Nemzetiségi Nap Rétságon

Valaha - immár több mint 37 éve - a Rétsági Járás minden évben megrendezte e Nemzetiségi Találkozót. A környék szlovák, német településeinek művészeti csoportjai, a messziről érkezett vendégelőadók találkoztak Bánkon, a később több naposra bővülő fesztiválon. Amikor Bánk önálló községgé alakult, a hagyomány odakötötte az eseményt, ami továbbra is gazdag programokat kínál minden év augusztusában.
    A Rétsági Szlovák Kisebbségi Önkormányzat viszont úgy gondolta, hogy településünkön is él számtalan szlovák hagyomány, és itt helyben is létjogosultsága lenne évente egy rendezvénynek, amelyen a helyiek mellett a meghívott vendégegyüttesek keresztmetszetet adhatnak a szlovák kultúra színpadon bemutatható műfajaiból. Az elhatározás megvalósult, a kezdetet további lelkesedés éltette tovább, és 2006-ban már negyedik alkalommal került megrendezésre a Nemzetiségi Nap.
     Szerény fogadás keretében Mezőfi Zoltán polgármester köszöntötte a szervezőket, a vendédeket, és a meghívott csoportok vezetőit. A rendezők úgy döntöttek, hogy a bizonytalan időjárás miatt ezennel nem szabadtéren, hanem a művelődési központ impozáns színháztermében rendezik a gálaműsort. Az intézmény aulájában egy fotodokumentációs kiállítás fogadta a betérőket, az előző évek eseményeit felelevenítve. Szerencsére a népviseletes felvonulást segítette az itt-ott előbukkanó napsugár. A színházteremben Glückné Salgai Szilvia, a kisebbségi önkormányzat elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd  Dr. Alt Gyula, az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke szólt aról, milyen fontos, hogy a kultúra ezen része is megőrzésre, átadásra, bemutatásra kerüljön, a nyelv e környéken is megmaradjon. E mondatok szellemében természetesen a találkozó kétnyelvű volt, a köszöntők, a bemutatások szlovákul és magyar nyelven is elhangzottak, és persze a fellépő csoportok többsége anyanyelvén, szlovákul énekelt.
    A igen színvonalas, olykor fergeteges műsorban több mint 2 órán keresztül tapsolhatott a színháztermet teljesen megtöltő közönség, miközben a színpadon cserélődött a tánc a dal. Felléptek:  Diósjenői Néptáncegyüttes, Hagyományörző Kórus Legénd, Nógrádsápi Dalkör, Lipa Folklóregyüttes Budapest, Százdi Citeraegyüttes, Lajtorja Néptánc Óvoda rétsági tagozata, Lajtorja Néptánc Iskola rétsági tagozata. Kellemes meglepetés volt Kozák Kata által előadott dalcsokor.
    Képeink az esemény egy-egy pillanatát idézik.

www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-