Városháza berácsozva
2012.05.22.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hezAdd az iWiW-hez
-
Többen szóvátették már értetlenségüket azzal kapcsolatban, hogy miért nem lehet bejutni a városházára. Miért van bezárva a főbejárat? Ott ugyan van valami ködös fogalmazvány, ami valami szociális irodáról szól, de ezt az idősebb emberek sem elolvasni nem tudják, sem nem értik. Volt itt már község, járás, nagyközség, járási jogú nagyközség, város, különféle vezetőkkel, együttműködőkkel, de ilyen szörnyűséget még nem láttak. Efféle vélemények fogalmazódtak meg emberekben, akik megállítottak tapasztalatukkal.
      Itt a fórumon is voltak már észrevételek, meg személyes tapasztalat is az, hogy valami itt nagyon nem jól van. Meg aztán volt aki egyenesen azzal vádolt meg, hogy 5 éve, amikor az emeletetet lezárták tudtam hatalmas cikket kanyarítani, most aztán mindent szabad? Most hallgatok? Nem kérem nem hallgatok. Egyrészt többször beszéltem erről a hivatal vezetőjével, de gyűjtöttem tapasztalatokat és anyagot is ehhez a cikkhez. Íme hát egy csokorba foglalva a helyzet.

Hol van a bejárat?
     Naponta járok a postára, és bőven szerzek tapasztalatot a méltatlankodásról. Egy idős ember nyomdafestéket nem tűrő hangon méltatlankodik, hogy miért van bezárva az ajtó a városháza felirat alatt. Ott ahol a hivatalos helyet egy erre rendszeresítetett címeres tábla, felette pedig nemzetiszínű lobogó is jelzi. Egy fiatalabb ember be akart menni, nem tudott. Látott valami feliratot hátsó bejáratról, elindult a Földhivatal felé, megy fel a lépcsőn... Úgy gondolhatta, hogy az a hátsó bejárat. Majd erről később, hogy bizony nagyon csalódnia kellett.
      Megvallom őszintén én ilyet még az életben nem láttam, hogy valaki egy hivatalt keres fel, és annak a bejárata fényes nappal zárva van! Azt se felejtsük el, hogy okmányirodai, építéshatósági, gyámhivatali ügyintézés végett - meg még ki tudja milyen rétsági vonatkozású ügyintézés végett akár egy más városban lakó, ritkán hazalátogató keresheti fel ezt az épületet. Teljesen elképzelhetetlen, hogy valami sunnyogópályát kelljen kikutatni, kérdezősködni, hol is van a hátsó bejárat? Mert a helybeliek közül sem mindenkinek jut eszébe, hogy ha valahol a főbejárat be van zárva, más helyen keresse hát valahol csak-csak be lehet jutni. Akár megkérdezni, ki, mikor érhető el vagy valami mást.
      A hivatal ügyfélfogadási ideje szabályoszott, és nagyjából egységes. Tény, hogy amikor ügyfélfogadási idő van, akkor a főbejárat feltárul. Az is jogos törekvés lehet, hogy ügyfélfogadási időn kívül ne zavarják a dolgozókat, mert akkor is fontos tennivalójuk van éppen a szakszerű és gyors ügyintézés érdekében. (Na ja, mondja is az egyik vállalkozó, aki 8 hónapja adott be egy iratot, aztán sürgette már jónéhányszor, de egy egyszerű adatmódosítási kérelemre a mai napig nem kapott választ. Na biztosan most már 4 hónapon belül - újabb 4 hónapon belül - ebben a felgyorsított tempóban csak-csak megkapja amit kért és egyébként 5 perc alatt elintézhető. Mit van úgy oda, - kérdez közbe egy arrajáró ahogy az egy falusi utcán folyó beszélgetésnél előfordul - legalább egy éven belül megkapod amit kértél. Nekem is van beadott papírom, elárulom én még Fejesnek adtam egy beadványt. Azóta új a jegyző de semmi válasz...
     További kérdés, hogy a hivatalt ügyfélfogadási időn kívül is kereshetik fel emberek. Olyanok, akik ugyan nem ügyintézés végett érkeznek. Ilyenek mondjuk az intézményvezetők, a képviselők, de ők csak-csak bejutnak valahogy. De lehet éppen a polgármester által meghívott bárakárkik, akivel munkahelyteremtés ügyben, sokmilliós üzleti lehetőségről tárgyalnának. Na én lennék a helyükben, egyből visszafordulnék. De van aki semmit nem akar, csak beadni egy levelet, és igazolni az átvételt. Sehol a világon nem kell ezzel ügyintézési időben menni. Van ettől érdekesebb is. Kedden nincs ügyfélfogadás. Ugyanakkor a földszinten, a tanácskozó teremben tart ügyfélfogadást a munkaügyi központ valamilyen ügycsoportban, és érkeznek is hozzá állampolgárok.  Ők maguk sem tudtak bejutni, az emberek meg értetlenkednek, miért ide hívják őket, ha zárt ajtókat találnak. Ezen kívül képviselőként is többször előfordult, hogy az akkor még létező képviselői irodában fogadtam állampolgárokat. No iroda az nincs de az emeleti tárgyalóba megbeszélhetnénk fogadónapot, ez nem zavarná a hivatali ügymenetet. Hát nem! Az állampolgár nem tud bejutni. (Amikor meg nyitva, én nem érek rá.) (A cikk megjelenését követő csütörtökön is lesz egy megbeszélés képviselőkkel és nem csak képviselőkkel. Na kivácsi leszek, hogy jutnak be.)
      Nézzünk pár képet. 

      A fotók után a cikk folytatódik! Kattintson ide >>>
 


Akkor hát hol a szociális iroda?
     Láthatjuk a főbejárat milyen gondosan ki van díszítve a Városi Tűzoltóparancsnokásg és az ÁNTSZ táblájával. Igen ezeket is itt lehet(ett) keresni, és nem azonos időben a városi ügyfélfogadással. No aki ezen hivatalokat keresi, az sem jár jól. Mert amikor valamely napon bejut, hiába nézi végig az irodákat. Ezek már régen nem találhatók az épületben. Esetleg a hűlt helyük. Ezek a táblák tehát feleslegesek. Helyükre rendes tájékoztatás kerülhetne ízléses, olvasható formában. Az egy további kérdés, hogy ezen átszervezések tényéről részletesebben illett volna a lakosságot tájhékoztatni, de ha már ez elmaradt, mondjuk a Tűzoltóparancsnokság ajtaján csak-csak lehetne egy A/4-es papír, rajta hogy akkor most hol is lehet keresni ezt a hivatalt, ha már valamire szüksége van az állampolgárnak. Nem, itt A/4 papírra nem jut csak rácsra. Egy fenét pénz nem jut (erről a tényfeltáró bizottság tudna mesélni) Figyelem nem jut! ÁNTSZ dettó! Már nagyon régen nincs az épületben. De egy hirdetmény arról, hogy akkor most hol található, na az nincsen. 
     Az is látszik a képeken, hogy van ám szép fémtáblás tájékotatás a főbejárat szélfogójában. Ott, ahová halandó nemigen jut be mostanság. Bakukucskáltunk, és szerdai napon meg is néztem. Hol van az a Szociális iroda? Hát nem hiszik el ... sehol nincs ilyen feltünteve, hiába keresi a szerencsétlen tájélkozódni vágyó. Braille-írással való feltüntetésről nem is beszélve.
      Aztán sikerült kideríteni. Az épület másik oldalán, ahol valóban vagy egy technikai ki-bejárat egy ajtón fel van tüntetve, hogy "Szociális iroda". Ezen ugyan semmi arról, hogy ott mikor lenne ügyfélfogadás, és azon túl milyen ügyköröket visznek. Hát ide van irányatva az ember. De könyörgöm, nekem nem szociális ügyem van ... Akkor is. Semmi olyan felirat, hogy porta, ügyféltájékoztató, stb. Szociális iroda pont! Az mindenkinek az egyéni szociális gondja, ha mást akar intézni és nem tud.
     A dolgozók - akik ezek szerint jól be vannak zárva - ha mégis pár szóban adnának felvilágosítást, csak így a rácson át tudnák megtenni.
     Aztán ha beljebb jutunk a folyósóra, látunk mást is. Pl. egy szép kis hirdetőtáblát, ahol egy félrecsúszott papírlapon az áll, hogy ez a hivatalos hirdetmények helye. Így igaz. Van ugyan a ház előtt egy, amire a lakosság többségét érintő papírok kerülnek, de mindenféle bírósági, rendőrségi, rendszámmal kapcsolatos "hirdetés útján értesítést" ide tűznek ki. Na aztán nesze neked nyilvánosság. Ki volt téve, az igaz, de a hét 3 napján (hétfőn csak délelőtt) senki ne akarjon hirdetményt olvasni. ... Akkor meg minek? Akkor ezeket is a ház elé kellene kirakni, nagyobb hirdetőt építeni.        A fotók után a cikk folytatódik! Kattintson ide >>>
 
-
Mi a helyzet a mozgáskorlátozottakkal?
     Csak egy kis kitérő, de egyáltalán nem légyegtelen része ennek a témának. Mint tudják ma már nem működhet(ne) közintézmény akadálymentesítás nélkül. Annak segítésére, hogy ez ne csak követelmény maradjon EU-s forrásokból az előző kormányzat idején pályázatot hirdettek, és Rétság nyert is a városháza akadálynetesítésere majd 20 millió forintot. Sok más mellett az a követelmény, hogy az az egész épület legyen akadálymentes, és az hogy az így kialakult rendszert legalább 5 éven keresztül fenn kell tartani. (No persze a városháza városháza marad, akkor addig ameddig közösségi épületként funkcionál.) Azt is tudjuk, hogy a pályázat ugyan 10 % önrészt kért, de többféle okból ehhez is vagy 6 milliót kellett tenni a helyi polgárok közös pénzéből.
      Az egész épület akadálymenetesítésébe bele kellett érteni, az egy épületben társashazként működő Földhivatalt is. Az emeletre jutást pedig egy liftnek azért nem nevezhető személyi emelővel oldották meg. Az emeleti folyosó így megnyitásra került a Földhivatal felé, ahol nem csak az akadálymentesítés okán, hanem menekülési irányként is meg lett szabva az emeleti folyosó használata. (Ezen összefüggésekről lesz egy külön bekezdés.)
      Azt sem árt tisztázni, hogy az akadálymentesítés nem csak a kerekes székkel érkezőkre vonatkozik. Nagyon nem! A mozgáskorlátozottak fogalma eleve tágabb, de akadálymentes közlekedést kell biztosítani a gyengén látóknak ugyanúgy, mint a támbottal, esetleg mankóval közlekedőknek ugyanúgy mint ha valaki gyermekkocsival együtt tud csak ügyet intézni. Még ennél egyszerűbb eset is előfordulhat, ha valakinek egyik lába gipszben van és emmiatt (esetleg más okból) nem bír lépcsőzni. Na szóval mindezek számára biztosítani kell a felső szintre jutást, és az akadálymentes közlekedést, ügyintézést. Szó sincs tehát arról, hogy az csak a kerekes-székeseket érintené. De ha csak abban gondolkodna a hivatal vezetése akkor sem mondhatná, hogy ők meg maradjanak a földszinten és ha nem tetszik csinálják össze magukat ....
       Bocsánat, ez nem vicc, hanem felvezetése a következő gondolatkörnek. Mert ha éppen valaki kerekes székkel akarna a hivatalba jönni, amikor nincs ügyfélfogadás, akkor bizony elég nehéz helyzetben van. A rács mellé felszerelt kamera nyomógombját nem éri el. Ha mégis sikerül valahogy kipilinszkázni, a zümmögés után nyílna az ajtó, de rá a kerekesszékre, a járókeretre. Mire hátrább mozdul, már lehet újra letilt az elektronika. De tételezzük fel: szerdai, pénteki napokon érkezik, amikor ez a rács nyitva van. Mit is tapasztal, ha "sürgető" gondja van, mondjuk az ügyintézés közben?
       A földszinten van egy akadálymentes WC, ahogy az elő van írva. Ha van, van, de használni ne   használják mondta az előző jegyző, és szépen kulcsra zárta. Ez azóta is így van, habár a sok rácsot figyelembe véve csak nem lopnák el a berendezését. Amint valaki nyitni szeretné az ajtót, kiderül, hogy zárva. Van helyette egy kiírás. "Csengessen a rácsnál". Már ez is macerás, mert nem intézheti valaki úgy a dolgát, hogy nem kell ehhez állampolgári bejelentést tenni? Na mindegy, gurul, avagy sántikálna jut az ajtóhoz. Csengő? Sehol! Ahol volt az is magasan, de mára elpárolgott! Vissza a felirathoz, hátha rosszul olvasta. Van alatta egy szép kis kézzel írt üzenet. (Szemüveg elő - nesze neked vizuális akadálymentesítés - böngészés a betűk között.) Az van ráírva, hogy a kulcsot a titkárságon lehet elkérni. Elbiceg a máskor zárva tartó főbejárat felé, ahol van egy tábla. No az az, emelyiken szociális irodának ugyan se híre, se hamva, de titkárság az fel van tüntetve. Na bravó! Hol van a titkárság? Hát az emeleten. Hogy lehet oda feljutni járókerettel, kocsival, gipszelt lábbal. Röviden sehogy. 
     Kicsit hosszabban azért csak kellene lenni valamilyen módnak. Van itt egy liftnek látszó tárgyat takaró ajtó. Elé szépen odatolva egy reklámtartó, nehogy valakinek eszébe josson, hogy ott néha még közlekednek is. Ha ezt valahogyan leküzdi a versenyző, akkor láthat egy feliratot. (akárhogy számolom ez már több mint a 7 próba, de még nincs vége.) Mindenféle magyarázat hogyan kell a liftbe beszálni, a kluccsal mit kell csinálni és egyebek. Meg egy olyan sor, hogy csengessen. Nyomhatja szegény a csengőt napestig, a másik oldalon néma csend. De hiába is lenne valamiféle riasztás, csak arra lenne jó, hogy valaki csak-csak leszól, hogy a lift dísznek van, meg presztizsből dobtak ki rá 9 milliót mert az bizony nem is működik. Így van ez már vagy egy éve, Pató Páléknál nem kell elkapkodni a dolgot, hiába sürgették az ügyet a képviselők, néha állampolgárok is. No ezen a "kicsinységen" lépjünk túl, valahogyan felcipelteti magát az ügyfél az emeletre, keresi a Titkárságot. Hát olyan meg nincs! Egy tárva nyitva álló iroda van, ahol a jegyző és a polgrámester van valahol még beljebb, de ott ugyan egy teremtett lélek nincs, nemhogy valaki akitől kulcsot vagy bármiylen infót lehessen kérni.       A fotók után a cikk folytatódik! Kattintson ide >>>
 
-
Miért nincs átjárás a Földhivatalba?
     No nem baj, ha már feltornázta magát az emeletre, úgyis van dolga a Földhivatalban, legalább oda átbiceg (gurul) A folyosó végén újabb meglepetés. Ott ugyan (innen nézve) nincs rács, de az ajtó sincs nyitva. Van ugyan rajta egy felirat, hogy itt kéremszépen a Földhivatal bejárata lenne, és hogy éppen ügyfélfogadási idő is van. Nem nyílik. Próbálja megrántani, úgy sem nyílik. Ha mégjobban megrántja, kezében maradna a kilincs, még majd kártérítést is kérnek, tehát nem próbálkozik.
      Menne le a liften, hátha az a helyzet, hogy jönni nem jön, de legalább megy. Lefelé. Oda nem kell energia, csak lesüllyed magától. Ott még csak csengő sem, meg semmi más. Valamikor úgy képzelték, hogy aki feljön, majd pesztrálják addig amíg elintézi az ügyeit, vagy mi? Nem teheti meg, hogy fél óra múlva újra csenget és leliftezhet. (Mert az tény, hogy a lift kezelő nélkül nem üzemel.)
      Ki a kezelő, nem tudni. Ért hozzá? Nem tudni! Jó ha jobban kérdez az ember majd csak mondanak valamit, legutóbb kiüzentek Miklián Attiláért egy délelőtt, hogy majd délutánra beindítja. Vicc. (Miklián Attila már régen nem dolgozik a hivatalban, semmi köze hozzá.) Gondolom nem kell mindig fél napot várni a működésre.
      Éppen velem fordult elő, hogy a műszaki osztályon értekeztem Nagy Miklóssal a város érdekében álló ügyben. A nála lévő térkép nem volt elég részletes és pontos. No sebaj, átszaladok a Földhivatalba, majd ott megnézem a részletes térképet, és visszajövök. 20 méter a két iroda között a távolság. Hát az sem nyert, pedig mindkét szervnek éppen fogadnia kellett az ügyfeleleket. Kérdezek is egy arra járó illetéket, hogy elfelejtették kinyitni, mert most mindkét oldalon ügyfélfogadás van. A válasz: nem felejtették el. Nem lesz kinyitva, ez az utasítás. 
     Hát azt még csak megcsináltam, hogy lejöttem a lépcsőn, végig az utcán, fel a lépcsőn, térképnézés ... de hogy ugyanezt megcsináljam mégegyszer, hát azt már nem ... A túlfélről volt az újabb rács, és újabb ajtó, a városháza ügyfélfogadási rendjével, csak éppen zárva.      A fotók után a cikk folytatódik! Kattintson ide >>>
 
-
Itt túl a rácson nem virulnak a rózsák, igaz nincs is akadálymentes WC, se külön lift. Ezt bizony az épület akadálymenetsítésekor úgy lett kialakítva, hogy ezen ajtón keresztül használhatják a földhivatali ügyfelek. Hát ennyit erről az együttműködésről. (illetve ennél többet, mert lesz erről egy fejezet.)

Fuss menekülj! Hová, és hogyan is?
      Vannak itt egészen hajmaresztő összefüggések is, még akkor is ha naponta nem is azzal a tudattal érkezik az ember, hogy majd valami baj lesz akkor hogyan menekül. Mert bizony egy hivatalban arra is kell gondolni, hol a vészkijárat, és egy méreten és létszámon felül, ha az egyik ne lenne megközelíthető, akkor merre van a másik menekülési út. Ezt táblákkal is jelezni kell. Van is ám tábla! Ajaj, mennyire!
      A menekülési útirányt jelző zöld tábla, amely világít is a sötötben, ott díszeleg az ajtó felett. Na kérem derengő fényben tessék rohanni mint állat ezen zöld lámpa irányában, majd kiderül mi a helyzet. Hogy jó nagyot zúg az ember a rácsnak neki, amely be van zárva és feszítővágóval is nehéz lenne leküzdeni.
      Alul is van ilyen tábla a földszinten, a főkijárat és a hátsó út felé. Igen ám, de ezek az ajtók hétfő délelőtt, kedden, csütörtökön zárva vannak. Belül még csak egy nyomógomb sincs, nemhogy egyéb vésznyitó, ha valaki ki akarna menni. Én magam is úgy jártam, hogy egy keddi napon a város ügyeiben járok el mint képviselő, dolgom végeztével akarok kimenni. Nem tudok. Sehol semmi jel, felirat, vagy egyéb. Egy gomb se. (Más ilyen ajtóknál legalább úgy fél méterre a rácstól van egy vésznyitó gomb, amit kívülről nem lehet elérni, de aki belülről megy ki az nyithat vele. Hát itt nincs. (így aztán indulatosan kezdtem kopogtatni az acélszerkezet előtt, amit úgy 4. 5. zörgésre meghallott egy szociális irodai dolgozó. Máshonnan meg nem látja, ha kibocsátást kérne bárki. Mondta is valaki viccesen, hogy biztos megérdemlik a dolgozók, hogy így be vanna csukva a rács mögé. Nem ide kellene némelyiket, vélekedett egy másik ember, aki meg befelé igyekezett volna. 
      Más máskor meg úgy gondolta, hogy azért ez a sok zár, hogy a polgármester biciklijét nehogy ellopják. Hát igaz ami igaz, azt bent őrzi. Nem tudom mit szólnának ha más meg a robogójával állna be a belső "kerékpármegőrzőbe". De ez sajnos nem vicc, és nem is a kerékpár a legnagyobb probléma.
      Pesten, nagyvároskban, de lehet hogy már Rétságon is az emeletes házaknál 100 ezres büntetésket szab ki a katasztrófavédelem a folyosókon lévő hasonló rácsok miatt. Még azért is ha a közös folyosón babakocsi, kerékpár, vagy akár pár virágcserép van. Hallottunk sajnálatos tűzesetekről is, ahol a mentést akadályozta a rács. Így aztán a rendtételnek igazat kell adni, ha nem is mindjárt 100 ezer forintos hangsúllyal. No de mindig csak a magánembert büntetik? Itt mindent megenged a tűzoltóság? Itt a munkavédelmi ellenőrzés ezt rendben találta? Aligha hiszem. Itt ezek szerint szabad olyat is, amit másnak nem. Nagyon drukkolok, nehogy egy vészhelyzetben bizonyosodjon be, hogy nem lehet rácsokkal lezárni a menekülési útvonalakat. (Tulajdonképpen még akkor sem lehetne, amikor nincs senki az épületben, no de akkor, amikor ott zajlik az élet, emberek dolgoznak, akkor végképp elfogadhatatlan.

     A fotók után a cikk folytatódik! Kattintson ide >>>
 
-
Mi a helyzet a Földhivatallal, a lifttel és az átjárással?
     No amint igértem egy bekezdést megér a tisztánlátás. Miért is kell közösködni az épület másik szárnyán lévő céggel. Nem kell! Ez egy lehetőség volt, de ennélkül nem lehetett volna az akadálymentesítést megvalósítani. (Így meg ha leellenőrzik, jól visszafizettetik a pénzt) Egy tény, noha az épület két szárnya más-más tulajdonban van, de mint egy társasház működik. Elvben van is társasházi szerződése, amelyet ugyan hosszú ideig a polgármester nem tudta előadni. A városnak egyszerűen nem volt meg.
      Akkor sem, amikor konzorciumi partnerként kellett tárgyalni a Földhivatallal, hogy ugyan engedje már meg, hogy őket is akadálymentesítsük, mert különben nincs pénz. Megengedte. A támogatásra vonatkozó szerződést a polgármester aláírta (akkor nem volt divat ezt a testületnek megmutatni, máig sem láttuk) De a társasházi rész másik tulajdonosával semmiféle megállapodást nem kötött a továbbiakra több mint hiba.
      Jómagam vetettem fel egy testületi ülésen, hogy miért nem üzemel a lift, miért nem vesz részt a fenntartásban, karbantartásban, javításban a Földhivatal. Ekkor derült ki, hogy nincs írásban lefektetve semmi. Ekkor a testület határozatban kötelezte Mezőfi Zoltánt, hogy a földhivatallal megállapodást kell kötni a közös használatú helyiségek, berendezések (nevezetesen a folyosók, az akadálymentes WC, a lift) üzemneltetésére, és a fenntartási költségek megosztására. Noha ennek lassan fél esztendeje, és minden ülésen visszakérdezek rá, érdemben semmi nem történt. Azon túl, hogy a polgármester a felvetést követő hónapban leírta, hogy telefonon egyeztetett, de nem kívánnak a partnerek fizetni vagy megállapodni, ezen túl az égvilágon semmi. A városnak ezek szerint volt 9 milliója a liftre ami nem működik, amit aztán közösen kell használni, de a másik tulajdonos egy fillért nem fizet. Vannak azért jogtechnikai megoldások arra, hogy ezt a társasházi szerződést létre lehessen hozni, ha másutt nem, hát a bíróság bevonásával. Polgármesterünk, ha a város pénzésről van szó, nem olyan szorgalmas, hogy az üzemeltetés költségeit, a rendszeres karbantarás díját, a rezsit beszedje. Futja az adófizetők pénzéből...
      Az persze nem lenne igaz, ha azt mondanám, hogy ezért lett ráccsal elválasztva most már két folyosó és a hátsó bejárat is. Nem ez nem volt célja senkinek, de hogy a Földhivatal sem tesz azért semmit, hogy ez a helyzet megváltozzon, az is tény. Ilyen alapon pedig ma már nem is működhetne, hiszen irodái nem közelíthetőek meg akadálymentesen.
      A dolog különös érdekessége, hogy a Földhivatal ügyfélfogadási rendje több napon eltér a városi irodákétól. Tehát oda (liften) hétfőn délelőtt és csütörtökön is el kell tudni jutni, amikor a PM hivatalban ki vannak zárva az ügyfelek. Iylenkor az ajtóknak és a folyosóknak szabadnak kellene lenni, oda, vissza. Mert a 20 millióért megkötött támogatási szerződés ennek megvalósításáról is szól.

Befejezésképpen
      Egyet tisztán kell látni. A hivatalt a jegyző vezeti, és az ő jogköre - sokféle tekintetben - a hivatal működési rendjének kialakítása. Benne a berendezésektől, az ügyfélfogadási időkig. (Az ügyfélfogadás rendjét ugyan jóvá kell hagyni a testületnek, de azon túl semmi beleszólása ebbe nincs.)
      Tiszteletben tartva a jegyző jogkörét, nem is a célból íródott ez a cikk, hogy - ha már képviselői szóval nem lehetett elérni ezügyben más megoldást, akkor - majd a cikk hatására aztán jól megváltozik minden. Egyrészt nem cél olyat a nyilvánosság elé tárni, amiben lenne más megoldás. És nem is bízom benne, hogy valami változás lesz. De abban azért bízok, hogy azokat a biztonsági előírásokat átgondolják és annak megfelelő megoldásokat vezetnek be, ami nem zárja el a menekülési utakat, ami nem jelent életveszélyt a benttartózkodókra egy nem kívánt (de sajnos ki sem zárható) esetben.
     Ezen túl persze abban bízok, hogy a polgármester végre eleget tesz a testületi döntésnek és intézkedik a lift üzembehelyezésére. (Ha már 9 millióba került és eddig - a próbaüzemet leszámítva - utazott rajta 2 ember. Na bravó! egy ember felemelése 4,5 millióba volt eddig!) Igazából azt sem lehet tudni, hogy működne-e a lift, ha bekapcsolnák. Azt sem tudni kinek lenne a dolga ellátni egy ügyeletet, ha naponta adódna le és felszállítási feladat ezen a személyi emelőn. És persze erre kötelező karbantartási szerződést is kötni, mert veszélyes üzem, és csak állandó karbantartás mellett üzemeltethető. Abban végképpen bízok, hogy a Földhivatallal létre lehet hozni a közös érdekeket szem előtt tartó megállapodást, ha ezt akinek dolga nem szorgalmazza. Az is tény, hogy a Földhivatal helyi vezetője nem köthet önmaga ilyen szerződéseket, de van felettese, van az épületnek tulajdonosa, akkor azzal kell megkötni. Csak ezügyben lépéseket kellene már tenni!

Lenne más megoldás?
      Szerintem lenne. Több is! Egy megoldást meg is osztottam a város jegyzőjével, aki akkor elfogadhatónak tartotta a javaslatot. Nevezetesen, hogy nem rácsok kellenek, hanem a hivatal előterében egy ügyfélszolgálati pult, ahol - akár portaként - bármely irányból érkező ügyfelet vagy csak érdeklődőt el lehet igazítani, szükség esetén csekket, nyomtatványt adni, és eldönteni, hogy az emeletre éppen van-e értelme felmenni. Ez a megoldás segítené a hivatal munkáját. Tiszteletben tartva a jegyző jogkörét és döntéseit, mégis azt kell mondanom, hogy a mostani "rend" nem segíti. (Magam is voltam már úgy, hogy dolgozni, képviselői ügyeket intézni igyekeztem, és nem tudtam bemenni. Akkor nem is rohangálok, inkább nem tettem.)
     A szociális iroda földszint sarkába helyezése mellett vannak jogos érvek, de amire nincs megbízva (kiírva mindenki számára) azt nem kell elvárni tőle. Más feladatokat meg így nem tud ellátni. Az ügyfélszolgálati napokon pedig különsöen nem, hiszen aki a főbejáraton érkezik (mert az ügyfélszolgálati napokon legalább nyitva van) csak egy nyomtatványt kérne, az nem fog hátramenni. Olyannal is az ügyintézőt, zavarja, a nemlétező titkárság helyett a jegyzőt, a polgármestert zavarja, vagy csak tanácstalanul téblábol az emeleten, amit meg lehetne előzni egy ténylegesen arra kialakított ügyfélszolgálattal. No ez csak egy lehetséges megközelítés. De lehet más is. Nem csak acél, csak rács, csak útakadály, csak erő ... 

www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-