A képvarrás mesterei

A Rétsági Gobelin Kör lányai, asszonyai immár hatodik alkalommal mutatja be kiállításon a legsikerültebb remekeiket. A varrással eltöltött hosszú órák szemet gyönyörködtető eredményeiből egy látványos kollekció kerekedett. Még azt is korlátozniuk kellett, hogy egy-egy alkotó ne jelentkezzen a tárlatra sok munkával, hiszen a kör helyben élő tagjaihoz többen csatlakoztak a térség egyéb falvaiban élők közül is.
     A technika névadója, Gilles Gobelin egy XV. századbeli francia kelmefestő volt, ki Párizsban alapított egy kelmefestő műhelyt és megpróbált az akkor általánosan uralkodó olasz festési eljárással versenyre kelni. Törekvését oly képtelenségnek tartott a világ, hogy a műhelyét Gobelin bolondházának nevezték el, midőn pedig a skarlátszínnel való festés módját megtalálta, azzal vádolták, hogy egyenesen az ördöggel kötött szövetséget. Utódai a kelmefestés mellett a képszövést is űzték. Azóta franciául gobelins a neve általában a szövött képnek, különösen pedig annak, mely a Gobelin-család eljárása szerint készül. XIV. Lajos minisztere, Colbert 1662-ben megvásárolta az állam számára a Gobelin-család műhelyét. Ekkor keletkezett belőle a királyi bútorok műhelye. A művészi ipar minden ágának, így például az asztalosságnak, a bronzöntésnek és így tovább, jól berendezett műhelyei voltak e nagyszerű intézetben. Itt készültek a királyi kastélyok bútorai és egyéb készletei is. Az intézet francia és a külföldről behívott művészei vetették meg az alapját a francia művészetnek, mely ma is egyik fontos forrása Franciaország gazdagságának. 
     A rétsági kiállítás minden évben nagy sikernek, szép látogatottságnak örvend. A művelődési központ örömmel ad otthont az egyre gazdagodó kezdeményezésnek, mely hat évvel ezelőtt Várszegi István tanár úr ötlete nyomán indult el.

V.J. Foto K.Gy.
A kiállító alkotók: Asztalos Vincze Katalin, Bartos Jánosné, Dávid Jánosné, Hajduk Jánosné, Horváth Istvánné, Jaloveczkiné Balla Katalin, Kada Anna, Kertész Alexa, Matusek Piroska, Metyovinyi Betarix, Moczok Jánosné, Molnárné Szlávik Györgyi, Neumayer Bettina, Neumayer Istvánné, Szabó Tamás, Szabó Viktória, Szíjártó Lászlóné, Vargáné Nagy Anikó, Vincze Györgyné, Vincze Jánosné, Vitézné Tóth Edit.
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-