0.22-e kispuskával versenyeztek a rétsági lőtéren
-
Egy hónapja adtunk hírt arról, hogy a Rétsági Árpád Egylet bázisán sportpisztoly versennyel indult az évad. Ma pedig kispuska lövészet résztvevőivel népesedett be a lőtér.
    Ismét sokan jöttek lőni. Nem csak rétságiak, hanem környékbeliek, sőt Csepelről is volt aki ki nem hagyná az itteni lövészetet. Amikor a tudósító inkább a számítógépet választotta a terep helyett már 32 fő jelentkezett be. Végül 70-nél is több lövész vesz részt ezen a versenyszámon.
     A sportolókat most is több motiváció biztatja a minél jobb eredmény elérésére. Egyrészt természetesen lesz győztese a mai megmérettetésnek, hiszen a legjobb 3 úgy 13 óra magasságában dobogóra állhat. De sokaknak - ha nem is győzelem a fontos, hanem a részvétel - a szoros élmezőny mögötti eredmény is megfelel. Ugyanis itt országos minősítést lehet szerezni, ami a sportolóknak, fegyvertartóknak elengedhetetlen tevékenységük további folytatásához.
     Amint látható a fotókon négy céltábla került a lapra, amelyre lövéseket lehet leadni. Az alig 20 cm-es körkörös ábrát 50 méterről kell minél jobban eltalálni. Minden versenyzőnek van lehetősége 5 próbalövésre, hogy a helyi adottságokhoz aklimatizálódva (széljárás, fényviszonyok, stb.) kalibrálni tudja fegyverét és a célzást. Majd 30 lövést kell leadni fekvő testhelyzetből. Itt sem alkalmazható kitámasztás, a fegyver csak kézben tartható. 10 lövés után a "Tüzet szüntess!" parancs elhangzását, a fegyverek biztonságba helyezését követően közelről is elemezhetik a táblát, majd újabb 10 és megint 10 lövés következhet. (Akkor ez 3x10 lövés, mondom a verseny vezető bírájának, aki határozottan állítja, hogy nem. Ez 30 lövéses verseny, mert a 3x10-es az egy másik műfaj. Ott 10,10,10 lövést adnak le más-más testhelyzetből.)
     A legjobb eredmény 300-as találat lenne, de alig van arra esély, hogy ma itt ilyen eredményt elér valaki. De a IV. kategóriába való minősítéshez is legalább 220 pontot kell lőni, a III. osztályba 250, a II osztályhoz pedig legalább 275 szükséges. Az I. osztály legalsó szintje 285.
     Aki teheti saját fegyverével szerepel. Ez jobb, nem csak azért mert megszokta, hanem mert saját igénye szerint beállíthatja. Akinek még nincs saját, a klub puskáját használhatja.
     Természetesen most is készül a finom babgulyás, amikorra a délelőtti eredmény megszületik, legyen ami az éhséget is oltja. Ezennel Havas Jenő a főszakács. Közben elkészült az ebéb, majd eredményhirdetésre került sor. Két kategóriában díjazták a résztvevőket. A nyílt irányzékú kispuska kategóriában első helyet Ivanov Bajcsev Béla 285 ponttal, a II. helyet Konrád Gábor (Rétsági árpád Egylet) 266 ponttal, III helyet Holler Gábor (Rétsági Árpád Egylet) 263 ponttal szerezte meg.  Zárt irányzékú kispuska kategóriában a következő helyzet alakult ki. I: hely Konrád Gábor 285,  II. hely Kossár Anikó 275, III. hely, Tóth Imre 271 ponttal.
     Az eredményhirdetéshez felsorakozott résztvevők és klubtagok 1 perces néma vigyázállással emlékeztek a közelmúltben elhunyt  tagtársukra, Holma Zoltánra
     Délután az úgynevezett Sziluett versenyszámra került sor. Itt a feladat más. Egyes vélemények szerint közelebb áll a vadász mindennapjaihoz. A 25-100 méter távolságokban elhelyezett acéllemezből készült állatfigurákra kell lőni. Ezek mérete 15 cm-től 40 cm-ig változó, de a képeken a teleobjektív hatása ellenére érzékelni lehet, hogy a fegyver mellől alig-alig láthatóak. Megadott sorrendben 20 lövés adható a 20 célra. A lövész itt távcsöves puskát használhat, de csak állva, kitámasztás nélkül, kézbentartott fegyverrel dolgozhat. Az eltalált "állat" lebillen talpazatáról, a jegyzőkönyvvezető pedig beírja a pontot. Itt egyidőben egyetlen sportoló lőhet, és időkorlát tulajdonképpen nincs minden cél elérésére. Elsőként a legfiatalabb korosztály képviselője célzott és szép eredményt ért el.  Lapzártánkkor még tartott a verseny, de ha megkapjuk a végleges eredményeket azokkal is kiegészítjük a tudósítást.
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-