Kiállításmegnyitó a fotográfia napján

2018.08.30.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez
-
Augusztus 29. a Magyar Fotográfia Napja. 1840-ben, ezen a napon készült nyilvánosság előtt egy fényérzékenyített lemezre fényképfelvétel Magyarországon. Ezen a napon szerte az országban a fotozárhoz kapcsolódó programokkal emlékeznek erre az évfordulóra. Azóta a felvételtechnika sokat változott, nem kell már film, sötétkamra, előhívó, sem szárító a képek befejezéséhez. Új technika lépett az amúgy is fogyó ezüstkészletek helyére, de a képalkotás szépsége megmaradt.
     Mert valójában nem a műszaki nehézségeken múlik, ki milyen szemmel nézi a minket körbevevő univerzumot. A digitalizálás segít az alkotó folyamatban, de mégis csak a gépet kézben tartó ember, a valóság egy részletét a keresőben pásztázó egyén választja ki azt a nézőpontost és azt a pillanatot, amivel egyedi módon tud rögzíteni egy szeletet az életből, a tárgyakból a természetből. Erről is szól minden fotokiállítás. 
     Fazekas Péter tárlatának megnyitójára invitáltak a művelődési központ galériájába. A falakon több mint 50, többségében színes, nagyméretű kép fogadta az ünnepi alkalomra érkezett látogatókat.
     A rendező intézmény nevében Kelemen Ágnes köszöntötte a megejlenteket, majd ifj. Majnik László énekszóval, gitármuzsikával tette emelkedettebbé a hangulatot. Köszöntőt Zakkar Sándor mondott. (Az alul lévő linken meghallgatható.) Majd egy meglepetés következett. Bella Izabella dalszövegíró, énekes erre az alakalomra írt saját versét olvasta fel. Újabb gitármuzsika után köszöntötték az alakotót, a közreműködőket, és a közönség birtokba vette a termet, végigszemlélve a fotós által eléjük táruló világot.
     Fazekas Péter fiatal fotós, és e technikai és művészeti ággal nem régen ismerkedett meg. Az eltelt alig több mint 2 év alatt alakította ki stílusát, és láthatóan mesterfokon kezelve a kamerát tud kifejező képeket létrehozni. Tehetséges alkotó. Munkáihoz ezennel is gratulálunk.
     A kiállítás szeptember 22-ig tekinthető meg a művelődési központ nyitvatartási idejében. Pár képpel a premier hangulatát, eseményeit illusztráljuk, de szokás szerint néhány alkotásról készítetteünk kedvicsinálónak reprodukciót.
  GiK -  
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-