Helytörténet

Rétság kisváros, ezt a rangot is alig több mint 15 éve kapta. Négy-öt évtizede lélekszáma még az 1000 főt sem érte el. Egy volt a környék hasonló kisfalvai között? Tévednénk ha azt hinnénk, hogy alig van sajátos töténelme, hogy nincsenek izes anekdoták, településünkhöz kötődő híres emberek, vagy éppen olyan események, amikor községünk az ország történelmét is meghatározó események részese volt. Bizony szép számmal vannak ilyenek! Elég csak az 1848-49-es szabadságharc helyi történéseit feleleveníteni, vagy Rétság 1956-os eseményekben betöltött szerepére gondolni. 
    Talán köszönhető ez annak, hogy településünk országos főútvonal mellett fekszik. Az viszont, hogy a mai kor számára megmenthető a múlt feltétlen azoknak a "lokálpatriótáknak" az érdeme, akik megőrizték mindazokat az emlékeket, amelyek személyes életük egy része egyben településtörténeti értékeket hordoznak. Köszönhető a lelkes kutatóknak - és több más személy mellett főként Végh Józsefnek - akik szorgalmas munkával összegyűjtötték, és a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tették levéltári magányukban fellelt részletekből összerakot történeteket.
     Ezeken az oldalakon ilyen történeteket, képeket, leirásokat talál az Olvasó. Ha maga is tud hasonlót, keresse a kiadót és ossza meg lakhelyünk históriája iránt érdeklődőkkel saját emlékezetének, kutatásának eredményét.

Aktuális

Állandó helytörténeti kiállítás a Civil Szervezetek Házában
Linkajánló
Nógrád megye
Megyei Közgyűlés
Nógrád.lap.hu
Magyar Nemzeti Múzeum
Megyei levéltár
Kultura.hu
dunakanyar.hu
Nemzeti.lap.hu
Index.hu
Origo.hu
Startlap.hu

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-