Könyvheti programok

2018.06.08.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez
-
A 89. ünnepi könyvhét alkalmával Rétságon is voltak rendezvények. Országszerte több nagyvárosban külön utcák, terek alakulnak a friss könyvmegjelenésre, a szerzőkkel találkozásra, dedikálásra, és a legújabb kiadványok megvásárlására. Mi kis város vagyunk, kisebb, de annál érdekesebb programokban gondolkodhatunk.  A június 4-11-ig tartó irodalom ünnepéhez városunkban 2 esemény is kapcsolódott.

Mátyás királyról gyermekeknek
     Kedden kora délután népesedett be a könyvtár olvasóterme. (Jó hogy a felújítás után tágasabb és mobilizálhatóbb tér áll rendelkezésre, mert igencsak megteltek az asztalok kürül elhelyezett székek.) Általánis iskolás első osztályos csoportok látogattak az intézménybe.
     Varga Nándorné köszöntötte a résztvevőket és tartott előadást a magyarok nagy királyáról. Mundanivalóját kézbe adott képekkel, és videofilmekkel is illusztrálta. A rendezvény végefele pedig rajzos, szinezős feladatban vehettek részt a gyerekek, kapcsolódva a témához. Bizonyára sok új információhoz jutottak, ami inspirál az uralkodóval kapcsolatos egyéb történetek megismerésére is.

Hazajáró találkozó
     Csütörtökön a Hazajáró két alkotója volt a könyvtár vendége. A Duna TV honismereti és turisztikai sorozatának munkatársai, Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár volt a vendég. Külön érdekessége, vagy inkább különös értéke a találkozónak, hogy sorozat szerkesztője Kenyeres Oszkár a Rétság Városi Sportegyesület tagja, korábban rendszeresen itt rúgra a labdát, és ma is büszkén emlékszik ezekre az időkre, azóta is kapcsolatot tart a csapattal. (El is jöttek az ifi keretből elég sokan).
     Mint elhangzott az egész kaland hobbiként indult. A Börzsönyben forgattak filmet, majd a hobbi hivatássá vált. A Hazajáró sorozat a Duna TV heti programjává vált. A történelmi Magyarország tájait bejárva hoznak izgalmas, képes tudósítást az ottani létről és turisztikai lehetőségekről. Persze a világ sok más tájára is eljutottak. Munkájukat 2017-ben Prima Primissima díjal tüntették ki. A beszéd helyett persze a műfajhoz az állt közel, ha több rövidfilmet is bemutattak az est során. Sokan látták már ezeket az alkotásokat és várják a következő adásokat, mások most ismertek rá és elhatározták, hogy figyelik a tv adásokat.
     Mivel itt is komoly művészeti tartalomról volt szó, de nem nyomtatott könyv bemutatása történt, úgy tűnt, nincs mit dedikálni. De ezen lehetett segíteni. A jelenlévők egy-egy Hazajáró naptárt kaptak, amit már lehetett dedikálni. Ezt sokan meg is tették és ereklyeként őrzik majd gyűjteményükben.
     Pár képünk a két eseményt mutatja be egymás után.

GiK - -


www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-