Kiállítás a Fotográfia Napján

2019.08.30.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez
-
A rétsági művelőüdési központ minden évben kiállítással emlékezik meg a Magyar Fotográfia Napjáról. Mint korábbi beszámolóink bevezetőjében is rögzítettük, 179 évvel ezelőtt ezen a napon - augusztus 29 - készítettek először nagyközönség előtt fényérzékeny lemezfe dagerrotípiát Magyarországon. Akkor még egészen más eljárás az eltelt idő alatt sokat változott, de úgy tűnik a képalkotás iránti igény örök maradt. 
     A művelődési központ galériájában tulajdonképpen 2 kiállítás fért meg jó barátságban egymás mellett. Jobbról egy fényképezéstörténeti gyűjtemény, a falakon pedig csodálnivaló természetfotók.
     A vendégeket az intézmény nevében Kelemen Ágnes köszöntötte, majd bevezetésként Szájbely Zsolt adott elő egy Áprily Lajos verset. Megnyitó beszédet dr. Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr mondott, aki már több alkalommal is részt vett városunkban hasonló rendezvényen. A beszédből nem idéznénk, de a többi megszólalóval együtt meghallgatható az alul lévő linkre kattintva. Majd egy újabb Áprily vers következett. 
     Nem lett volna teljes a megnyitó, ha a kiállítók nem szólalnak meg. Itt most különös jelentősége volt ennek a résznek. Elsőként Pfaff László kalauzolta a nézőket a több mint 100 fototechnikai eszközt felsorakoztató asztalok fellett, amelyek nem csak feliratokkal kiegészítve voltak látványosak, hanem a kor filmterkercseit, és a kapcsolódó szakkönyveket is bemutatta. A lyukkamerától egészen a mai digitális világig, a fényképezéstől a filmfelvétel és vetítés eszközei között nézelődhet a látogató.
     Majd Szabó Endre, (a jelenleg Turán éló alkotó) szólt a természetefotózás semmivel össze nem hasonlítható kalandjairól. Mert ez egy különleges műfaj a fényképezésen belül is. A modellfotózástól a riportig, a tájképtől a műszaki dokumentációig a fényképezni való vagy elénk jön, vagy adott helyen megtalálható éveken keresztül. A természetfotózás - és külön9ösen az élővilág állatainak - megörökítése azonban sok türelmet, figyelmet, rafinériát igényel. Hiszen sokszor napokig tartó elkészületek, megfigyelés után, órákat kell lesben állni a fényképezőgéppel, amíg a kiszemelt állat lencsevégre kapható. Az eredmény a falakon látható, valóban csodálatos látvány rögzített pillanatai érhetők tetten az üveglapőok alatt.
     Szokásunk szerint itt is kisérletet teszünk arra, hogy a kiállított tárgyakból és képekből szemléltetésként megmutassunk az olvasónak - mintegy invitálásként - részleteket. Itt és most újra hangsúlyozni kell, hogy az üvegen keresztül készült reprodukciók messze nem adják vissza az eredeti kép színvilágát részletgazdagságát, csupán figyelemfelhívást szolgáknak. Miként a technikai eszközökről készült összefoglaló felvételek is azt a sokféleséget teszik láthatóvá, amit darabonként, közeléről érdemes megtekinteni. Ez meg is tehető a művelődési központ nyitavatartási idejében szeptember 22-ig.
     Pár képünk a megnyitó pillanatait és a kiállítás részleteit dokumentálják.
 GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-