A természet kincsei - a méhek

2021.07.08.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

A művelődési központban szervezett "Természet kincsei" című előadássorozat 4. alkalmára került sor. Egy kellemesen hűsített teremben nagyon is érdekes téma került bemutatásra.
     Bár a közönség soraiban olyanok is voltak, akik évek óta foglalkoznak méhekkel, állítanak elő mézet, az előadó mégis inkább a laikus érdeklődők számára állította össze prezentációval kisért mondandóját. Azért is, mert az előbbiek pontosan tudják, milyen hasznos lények ezek a jótékony kis rovarok, ők inkább a szakmai találkozás élménye miatt, és tapasztalatcsere céljából látogattak el a programra.
     Az előadó Fekete József, az Országos Méhészeti Egyesület Nógrád megyei szaktanácsadója. Megtudtuk, hogy Magyarország igen előkelő helyet foglal el a méhészek és a méhcsaládok számában. Ennél persze fontosabb, hogy milyen hasznot hajtanak ezek a kicsinyke, nyüzsgő-mozgó élőlények. Amellett, hogy mézet gyűjtenek semmi mással nem pótolható "munkát" végeznek a mezőgazdaság javára. A virágok, gyümölcsfák, másféle növények beporzásában nélkülözhetetlenek.
     Szó volt a méz mellett az egyéb méhészeti termékekről, mások mellett a propoliszról, a virágporról, a méhpempőről. Megismerhettük a méhek viselkedését, illetve a méhészek tevékenységét, a vándoroltatás során a méhlegelők felkeresésével. Az előadó a vonatkozó jogszabályokra is kitért. Valamint arra, hogy egyesületeik sokat tesznek a méz megismertetéséért, megszerettetéséért, hiszen az egészségre igencsak jótékony hatása van. Ilyenek a mézes reggelik az iskolákban, amilyeneket itt Rétságon is rendszeresen tartanak.
     Pár fotó dokumentálja a fentieket, illetve a diák közül is választuttunk szemléltetésül.

GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-