Nemzetiségi Találkozó

A Szlovák Kisebbségi Önkormányzat immár harmadik alkalommal rendezi meg június első hétvégéjén a Nemzetiségi Találkozót. A településen nagy hagyománya van a nemzetiségi léttel való foglalkozásnak, a kultúra ápolásának. Több mint negyedszázada minden nyár ennek jegyében szerveződött, hiszen a város kulturális intézménye az egész járás másnyelvű, máskultúrájú községei számára módszertani központként szervezte ezirányú rendezvénysorozatát, amelynek fő eseménye a megyei nemzetiségi találkozók voltak - az akkor Rétság területéhez tartozó - Bánkon. Aztán a közigazgatás átszervezését követően e nemes folyamat megszakadni látszott, míg a 2002-es választásokkor átalakult Szlovák Kisebbségi Önkormányzat cálul tűzte ki a hagyományok felélesztését. Az elmúlt évek rendezvényei, sikerei ellenére több tanúságot jelentettek, amiből a szervezők okulva, az ezévit jobban előkészítve szervezték. Felhasználva szerény költségvetési lehetőségeiket pályázatokat nyújtottak be, támogatókat, közreműködőket kerestek, és javítottak a rendezvény reklámján is, hogy mind többen tudják, milyen szép célok érdekében jelennek meg jeles együttesek, az ország határain túl is híres előadók a programot szinesítendő.
   Örömmel állapíthatjuk meg, hogy az idei rendezvény kiváló színvonalú és sikeres volt. A "hátteret", a feltételeket a művelődési központ profi csapata biztosította, a rétsági nagyparkoló megtelt lelkes és kitartó közönséggel, a fellépők - a tapsoktól lelkesülve - a terzetett műsoridőt is bőségesen túllépve több mint 2 órás gálaprogramban részesítették a nagyérdeműt. A rendezvény valódi találkozást jelentett az ország különféle területein élőknek, hiszen nem csak a színpadi produkciók, hanem a kulisszák mögötti egymásraismnerések, beszélgetések, a közösen eltölött idő is tartalmasabbá tette az együttlétet.
   Az eseménysor a résztvevő csoportok felvonulásával kezdődött 16 órakor. A sort a rétsági ovodások vezették. Ők képviselték a legfiatalabbakat. Az ezt követő gála elején Glückné Salgai Szilvia, a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Alt Gyula mondott üdvözlő beszédet. A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Balla Mihály országgyűlési képviselő és Mezőfi Zoltán polgármester is. A programban felléptek: Ecseri Zöld Koszorú Hagyományörző Kör, Bokor Tünde énekes, Pál István dudás, Szügyi népdalkör, Rétsági vegyeskar, Lajtorja Néptánc Iskola Rétsági Tagozata, Rétsági óvodások.
   A felcsendőlő dalok, a fergeteges táncok, a színpompás - az egyre ritkábban látható - népviseletek emlékezetessé varázsolták ezt a délutánt. Fotóriportunk felidézi a történteket.

www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-