HANGADÓ
2006. FEBRUÁR 

Könyvajánló
A Honismereti Kiskönyvtár Rétság-környéki könyvei

Bizonyára mindenki ismeri a Tájak, Korok, Múzeumok kiadványait. Bármerre megyünk az országban, gyakorta belebukkantunk, s megismerhettük belőlük egy-egy nevezetes épület, építmény történetét. 
     A Révkomáromi KT Könyv- és Lapkiadó egy hasonló sorozatot indított a Felvidéken. Ennek első számai elsősorban a szlovákiai területek nevezetességeit, településeit mutatja be. Időközben a magyar sorozat hullámvölgybe került, s a testvérsorozat a segítségére sietett. Ennek révén a magyarországi kiskönyveket is a szlovákiai kiadó jelenteti meg immár. Így érkezett Rétság térségébe is, hol elsőként a sorozatnak városunkat történetét bemutató tagja látott napvilágot. A következő évben két újabb kiadvány született meg. Így került sor a nógrádi, és a tolmácsi kiskönyvek kiadására. Evés közben jön meg az étvágy – tartja a közmondás, így belevágtunk az elmúlt év során tíz újabb falu bemutatására. Ez a sor menet közben még bővült is eggyel. Örömünkre így immár a Rétság térséghez tartozó települések közül tizennégy büszkélkedhet hasonló kiadvánnyal. Az említetteken kívül még Alsópetény, Bánk, Berkenye, Borsosberény, Diósjenő, Horpács, Keszeg, Nagyoroszi, Nógrádsáp, Nőtincs, Ősagárd múltjának bemutatása készült el. Ezek után már természetesen nem állhatunk meg, s folyamatban van a többi kiskönyv megjelentetése is. A Nógrádi Mecénás Alapítvány, valamint a Nemzeti Kulturális Alap kuratóriuma már korábban is segítségünkre volt, s őszinte ürömünkre az új sorozathoz is sikerült néhány esetben támogatást szerezni. Ezek nélkül a nehéz helyzetben lévő önkormányzatok nemigen tudták volna vállalni a kiadás költségeit. A támogatókhoz csatlakozott az Ökotárs Alapítvány is, így most már kis híján megvalósulni látszik a cél: a térség valamennyi településéről jelenjen meg egy-egy kiskönyv. A kiadóval tervezett további célunk az, hogy amint mind a huszonöt települést bemutató kiadvány elkészül, akkor egy könyvben kívánja megjelentetni az egészet. Ez lesz majd az igazi érték, hiszen számos alkalommal találkozhatunk azzal a gonddal, hogy egy településen nem igazán tudják, hogy a szomszédos faluban mit ajánljanak megtekintésre az ide érkező vendégeknek. 
     Aki egy kicsit is foglalkozott a térség helytörténetével, bizonyára rádöbbent már, hogy milyen gazdag is a mi vidékünk. Mennyi középkori templomunk, várunk, kastélyunk van, mivel büszkélkedhetünk. Hát még azok a történetek, regék és mondák, amik a romantikus-borongós múltat idézik a vidékünkre ellátogatók számára! Jeles személyiségek sorára is méltán emlékezik a térség lakossága. Nincs olyan kis település, melynek múltjában ne lenne valamilyen igazi kuriózum. Van, hol negyvennyolcas honvédok hosszú névsorát emlegethetik, van, hol az ország dolgát is meghatározó események zajlottak.
     A sorozat tagjai megtekinthetők a könyvtárban és meg is vásárolhatók a művelődési központban. 

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-