Vandalizmus az iskolánál
-
Előző év nyarán is sokan panaszkodtak az iskola körüli vandál károkzozások miatt. No nem csak a helytelen cselekedet súlya, hanem anyagi következményei is érintették az iskolát, mert 100 ezres nagyságrendet tett ki a betört ablakok pótlása, egyéb rongálás kijavítása. Aztán úgy tűnt a tanév kezdetével megszűntek a panaszra okot adó jelenségek.
     Történt persze más is. Közel egymillió forintos költéggel az iskola főbejárata elé szép, új előtető készült. Erős járólapokkal, és az akadálymentes közlekedést is lehetővé tevő rámpával.
     Tudósítónk küldött képeket, hogy ma éjjszaka veszélyes rongálás nyomaira bukkantak. Korom, gyújtóeszköz nyomai, és az esőlevezető csatorna horpadásai mutatják, hogy nem baratáságos céllal, és különösen nem iskolai időben látogattak ide valakik. El nem tudom persze képzelni kinek jelent örömet, ha bicskájával kihasít egy darabot az szépen pácolt oszlopból, és gyújtólécnek használva akar aláfűteni a másik oldalnak. Feltehetően, ha a faanyag nem lett volna előírásszerűen impregnálva, már nem ilyen képeket mutathatnánk a bejárattól. Érthetetlen! Régebben a buktatott tanulók szalonnát kötöttek az iskola sarkára, hogy vigyék el a kutyák. De ennél nagyobb bosszúállást a város - és mindannyiunk közös - vagyonán, még a viccekben és a mesékben sem lehet hallani. Egyszerűen egy oktatási intézmény tabu volt minden tisztességes csavargónak. Nem bántották, rongálták azt a helyet, ahová egykor szüleik jártak, ahová ősztől gyermekei vagy éppen testvérei térnek be okítás céljából. És nem rongálták azért sem mert tudták, hogy a javítás költsége abból az amúgy is kevés pénzből vesz el összegeket, amely a működéshez és a normál karbantartásra is szűkösen elég.
     Mi mást tehetnénk azon túl, hogy szomorúan sóhajtunk fel: "Micsoda idők, micsoda erkölcsök?". Hát például azt, hogy közszemlére tesszük a fotókat, és arra kérünk minden arrajárót, ha gyanús embereket észlel az iskola területén próbála megakadályozni a rongálást. Mert - minden látszat ellenéte - ez a rész nem közterület, hanem az iskola területe! Oda idegennek az inzézmény zárvatartása idején belépni is tilos.
     Sajnos igaz, hogy mindezt nem jelzi elég egyértelműen kerítés. Pedig törvényi előírás, hogy az iskola területét be kell keríteni. A rácsos kerítésrészek egy darabig tartanak is, aztán pedig abbamaradnak. Nem gondolom, hogy bármilyen alkalmas kerítés kifizethetetlen összegeket jelentene a fenntartó városi önkormányzatnak. Csak éppen nincs rá figyelem és gondoskodás. Igen, jól tudják, voltam és is képviselő, akkor sem volt. Pedig hányszor javaslotam, elmondtam, leírtam, követeltem. De ez teljesen mellékes, az viszont nem, hogy a törvény írja elő a bekerítést minden oktatási intézmény vonatkozásában. A bentlévő gyermekeket is védi iskolanapokon, és az iskolát is az illetéktelen "látogatóktól". Nem gondolom persze, hogy áthatolhatatlan betonfalat kellene oda húzni. Éppen elég lenne olyan, mint például az óvodánál. Aki nagyon akar éppen átmászhat rajta, de ezzel már vétséget, súlyosabb esetben bűncselekményt követ el. Viszont mindenképpen szankcionálható, ha valaki belülre kerül az egyértelmű területhatáron.
     Tudom, tudom, nem csak a pénz és az építéssel járó bonyodalmak miatt maradt el eddig. Talán azért is mert az iskolai sportpályát és a kosárlabda palánkokat, meg a betont szivesen használják délutánonként sportolók, gőrdeszkások, biciklisek. Azért nem kellene elvenni tőlük e lehetőséhet. Van annak mód, hogy máshol kapjanak hasonló játéklehetőséget, vagy meghatározott ideig akár az iskolai placcot is lehessen sportolásra használni. Miként a tornatermet. S mondjuk 8 után záróra, akkor más senki nem tartózkodhat ott.
     A figyelemfelhívás tehát kétoldalú. A városlakókat kérjük nyitott szemmel járjanak, és szóljanak rá a rongálókra. Az illetékeseket pedig arra, hogy a védelem és a törvényesség érdekében tegyék meg amit szükséges. Belegondolni is borzasztó, mennyivel többe került volna a kár elhárítása egy kerítés áránál, ha az illegális behatolók által csiholt tűz megkóstolja a bejáró faoszlopát.
GiK 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-