Kereplősök húsvéti készülődése

2018.03.26.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez
-
Lassan mégiscsak tavaszi idő közeledik. No meg a húsvét, a kereszeténység legnagyobb misztériuma. Évszázadok óta úgy történik, hogy a keresztút felidézése és a hit titkainak megismerése mellett az emberek könnyebb, szórakoztatóbb programokat is szerveznek. Valamiféle örömünnepet Krisztus feltámadásához. Így alakultak ki a húsvéti népszokások, a locsolkodás, és persze a különféle jelképek készítése és ajándékozása.
     A Kereplő Néptánc Egyesület már több éve szervez kézműves, kreatív programokat húsvét előtt. Így volt ez ebben az esztendőben is. A művelődési központ kistermében a felkért segítők közreműködésével - névsoruk a plakáton megtalálható - alakultak ki szigetek, ahol különféle dolgok készültek. Volt kifestőlap, kézimunka, barkácsolás, és több helyen tojás-szinezés. Hagyományos és teljesen új módszerekkel készültek ezek az ikonikus darabok. Gondolom akik munkájuk eredményét magukkkal viszik, vagy szép emlék lesz belőle, vagy ajándéknak szánják kedves családtagnak, vendégeknek.
     Ahogy az lenni szokott a kereplős események nem múlhatnak el népi muzsika nélkül. Így is történt, kellemes háttérzeneként szóltak ismert népdalok, szólt a talpalávaló muzsika. No az nehéz lett volna, hogy táncra is perdüljenek, hiszen a terem olyannyira megtelt, hogy az asztalokhoz ülni sem volt egyszerű feledat. De a dal szeretete megmaradt. Simon Katalin néptáncoktató, az egyesület művészeti vezetője az összejövetel végén közös dalolásra kérte a résztvevőket, ilyen módon dallal, daltanulással lett kerek ez az alkalom.
     Hasonló program lesz még a művelődési házban. Az intézmény szervezésében március 29-én tartanak részben hasonló programot. Arra is érdemnes ellátogatni. No és aki a népdalt kedveli, részt vehet a Csalogány énekversenyen, ami áprilisban kerül sorra. Az előkészítése folyamatban van, programajánlókban adunk részletes információt.
     Pár képünkkel mutatjuk be az alkotókat, a hangulatot és részben az elkészült munkákat.
GiK -  
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-