógrádi várat is feldolgozzuk. De ebben még nem született döntés. Továbbá a projekt keretében egy térségi promóciós film is fog készülni.
     Bánkon ki fogunk alakítani egy vizes élőhely tanösvényt, ami részben a patakparton, részben a Bánki Tó mellett fog futni. Ezt modern terminálokkal is kiegészítjük, amelyek a turisztikai szolgáltatásrendszer modernizációjának is részét képezik.  A Virtour projekten túlmutatóan (nem a projekt részeként) vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy „digital signage” tartalomszolgáltató kivetítőket helyezzünk ki forgalmasabb turisztikai célpontokon. Első lépésként 1-2 ilyet állítunk tesztüzembe, a tapasztalatok alapján határozunk majd a bővítésről. Nem titkolt célunk a jelenlegi érintő képernyős terminálok kiváltása tartalomszolgáltatási szempontból. Az interaktivitást viszont egyértelműen a mobil alkalmazásra kívánjuk bízni. Akárcsak az alkalmazásban a „digital signage” rendszerben is a cél a naprakész tartalomszolgáltatás.
     A jelenlegi projektben egy turisztikai jármű beüzemelése is szerepel. Ennek részletei a későbbiekben kerülnek ismertetésre, amikor a tesztüzemek már lezajlottak. Célunk a térségi garantált élményprogramok számának növelése, a nehezebben megközelíthető szolgáltatók, szolgáltatások bevonása a turisztikai folyamatokba.
     A továbbiakban az előadással kapcsolatban hangzottak el kérdések a jelenlévők részéről, illetve szakmai egyeztetés folyt a lehetséges elemekről, következő lépésekről. 
     A közeljövőben hasonló szakmai munkamegbeszélések, egyeztetések lesznek Bánk község turisztikai érdekeltjeivel, valamint a térség meghatározó turisztikai szereplőivel, amelyek eredményeiről a jövőben is tájékoztatást adunk.

  GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-