Webkamera és időjárásellenőrző állomás Rétságon
Nyomtatható változat >>>-


Történt, hogy egy fiatalember elhatározta, időjárásmegfigyelő állomást telepít a városba, úgy hogy annak adatait az interneten keresztül bárki megtekintheti. A műszereket egy webkamera is kiegészíti, amelyen keresztül 5 percenként frissített képet láthat a városról akár a világ másik oldalán tartozkodó érdeklődő, elszármazott, vagy nyaraló rétsági. A mai nap az elképzelés megvalósult és a berendezések mindenfajta díszünnepség nélkül a köz használatára áll.
      Nem indult olyan könnyen az elképzelés, mert az elhatározáson túl nem kevés pénz is kell hozzá, hogy a műszereket beszerezze aki ilyenféle közcélnak is hasznos hobbira adja a fejét. Hogy némi támogatást szerezzen egy kérelmet nyújtott be az önkormányzathoz, hogy lehetőségeik szerint támogassák elképzelését. A szavazás eredménye az volt, hogy sem 10 ezret, sem 50 ezret, tehát semmiféle támogatást nem kapott a terv, amelyet máshol nem mágánvállakozásként, hanem közérdekből közpénzen finanszíroznak. Az ülésen ugyan elhangzott, hogy majd képviselők saját tiszteletdíjukból támogatják a kérelmet. Végül az ötletgazda kitartó szervező munkája alapján 62-en támogatták kisebb-nagyobb összeggel az állomás megvalósítását, köztük magánszemélyként önkormányzati képviselők is.
     Bár a kezdeményező és megvalósító szerényen neve elhallgatását kérte, nem tehetjük meg, hogy nem említjük. Annál is inkább, mert a képeken, az anyagokon úgyis bárki megtalálja, tehát nem titok: Klucsik Norbert áldozta elmúlt fél éves szabadidejét és az összegyűlt támogatást kiegészítendő zsebpénzét e rendszer elkészítésére. Vegyük hát sorba, mi is nyújt technika új lehetősége Rétságnak és az érdeklődőknek.

Webkamera
     Ma már szinte minden városnak van olyan kamerája, amelyre rákattintva meg lehet nézni az illető lakott hely főterét, egy-egy ismertebb épületét, vagy annak környezetét. A képek eleinte fél óránként frissültek, majd az internetes átviteli sebességek gyorsulásával nőtt a képek felbontása, és gyakoribbá váltak a frissítések.
      Rétságon a város északkeleti részén egy magas helyen került elhelyezésre a kamera, amely délnyugat felé néz. Ez a kamera nem a szokásos webkamera funkciók miatt került telepítésre, hanem kifejezetten az időjárás megfigyelésére. Éppen ezért van beállítva inkább az égre, mint a panoráma házaira, bár nappal, és különösen tiszta időben kiválóan figyelemmel lehet követni a 2-es úton északról érkező forgalmat, olykor a szabálytalanul parkoló kamionokkal együtt.
     És ez nem minden! A rendszert kiszolgáló számítógép összegyűjti a néhány óraval korábban készült felvételeket, és mint egy gyorsított filmfelvétel le is lehet játszani. (Második képünkre kattintva meg is nézhető az éppen aktuális "mozgófilm".)

Idősjárási adatok
     A kamerán kívül többféle adat mérésére alkalmas berendezések is elhelyezésre kerültek. Az eredmények egyrészt megjelennek a kameraképek bal felső sarkában, arról - az időpont feltüntetésével bárki leolvashatja. Így látható a hőmérséklet, a harmatpont, a páratartalom a légnyomás, a csapadék, a szél ereje és iránya. Fontos és érdekes adatok, érdemes lenne sorra feljegyezni, és elemezni. Nos akinek ilyen szándéka van nem kell fáradnia, mert a rendszer gyűjti feldolgozza, és grafikonon visszakereshetővé, szemléletes ábrákon elemezhetővé teszi az adatokat.
     Aztán persze ezen adatokat több más honlap is feldolgozza, és lehetőség nyílik más városok adataival, az országos időjárási helyzettel való összevetésre.

Gratulálunk
     a kezdeményezőnek és a kivitelezőnek az állomás felavatásohoz, zavarmentes működést, és a sikeres munka felett joggal érzett örömöt kívánunk neki. Élve a megkapott engedéllyel, a kameraképeket és az "időképeket" címlapunkon elhelyezett logókról is elérhetővé tesszük, hogy azt bármikor könnyen elérje az kiváncsi olvasó.

GiK 
KATTINT  ide a jelenlegi webkamerakép megtekintéséhez
KATTINT  ide a gyorsított mozgókép megtekintséhez
KATTINTS ide az időjárási diagramok megtekintéséhez!
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-