Költészet napja - Spangár-díj átadás

2019.04.12.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Rétságon József Attila születésnapját, a költészet ünnepét immár 15 esztendeje úgy ünnepli a város, hogy a pályázati meghirdetés alapján beérkezett művekből próza és vers kategóriában a szakértő zsűri által legjobbnak ítélt írások alkotóinak átadják a Spangár Andrásról elnevezett díjat, egy tűzzománc plakettet. Ugyanezen a napon jelenik meg a beérkezett művekből összeállított antológiai is.
   16 esztendővel ezelőtt a helyi irodalombarátok és alkotók döntöttek úgy, hogy létrehozzák a Spangár András Irodalmi Kört. Azzal a céllal, hogy a környezetünkben élő alkotóknak közösséget teremtsenek, illetve pályázat alapján díjat létesítsenek. Így 15 esztendővel ezelőtt elsőként került átadásra a Spangár-díj, mint azóta minden ében. Sajnos a kör alapító tagjai közül - lakhatási és egyéb okok miatt - eltávolodtak a közösségtől, de a Városi Művelődési Központ és Könyvtár a kialakult hagyományt őrizve minden évben meghirdeti a pályázatot, zsűrivel értékelteti a műveket, és kiadja válogatásból összeállított antológiát. Most is mint már több éve, helyi fotográfusok képei is kiegészítették a könyvet.
     A könyvtár olvasótermében gyülekeztek az alkalomra látogatók, helyiek, meghívott vendégek és más tájakról érkezettek. Az ünnepi hangulat Simon Katalin énekével és Vigyinszki Attila gitármuzsikájával teremtődött meg, majd Varga Nándorné az intézmény vezetője üdvözölte a megjelenteket és átadta a szót Mezőfi Zoltán alpolgármesternek. (A beszédből nem idéznénk, de az a méltatásokkal együtt meghallgatható.) Ezt követte a díjazottak bemutatása, és a díjak átadása. Próza kategóriában ebben az esztendőben Böjthe Pál érdemelte ki az elismerést, aki Kolozsvárról küldte be művét. (Így sajnos nem tudott ideutazni, de az intézmény gondoskodik a díj eljuttatásáról.) Vers kategóriában Horváth Ödön - költő, műfordító, több kötet szerzője - kapta a díjat, aki már más alkalommal is jelentkezett a pályázatra, és 2014-ben egyszer meg is szerezte a kategória elsőségét. (A szabályzat nem zárja ki, hogy egy szerző többször is kiérdemelje az elismerést.) 
     A plakett átadását követően helyi előadók (Varga Nándorné, Nagy-Velki Anita, Kelemen Ágnes, Szájbely Zsolt, Mindszenti Csilla, Egri Gábor) ismertették a szerzők bemutatkozását, amely az antológiában is megtalálható, illetve a díjazott műveket is bemutatták.  Majd a 15. alkalommal megjelent kötetből adtak elő szemelvényeket.
     Az emelkedett pillanatok után a kötetlen beszélgetések mellett a szerzők átvehettek egy-egy tiszteletpéldányt a nyomdából a mai napon kikerült könyvből, illetve az érdeklődők megvásárolhatták. Ezt egyébként a könyvtárban mások is megtehetik a következő időszakban.
     Pár képünk az esemény fontosabb pillanatait idézik.

   GiK - 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-