HANGADÓ
2005. MÁJUS ..

Integráció – a pedagógiában

A Fejlesztő Szakmai Műhely továbbképzése
 
„A fogyatékosok jelenlétükkel
humanizálják a társadalmat,
és felhívják figyelmünket
sérülékenységünkre.”

Pedagógusok körében gyakran elhangzik manapság a kifejezés: sajátos nevelési igényű gyermekek integrált nevelése.
Mit értsünk a kifejezés alatt?
„A sajátos nevelést igénylő gyermekek és a hagyományos értelembe vett átlagosan fejlődő gyerekek együttes nevelődése?integrációja, nem egyszerűen pedagógiai feladat, hanem egy alakulóban lévő civilizációs, elvárható magatartás. Ez a magatartás vonatkozik a társadalom egészére, benne a gyermekekkel foglakozó intézmények minden szintjére.” (Dr. Bakonyi Anna)

Angyalföldön jártunk. Az integrált nevelés-oktatás meghatóan szép példáját láttuk Budapesten, a Pannónia Általános Iskolában. 
     Az integráció gyakorlati folyamata: a mikrocsoportos tanulási forma optimálisan segíti az integráció hétköznapjait, a gyermekek képességeinek fejlesztését. A gyermekekkel foglalkozó tanító és gyógypedagógus nagy szeretettel és szakmai hozzáértéssel alakította ki az együttműködő csoportokat. Minden csoport azonos feladatot kapott, amit különböző módon, változatos eszközökkel, játékos feladatokkal, kommunikálást biztosító, képességeket támogató, érzelmi stabilitást biztosító élettérben oldottak meg.
     Koncepciójukban megfogalmazódik: az egyéni és kiscsoportos munka előnye, a terápiás programok fejlesztő hatása, a sajátos nevelési igényű gyermekek beilleszkedésének, pályaválasztásának, munkába állásásnak segítése.
     Olyan légkört alkottak a gyermekek számára, ahol minden feltétel adott a sajátos nevelési igényű gyermekek elfogadására és befogadására. A velük foglalkozó pedagógusok empátia és tolerancia készsége, a feltétel nélküli szeretet, a mobil - különböző tevékenységekhez megfelelően átrendezhető – iskolai bútorok biztosítják a nyitott, elfogadó élettér megteremtését. 
     A Prizma Általános Iskola, Óvoda és Logopédiai Szakszolgálat intézménye biztosítja a másik általános iskola gyógypedagógiai szakmai hátterét. A két intézmény hét éve szoros együttműködésben dolgozik a több segítséget igénylő gyermekek fejlődése, fejlesztése érdekében. Az idei évben a Nemzeti Fejlesztési Tervhez kapcsolódó pályázat nyerteseként milliók jutnak az iskoláknak szakmai fejlesztésre. Az ottani látogatásunk is megerősített bennünket, jó úton haladunk, hiszen az értelmi képességek mellett igen nagy hangsúlyt helyeznek az egyéb fejlesztésre – van üvegfestő, selyemfestő, szövő, homokkép-készítő műhelyük. Vízágy terápiás szobájuk hatékony segítséget nyújt munkájukhoz. 
Tagintézményükben találkoztunk a jelenleg is nagy sikerrel játszott színházi előadás – az „És a nyolcadik napon” - egyik főszereplőjével. A darabot a Thália színház kamara termében  játszák.
A nap végén az élmények hatására nem elfáradtunk, hanem feltöltődtünk. 

Sztuhár Istvánné
Fekete Magdolna
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-