Kossuth utca kijavítva

2019.11.10.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez
-
Pár napos kényszerű szünet után ismét a Kossuth utcán keresztül járnak a buszok a buszpályaudvarra. A javítást sokan régóta sürgették, rétsági lakosok és buszvezetők egyaránt. Azt nem lehet mondani, hogy el lett volna kapkodva a javítás, de most talán tartósabb lesz mint eddig bármikor.
    Jogosan vetették fel az arra közlekedők, a buszsöfőrök, és a rétsági lakosok, hogy a Kossuth utca eleje olyan súlyosan megsüllyedt, hogy az már veszélyezteti a közlekedés biztonságát. Különösen érzékenyen reagáltak rá az emberek, hiszen ez az útszakasz - elvben - a buszforduló építésekor újra lett építve, a várható forgalomnak megfelelően. 2014. szeptemberében került átadásra. Aztán a eltelt 2 esztendő, a felújított területek bírták a strapát, de a Kossuth utca megadta magát. A kijavítás egy érdekes kitérővel megtörtént (erről kicsit később), de már 2018 őszén, de leginkább 2019 tavaszán a korábbinál is nagyobb töredezett kátyúk keletkeztek. Az intézkedés elhúzódni látszott, még végül november elején sor került egy újabb javításra.

Előzmények (Aki ismeri nyugodtam lapozhat egy alcímet)
     A dolgok összefüggésének megértése érdekében elkerülhetetlen, hogy ezt a különös történetet röviden áttekintsük. Volt a városközpont rehabilitációs pályázat, megnyertük. A tervező megtervezte. A kivitelezésre meghirdetést követően az érdeklődők megtekinthették a helyszínt, és annak tudatában pályáztak. A munkának ezt a részét a PENTA Kft nyerte el, és készítette el az egész buszfordulót, és más útépítési részeket (Piac tér, Zrínyi utca érintett része, stb.). A létesítmények azóta is jól működnek, csak éppen a Kossuth utca nem. A hibát a kivitelezőnek garanciában kell elvégeznie, hiszen ilyen létesítményekre a törvény 5 év jótállást ír elő. A kivitelező rajta kívülálló okra hivatkozott, ami nem volt alapos, a fentiek miatt sem, hiszen megtekintette a vállalás előtt, no meg azért, mert a jogszabály szerint az ilyen hibáért akkor is felelős, ha azt előtte nem tárta fel. Tervezői mulasztást is emlegettek. Noha a garanciális kötelezettség fennállt, a képviselő-testület a megoldás érdekében rugalmasan állt a dologhoz, és megszavazott 2,7 millió forintot, hogy a garanciális javításon felül ebből az összegből az útalap megerősítése megtörténjen, így azzal a jövőben ne lehessen baj. A műszaki megoldást egy 2015 decemberében előterjesztés tartalmazza. 120 m2-es 20 cm zúzottkő, 20 cm ckt beton, 17 cm 3 rétegű aszfalt kellett ahhoz a cég szerint, hogy többé ne legyen baj. Ez az árajánlat hibás volt, hiszen a garanciális kötelezettséggel nem számolt, ezért a testület a műszaki paramétereket tudomásul véve, az árat nem fogadta el. 2016. januárban a műszaki tartalom megtartásával új ajánlat érkezett, a garancián kívül a város fizessen 2,7 milliót pótmunkára. Ezt a testület elfogadta. A munka mégis ősszel kezdődött el, amit a szerződés szerint az akkori polgármester átvett, mint jó teljesítést, és a város kifizette a 2,7 millió forintot. Erről a javításról részletesen beszámoltunk. Akkor a buszforgalom ideiglenesen a vasútállomásra lett átirányítva.
     A gondok már 2018 őszén jelentkeztek. Itt már kétszeresen is fennállt a garanciális kötelezettség, a cég képviselője (aki levelezések után egyik bizottsági ülésen is részt vett) ismét vitatta a garanciális kötelezettséget. A testület azt kérte, legyen elvégezve a munka garanciában, ennek megszervezéséért a polgármester volt a felelős. Ő több alkalommal azt szorgalmazta, hogy fizessünk a munkáért. A testület még próbafúrást is megrendelt az útalap elemzésére, amit az útnál nem végeztek el, ellenben állítólag egy tőle távoli helyen igen. (Ez maga vicc) A munkálatok - a testület többszöri sürgetésére - mégsem indultak el. Majd a képviselők kaptak egy 10 milliós költségvetést, de a téma tárgyalási napirenden nem is szerepelt. A testület ragaszkodott a garanciális alapon történő javítás mielőbbi indításához, de a hetek teltek, a kátyú mélyült, de nem történt semmi. Majd a szeptemberi - cikluszáró - testületi ülésen feltett kérdésre a polgármester bejelentette, hogy a PENTA októberben el fogja végezni a munkát garanciában. (Ez korrekt álláspont, de akkor érthetetlen, miért kellett majd egy évig a pávatánc?)
      Vannak olyan vélekedések is, hogy nem baj ha egész nyáron nem lett elkezdve a munka, mert akkor legalább tovább tart az új felület. Hát ez nagyon érdekes álláspont, bár a közútkezelő is hasonlóan szokott eljárni a 2-es kátyújavításánál. Kijavítják az előző évben keletkezetteket, de a mellette lévő frisset nem. Majd jól felírják, és jövőre sorra kerül, eképpen állnak hozzá. Nem tudni hogy Rétságnak ez jelent e időnyereséget a jó állapot minél további megtartására, de mégis csak az lett volna a jó, hogy amikor jelentkezik a hiba, késedelem nélkül legyen kijavítva. 

A mostani útjavítás
     Október vége helyett november 4 és 7 közötti időre került kitűzésre a javítás. A munka tényét és a forgalmi változásra szóló felhívást honlapunk is közzétette. A munka november 4-én indult, amit kezdetekben igen erős esőzés akadályozott. (A forgalmi változásról külön részben szólunk.) A korábbi útjavítást is elég alaposan dokumentáltam annak idején, és a mostani munkák mozzanatait is megörökítettem. A bontási munkarésznél azt láttam, mintha az előző alkalommal nem lett volna olyan útalap beépítve, mint ami az 3 éve kifizetett munka előírásában szerepelt. 
     Most azonban azt tapasztaltam, hogy a cég (megbízott brigádja vagy alvállalkozója - ez mindegy is) igen alapos munkát végez. A teljes hibás útfelület fel lett tárva, sőt talán nagyobb is. Például a mostani aszfaltjavítás a 2-es út csatlakozáséig elér, ami korábban vitatott volt és nem is így történt. A teljes javítási területen sürgőn-mozgón forogtak a munkagépek. A teljes terület kibontásra került 60 cm mélyen. Ezután megtörtént a kőterítés, a CKT beton terítése és behengerlése, majd az aszfaltrétegek. Ismét kiemelem, most úgy tűnik alaposabb, jobb minőségű munkát tapasztalt egy arra járó laikus. Gondolom a cégnek is az az érdeke, hogy ne kelljen kétévenként újra garanciális munkát végezni, a városnak pedig az, hogy végleg, de legalább a műszaki megoldásból várható ideig az út állja a forgalmat.
     A munka ugyan befejezésre került csütörtök estére, de a rétegek kötése érdekében még nem lehetett átadni a forgalomnak. Szombaton délelőtt azonban elbontásra kerültek a korlátok és az autóbuszok, no meg a többi autó is használatba vette a tükörsíma útpályát.
     Alábbi képek a javítási műveletekből adnak keresztmetszetet.
     A cikk a képek után a forgalmi kérdésekkel folytatódik >

  GiK - 
-
-
A forgalom áthelyezése
     Mindenki előtt ismert, az alábbi első képek is jól mutatják, nem kell ahhoz autóbuszos forgalom áthelyezés, hogy Rétság központjában "beálljon" a forgalom. Bizony az a 16.000 jármű, közötte 6-7000 kamion naponta inkább szaporodni látszik mint fogyni. Ezek olyan terhelést és ütemet diktálnak, aminél egy kisebb akadály is kilométeres sorokat eredményez pillanatok alatt. A közelmúltban elkészült gyalogátkelőhely a gyalogosok biztonságát szolgálja, sokan használják is (megjegyzem mások meg sokan ugyanúgy ott mennek át ahol látnak) Ilyenkor a nagytestű járművek is kénytelenek megállni, és a sor mögöttük szaporodik. Most nem részletezzük, hogy ez a helyzet az M2 út Rétságot elkerólő szakaszának megépítéséig csak "fokozódni" fog.
     A korábbi hasonló munkánál a buszok a vasútállomás előtti betonos placcon tették le az utasokat és indultak tovább. Ennek a megoldásnak is voltak kritikusai, elsősorban azért mert többet kellett gyalogolni, de azt az átszervezést is kibírta a lakosság, néhány elszalasztott járat, lemaradt utas bizony előfordult.
      A hirdetmények ezennel azt tartalmazták, hogy az autóbusz forgalom a Kossuth utca lezárásának idejére a városközpontba, a régebbi buszöblökbe kerül át. Igen ám, de időközben voltak változások. Egyrészt a csúcsforgalmi időszakban egyes viszonylatokra több autóbusz esik mint korábban. Ennél fontosabb változás, hogy a gyalogátkelőhely megépítésével ezek a buszöblök lerövidültek. A művelődési ház előtti oldalon olyannyira, hogy egy hosszabb jármű is nehezen tud beállni, a második meg már sehogy nem tud az útról eltávolodni. Annak a megoldásnak, hogy a VOLÁN ezt a helyet jelölte ki, már előre nagy visszhangja volt városszerte, a közösségi médiában és a fórumokon. Többen vizionálták, hogy a "város elesik", balesetekkel kell számolni.
     Tény, hogy a buszok beállása időnként több percre lelassította a városon amúgy is nehezen áthaladó forgalmat. A tudósító tapasztalata azonban az volt, hogy a problémák ellenére nagyobb gond nem keletkezett. A beálló buszok a fel és leszállást követően nem várakoztak - miként a pályaudvaron ez szükségszerű volt - így olyan mértékű torlódás, ami tragikusan hosszú várakozásra kötelezte  volna az úton közlekedőket; nem volt. Tény, néha a benzinkútig, vagy a DÜFA-ig állt a sor, de mint jeleztem ez sajnos "rendes napokon" is előfordul. A forgalmasabb időpontokban a rendőrség munkatársai készen álltak, hogy irányítsák a forgalmat, de erre nem volt szükség. Alábbi pár képet csúcsforgalmi időpontban készítettem. Látszik amikor Pest felől 3, másik irányból 3 busz akar beállni, ami bizony nem volt egyszerű. Az északról érkezőknél különösen gond volt, hogy a másodiknak beálló busz teljes szélességében kilógott az útra és a kamionok, de a szembejövő forgalom esetén a személyautók sem tudtak elhaladni mellette. Meg kellett várni, hogy a leszállást-felszállást követően a busz kiálljon és a forgalom indulhasson. Ez 1-2 perc fennakadást okozott ugyan, álló sorokat, de nem tűnt vészesen elviselhetetlennek. (Csak megjegyzem budapesti forgalomban is gyakorta haladok olyan úton, ami 1-1 sávos, záróvonal van, a busz megáll, elkerülni nem lehet a szembejövő forgalom miatt, hát mit lehet tenni? Kinti levegőt lezárni, és megvárni amíg elindul. Majd 4-500 méter után újra megáll. Az ember alkalmazkodik.)
     A VOLÁN előrelátóan nem csak a járatokon hirdette a változást, hanem az alkalmi megállóhelyekre is kitette a menterendi tájékoztatót a buszmegállót jelző tábla oszlopára. Mert hát vannak olyan utasok, akik nem mindennap választják ezt a formát, hanem évente 1-2 alkalommal és éppen ekkor jól jön a tájékoztatás.
     Összefoglalva úgy tűnik, hogy a nehézségek ellenére, a két rossz küzül mégis ez a megoldás bizonyult jobbnak. Főként az utazóközönségnek, hogy a sokszor szakadó esőben nem kellett a vasútig gyalogolni.
     Az alábbi képek csúcsforgalmi időben, de több időpontról adnak látleletet. Néhány nehézségről azonban nem lehet nem szólni. Ezekről a cikk folytatódik a képek után >
-
Rossz tapasztalatok
     Két dolgot emelnék ki, de gondolom az olvasó is megosztja véleményét a fórum megjelölt oldalán.
     A forgalom átszervezését előző napon elvégezték az illetékesek. A fenti képválogatásban is jól látszik, hogy mindkét oldalra kikerültek a megállni tilos táblák, és letakarták a várakozni tilos jelűeket, amely szerint az alatt lévő kiegészítő táblák is érvénytelenek. Megállni tilos az azt jelenti, hogy nem lehet megállni. Ennek ellenére több autós ezt figyelmen kívül hagyta. Simán beállt a busz mögé, nem zavartatva magát, hogy a következő érkező busz nem tud beállni. Dudál, de az autós csak kiszáll, majd kisvártatva visszajön és mint ha mi sem történt volna kihajt. Nem gondolva arra, hogy nem csak szabálytalanságot követ el, ami - a térfigyelő kamerák képei alapján is - szankvcionálható egy szép 30 ezres csekkel, hanem hogy több ilyen szabálytalan beállás miatt is lassult le a forgalom.
      A másik gond a pocsolya. Különösen a keddi napon, amikor erőteljes zuhé fogadta a gyalogosokat és az utasokat is. Évek óta probléma, hogy a volt újságos pavilon előtti részen a járdán nagy foltban áll a víz egy-egy esőzés után. A probléma nem új keletű, a hiba elhárítására a képviselő-testület már több alkalommal hozott határozatot, megjelölte a végrehajtásért felelős személyt. Sajnos végrehajtás nem volt.
     A buszok beállásával viszont volt aki csak a Takács Tamás ismert dalával "Pocsolyába léptem sáros lett az új cipőm" tudott lelépni a buszról. Ez nem annyira vicces, mert nem mindenki húzott gumicsizmát egy városi utazáshoz. Úgy tudom rövidesen történt intézkedés, de a megoldás csak átmeneti volt (közmunkások elsöpörték a vizet) de újabb esőzésnél a víz továbbra sem fog felfelé folyni, hát megáll a megállóban. Egyszer mégiscsak pontot kellene tenni erre a kérdésre, vagy inkább csatornát vágni a lefolyáshoz.
     Ezen problémákat elkerülve még akadálymentesebben lehetett volna átvészelni ezt az amúgy sem könnyű időszakot. Pár képet erről is mutatunk.
 GiK 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-