Megemlékezés nemzeti ünnepünkön

2018.03.16.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez
-
A hagyományoknak megfelelően, méltóságteljes ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeztünk az 1848-as forradalom 170 éves évfordulójára. Az esemény a művelődési központ színháztermében, illetve az épület falán elhelyezett emléktábláknál valósult meg.
    A Himnusz elhangzása után Kelemen Ágnes köszöntötte a megjelenteket szervező intézmény szóvivőjeként, majd felkérte Hegedűs Ferenc polgármestert beszédének megtartására. Őt Barna János, a Megyei Közgyűlés elnökének megemlékező előadása követte. A beszédek meghallgathatók az alul elhelyezett linken.
    A továbbiakban a plakátokon meghirdetettek szerint folytatódott a program. Az iskola műsorában Bálint Magdolna betanításában az iskola 4. osztályos csoportja mutatott be verses, zenés, táncos összeállítást (Tulajdonképpen az iskolai ünnepségen is látott produkció került most a szélesebb közönség elé.) Majd Szájbely Zsolt szavalata vezetett át a következő műsorblokkhoz.
    A Kereplő Néptánc Egyesület Ifjúsági Csoportja mutatta be Simon Katalin néptáncoktató által színpadra álmodott, erre az alkalomra készített, zenés, táncos koreográfiát. Majd az Ékes Énekegyüttes vette át a "szót" a korábban fellépők gyűrűjében az eseményhez kapcsolódó dalokkal.
    A rendezvény az intézmény előtt folytatódott, ahol a márványtáblákkal szembeni hirdetőfelület is alkalmi dokumentumkiállítássá alakult. Egymást követték az önkormányzatok, a Járási Hivatal, egyházak, pártok, civil szervezetek és intézmények képviselői, akik a megemlékezés koszorúit elhelyezve, főhajtással emlékeztek a szabadságharc hőseire. 
    Képeink a megemlékezés mindkét helyszínéről tudósítanak.


Ünneprontó megjegyzések (?)
     Miközben a szervező intézmény mindent megtett az ünnepség méltóságteljessége, jól szervezettsége érdekében, pontosan, szakszerűen lebonyolított programot láttunk, amihez csak gratulálni lehet. A tudósító - bocsássák meg így az ünnep másnapján - nem mehet el két dolog mellett megjegyzés nélkül.
      Először váltott ki sokakban ellenszenvet a beszédet mondóktól, hogy a magyarság egyik szent ünnepét olcsó kampányszónoklattal sértették meg. Hegedűs Ferenc polgármester még kissé burkoltabban, bár egyértelműen olvasta fel a számára készített szöveget, de a megyei önkormányzat képviseletében minden ittlakó embert egyformán elfogadni köteles funkcionárius, már nyiltan egyik párt szólamait használva egyoldalúan kapmányolt. Mindezt azon nemes gondolatok kapcsán - vagy talán annak cáfolatául? - amit a márciusi ifjak a 12 pont eszmeiségeként fogalmaztak meg. "Legyen béke, szabadság, egyetértés". Bővebb elemzésbe nem bocsátkoznék a beszéd meghallgatható, és összehasonlítható a 48-as eszményekkel. Természetesen "ideje van a kampánynak" is. Lesz is ilyen alkalom, amikor a párt tart kampányrendezvényt. Ott van helye a pártpropagandának, az ünnephez viszont nem méltó.
     A másik észrevétel is számtalanszor elhangzott, bár mégis figyelmen kívül hagyatik. A felolvasásokban sorra követik egymást az ilyenkor általános beszédpanelek. (megértem, sok újat nehéz lenne mondani.) Csakhogy Rétságnak van saját 48-49-es történelme. Itt járt Görgey serege, több tábornoka, zajlottak hadműveletek, és voltak a szent célért elesett álozatai. Az ő emléktáblájuk került megkoszorúzásra, bár mintha az ott írottak nem lennének jól olvashatók, a rétsági ünnep szónokai éppen azt hagyták figyelmen kívül, akik életüket áldozva legjobban rászolgáltak a nemzet és a helyi közösség emlékezetére. Kár. De az sem érdemelt egyetlen szót sem, hogy március 15. településünk várossá nyilvánításának napja. (A város születésnapja.) Igaz csak 29 éve, de a saját ünnepünk része lehetne az évforduló. Mindezt azért írom le újra, mert remélem egyszer mégiscsak eljut az illetékesekhez. 
GiK  - 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-