HANGADÓ
2004. ÁPRILIS  

Pro Urbe díjak nemzeti ünnepünkön

Több éves hagyomány immár, hogy a szabadságharcra emlékező nemzeti ünnepünkön kerülnek átadásra a Pro Urbe díjak. Az alábbiakban – az elmúlt évekhez hasonlóan – közreadjuk a díjazottak méltatását. A március tizenötödikén, Szájbely Ernő, a Városi Önkormányzat Egészségügyi, Oktatási, Művelődési és Sport Bizottságának elnöke méltatta a kitüntetettek érdemeit.

Rétság Városi Önkormányzat Képviselő - testülete Pro Urbe Emlékérmet adományoz 

Králik István nyugdíjasnak, rétsági lakosnak.
Králik István Rétságon, közelebbről Pusztaszántón született. Iskoláinak elvégzése után kőműves mestervizsgát tett, majd később építőipari technikusi végzettséget szerzett. 1966-tól vállalkozó lett. Tevékenységével, megbízhatóságával, színvonalas szakmai munkájával hamar népszerű és keresett építési vállalkozó lett, igen sok rétsági és környékbeli településen élő család bízta rá lakásának, otthonának felépítését. A későbbi évek során nagyobb beruházások kivitelezését vállalta, Vácott ill. Budapesten. Hosszú vállalkozói pályafutása során sok fiatal tanulta meg tőle a szakma mesterfogásait, tanult tőle tisztességet, emberséget, lelkiismeretességet és becsületességet, a szakma szeretetét. Az "Ipar Kiváló Mestere" kitüntető oklevelet két alkalommal is megkapta. A közösség is elismerte és megtisztelte bizalmával, amikor 1990:-ben önkormányzati képviselőnek választotta, egy ideig vezette a Településfejlesztési Bizottságot is.
1992. óta nyugdíjas, így amikor már ideje és lehetősége engedte, 1993-tól belekezdett egy nagyobb beruházásba, amelyet fokozatosan 2002-ig meg is valósított. Ezzel magánvagyonából egy igazi, közösséget is szolgáló beruházást hajtott végre, létrehozva Pusztaszántón kb. 10 hektárnyi területen azokat a halastavakat, melyek nagyon sok ember szórakozását, kikapcsolódását biztosítják, felkínálva sok család számára a szabadidő hasznos és kultúrált eltöltésének lehetőségét, hozzájárulva ezzel is Rétság vonzerejének és ismertségének növeléséhez.
Ezt a tevékenységét ismeri el a Városi Önkormányzat Képviselő - testülete a Pro Urbe Emlékérem adományozásával.

Rétság Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Pro Urbe Emlékérmet adományoz 

Végh Józsefnek, a Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatójának,
diósjenői lakosnak.
Végh József Diósjenőn született kilenc gyermekes pedagógus családban. Pályafutásának főbb állomásai: középiskolai tanulmányai után a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Üzemgazdász-üzemmérnöki Szakán szerez diplomát, később az Egri Tanárképző Főiskolán megszerzi a népművelői diplomát is, rendelkezik továbbá "C" kategóriás néptánc-pedagógusi képesítéssel valamint országjárás-vezetői oklevéllel is. 1992-ben felsőfokú vállalkozásszervező és tanácsadó képesítést is szerez. Tíz éven keresztül vezette a diósjenői Művelődési Házat, 1987-ben pedig felkérték a Rétsági Járási Hivatal Művelődési Osztályának közművelődési felügyelői teendőinek ellátására. Ezen osztály megszűnése után újságíró lett, több újságnak volt szerkesztőségi tagja ill. munkatársa. 1998-tól a Nagyoroszi Helyőrségi Klub igazgatója, 2001. májusától vezeti a rétsági Művelődési Központot. Munkáját több alkalommal ismerték el különböző kitüntetésekkel, így megkapta a Magyar Kultúra Lovagja címet, az Ifjúságért Érdemérmet továbbá Miniszteri Dicséretben is részesült.
189-ben Szentgyörgyi Kör néven létrejött egy kulturális egyesület, mely elsősorban helytörténeti, honismereti munkálkodás érdekében tevékenykedik, ezen egyesület elnöki tisztét megalakulása óta betölti. Az elmúlt évek során helytörténészként igen jelentős tevékenységet végzett, felismerve annak jelentőségét, hogy múltunk megismerése erősíti a városunkhoz való kötődés érzését. Településünk történelmét kutató és feldolgozó munkájának kiemelkedő eredménye a "Rétság" című könyv megjelenése ill. a címerkutatás terén elkészült tanulmánya. Kiemelkedő érdemei vannak a "Rétsági Kalendáriumok" ill. "Évkönyvek" szerkesztői munkájában valamint a népművészeti hagyományok és a környezetünkben élő és alkotó művészek bemutatásában, továbbá a Helytörténeti Állandó Kiállítás létrehozásában. Kezdeményezője volt a városunkban elhelyezett emléktábláknak, idegenforgalmi kiadványoknak valamint településünk bemutatásának a Magyar Televízióban és a Magyar Rádióban. Ezt a hasznos, gazdag és sokrétű, településünk történetét feldolgozó és mai hírnevét, ismertségét erősítő tevékenységét ismeri el a Városi Önkormányzat Képviselő -testülete a Pro Urbe Emlékérem adományozásával.

Rétság Városi Önkormányzat Képviselő - testülete Pro Urbe Emlékérmet adományoz a 

Rétság Városi Sport Egyesület, mint közösség számára. 
Néhány adat az Egyesület múltjából, a mai Egyesület létrejöttéről, megalakulásáról.
Már az 1910-es években írásos dokumentumban rögzítik Rétságon a helyi Sport Egyesületet, melyet a helyi fiatalok szórakozására, sportolására alakítottak meg és rendelkezett "futtból" szakosztállyal is. A másik jelentős egyesületet Rétságon a honvédség helyi alakulata hozta létre, ennek neve többször is változott az évek során, legutóbb Rétsági Hunyadi Sport Egyesület néven szerepelt. A mai egyesület tulajdonképpen a két említett egyesület bázisán jött létre, a városi ill. a honvédségi egyesület fúziója 1993-ban következett be, és a helyi honvédségi alakulat megszűnése után vette fel a Rétság Városi Sport Egyesület nevet. A különböző szintű Megyei Bajnokságokban általában jó eredménnyel szerepeltek az évek során, pl. az 1992-1993-as bajnokságban a városi és a honvédségi egyesület csapatai is előkelő helyen végeztek a Megyei Bajnokság I. osztályában. A fúzió utáni években a mélypontot a helyi honvédségi alakulat megszűnése jelentette, ezzel az Egyesület legfontosabb támogatóját veszítette el. Ekkor az Egyesület 37 taggal rendelkezett. Az Önkormányzat segítségével, szponzorok felkutatásával 1998-tól újabb fellendülés kezdődött, mely napjainkig is tart, jelenlegi taglétszámuk 203 fő. A Sport Egyesületnél mindenki önkéntes alapon, anyagi juttatás nélkül végzi munkáját, szakedzőik száma 4 fő, ketten nemzetközi UEFA végzettségű diplomával rendelkeznek. Sportolóik létszáma jelenleg 124 fő. Külön is kiemelendő az Egyesület vezetőinek, edzőinek áldozatos munkája, melynek eredményeként az elmúlt évek során megháromszorozták az Egyesület aktív sportolóinak létszámát, a bajnokságokban rendre jó eredményeket értek el, öregbítve ezzel is városunk hírnevét, továbbá az a munka, amelyet az utánpótlás nevelése terén végeztek, biztosítva ezzel sok-sok rétsági fiatal aktív sportolási lehetőségét. Elismerésre méltó még az az aktivitás és szervezőmunka, amelyet a Bozsik 2 nevű program legnagyobb létszámú alközpontjaként e program lebonyolításában végeztek. Dicséretes még a tagság, a játékosok és szurkolóik közösségi tevékenysége is, részvétele és segítsége városi rendezvények lebonyolításában.
Mindezek elismeréseképpen adományozza a Városi Önkormányzat Képviselő -testülete a Pro Urbe Emlékérmet e közösség számára.
V.J.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-