HANGADÓ
2004. OKTÓBER ..

Tizenkettő nem egy tucat
Diósjenőiek vendégségben

Hagyománya van már Rétságon annak, hogy az általános iskola tehetséges növendékei ellátogatnak bemutatójukkal az egykori járási székhely művelődési központjába. Nemrégiben a színjátszók és a táncosok adtak egy fergeteges sikerű műsort, most pedig a művészeti tagozat ügyes kezű növendékei hozták el legsikerültebb alkotásaikat. 

     A balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola tagozataként immár tizenkét éve - innen a kiállítás címe - működik a Börzsöny lábánál ez a tagozat, s hogy számos tehetséges gyermek neveléséhez járultak hozzá, bizonyítják a megyei, s őt határon túli sikerek is.
     A rétsági kiállítás-megnyitó házigazdája Mocsári Gergely iskolaigazgató, rétsági képviselő volt. A zenei tagozat furulyásai után ő tekintett vissza a kezdetben csupán zeneoktatással foglalkozó, majd hamarosan képzőművészeti munkálkodással is bővülő képzési forma indulására. A közelmúltban beindult immár drámatagozatuk is. Mindhárom téren olyan lehetőségeket kínálnak a tanulóknak, amelyeket iskolai képzés keretei között nem tudtak volna megoldani. Mindhárom terület eredményeire méltán lehet büszke az iskola vezetője.
     Dovák B. József, a rajztagozat vezetője arról szólt, hogy az elmúlt tizenkét év egy egységet alkot, azért is mert valóban igen termékeny volt. Nem csupán a díjak, kiállítások terén, hanem a téren is, hogy sok gyermeket sikerült olyan pályára irányítani, ahol az itt szerzett képességeket hasznosítani tudják. Vannak köztük rajztanár, vannak hárman is kik az építészeti szakon tanulnak tovább, jár volt diósjenői növendék rajztagozatos gimnáziumba, s olyan is akad, ki Budapesten a képzőművészeti szakközépiskolában koptatja még a padot, s valószínűleg művészember válik belőle. Van ki épületszobrász lett, s számosan vannak, kik szebbé tudják tenni azáltal az életüket, hogy rendelkeznek olyan képességgel, hogy szebbé tegyék önmaguk környezetét, s gyermekeik nevelése során is át tudják adni az ebbéli igényt. 
     Aki egyszer is ceruzát vett már a kezébe, s munkáját a falon látja kiállítva, gyakorta elgondolkozik – miközben jó érzés tölti el saját alkotása láttán -, hogy érdemes-e próbálkoznia tovább. A diósjenői tehetséges gyermekek munkáit látva bizton állíthatjuk: jó úton járnak. Nem csupán érdemes folytatniuk a munkát, hanem elismerésre, támogatásra is érdemes ebbéli törekvésük.

V.J.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-