Leader kistérségi infromációk


Tájékoztatót tart a Helyi Vidékfejlesztési iroda >>>

Leader-program a rétsági kistérségben
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére országszerte megalakultak azok a Leader-csoportok, amelyeknek az elkövetkezendő hónapokban lesznek igazán fontos feladatai és lehetőségei. Jávorka Jánossal a Rétság Kistérségi Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetőjével beszélgettünk erről.
- Tulajdonképpen mi a szerepe a manapság sokat emlegetett Leader-programnak?
- Egy különleges lehetőségről van szó, amely hármas tagozódást kíván egy adott csoporton belül. Részt vesznek ugyanis a programban az önkormányzatok, a civil szervezetek és a helyi vállalkozások. Széleskörű összefogás tehát a kezdeményezés legfontosabb eleme. Ennek a hármas szervezetnek a feladata egy részletes programot készíteni az adott településre vonatkozóan, s amennyiben az általuk megfogalmazott program sikeres lesz, pályázati kiírás keretei közt majd eldönteniük, hogy milyen célkitűzéseket támogatnak majd.
- Hány ilyen csoport alakult meg, s milyen lehetőségeknek lesznek majd birtokában?
- Az FVM álláspontja az, hogy az ország teljesen legyen ilyen akciócsoportok által lefedve. Összességében mintegy hetven csoport megalakulásáról van szó. A feladatuk és a felelősségük sem csekély, hiszen jelentős összeggel fognak rendelkezni, melynek nagyságrendje csoportonként elkérheti akár a kétmilliárd forintot is.
- Hogyan alakult e téren a helyzet Rétság térségében?
- A térség települései két kezdeményezés mögé sorakoztak fel. Az egyik szűgyi központtal alakult meg, s ide csatlakozott Alsópetény, Kisecset, Szente, Romhány, Horpács, Szátok, Tereske, Kétbodony és Nagyoroszi. A többi tizenöt település a penci kezdeményezéssel értett inkább egyet. Pusztaberki előbb mindkét területet megjelölte, majd a helyzet tisztázása után csatlakozott tizedikként a szűgyi csoporthoz.
- Van-e már valami konkrét eredménye az összefogásnak?
- A szűgyi helyi vidékfejlesztési akciócsoport megkapta a lehetőséget  a Leader-program további tervezésére. A penci csoportnál még szükség van arra, hogy az átfedéses – azaz a nem Nógrád megyéhez tartozó – települések sorsát tisztázzák. Ez az irányító hatóság feladata, s várhatóan még januárban megszületik erre vonatkozóan a döntés. Egy sajátos helyzet állta elő azzal, hogy a Rétsági kistérség településeinek többsége és a váci kistérség alkot közösen egy Leader-csoportot. Ezzel együtt a penci Akciócsoporot is felkészült a program további tervezésére.

www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-