Spangár díjak a költészet ünnepén

2018.04.12.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez
-
15 évvel ezelőtt alakult meg a Spangár András Irodalmi Kör. Az elhatározást, hogy a helyi és környékbeli alkotóknak legyen egy közösségük, több dolog is motíválta. Ezek egyike volt, hogy vers és prózaíró pályázatot hirdetnek. Ez ebben az évben már 14. alkalommal meg is történt. Az elmúlt másfél évtized alatt a pályázat kilépett regionális jellegéből, és több évben országos érdeklődést is kiváltott.
     A beérkezett pályázatokat szakértő zsűri bírálja el, és a megfelelő színvonalú munkákból válogatnak az antológiába. Ez a kötet jelenik meg a költészet napján. Így 2018-ban is április 11-én kis ünnepi rendezvény keretében került bemutatásra a kiadvány, illetve átadásra a díjak.
     A közelmúltban felújított könyvtár olvasótermében a korábbinál tágasabb helyen foglalhatott helyet a közönség. A megjelenteket Varga Nándorné, az intézmény vezetője köszöntötte, és röviden áttekintette a kör működését, az ezévi pályázatokat. Külön megemlítette - a jelenlévő tagok mellett - hogy Ketykó István,  Karaffa Gyula, Végh József is jelentős tevékenységet folytattak az irodalmi jelenlét megteremtéséért.
     Az ünnepi hangulatot Kövi Flóra éneke teremtette meg.
     Mezőfi Zoltán alpolgármester tartott rövid beszédet, amelyben az irodalom és a költészet jelentőségét tágabb történelmi nézőpontból elemezte. Megállapította, hogy méltó és igazságos, a költészet ünnepét József Attila születésnapján ülni.
     Következett a Spangár-díjak átadása. Az utóbbi években két kategóriában adják át Dovák B József által tervezett művészi tűzzománc plakettet. Prózai művek és versek szerzői közül részesülnek a zsűri döntése alapján. Ebben az évben a prózai kategóriát beküldött novellája alapján Szabó Klára nyerte. A költők közül Egry Artúr kapta meg az ezévi kitüntető címet. Ő egyébként rendszeres pályázó, és ismert alkotó, nem véletlen, hogy ezennel már 3. alkalommal - és ezzel egyedülállóan - birtokosa a címnek.
     Az átadást követően ifj. Majnik László gitármuzsikával kisért dala következett, majd a díjatott, illetve a kötetben megjelent művekből hallhattunk szemelvényeket helyi előadók tolmácsolásában. Aztán ahogy lenni szokott, a szerzőkkel - nem csak a díjazottakkal - lehetett szót váltani, illetve megvásárolni a nyomdából frissen kikerült kötettet. Ebben az évben is helyi fotográfusok képei díszítik a könyv lapjait.
     Pár képünk az ünnepélyes alkalmat dokumentálja.
GiK - 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-