Költészet Napja 2006.
Harmadik alkalommal jelent meg a Spangár András Irodalmi Kör antológiája

József Attila születésnapján - minden évben április 11-én - ünneplik a versek szerelmesei, az irodalom tisztelői a költészet napját. Rétságon már harmadik éve jelentős ünnepé szerveződik ez a nap, hiszen nyilvánvalóvá vált, hogy városunkban és környékén számtalan termékeny, tehetséges alkotó hoz létre prózai és verses alkotásokat. 
     Éppen ezért a művelődési központ örömmel fogadta azt a kezdeményezést, hogy alakuljon egy irodalmi kör, amely összefogja az alkotókat. A kör gyorsan létre is jött, és Spangár András nevét vette fel. A csoport igen termékenynek bizonyult, hiszen egy esztendő múlva antológiát adtak ki amelyben pályázat alapján jelentkezhettek írók költők. Sőt díjat alapítottak, melyet ugyancsak a költészet napján adtak át. A folyamat nemcsak hogy nem csillapodott az időben, hanem az alkotói tábor tovább bővölt, és új publikációs lehetőségeket is teremtettek maguknak. Létrehozták a Spangár András Irodalmi Kör honlapját, sőt ettől az évtől igen színvonalas havi művészeti folyóirattal jelentkeznek Börzsönyi Helikon címmel.
     Az idei költészet ünnepen már harmadik alkalommal jelent meg a Spangár Kör antológiája, Üzenetek, vallomások, strófák címmel. A szerkesztők nehéz helyzetbe kerültek, hiszen több mint 1000 alkotást küldtek be melyek között számtalan színvonalas munka volt. Jellemző az érdeklődésre, hogy - az interneten megjelent pályázatnak köszönhetően - nem csak szűkebb környezetünkből, hanem egész Magyarországról, de külföldről is érkeztek pályaművek. Még Amerikából is hozott a posta a kötetbe szánt alkotást. Sajnos a könyv terjedelme nem tette lehetővé, hogy minden alkotó és mű lapjaira kerüljön. A lektorálással megbízott szakemberek döntöttek arról, mely írások őrizzék az előző év irodalmi termését a 100 oldalnyi kiadványban. Végül 33 szerző 63 műve kapott lehetőséget az olvasó figyelmére, és 6 fénykép került a lapokra. Már második alkalommal a művelődési központ egy másik művészeti közössége is részt vesz a kötetben. Nevezetesen a Fotókör tagjainak fénylépfelvételei egészítik ki a szöveges mondanivalót.
     Minderről Végh József, a Városi Műlődési Központ és Könyvtár igazgatója szólt bevezető köszöntőjében, majd átadta az ezévi kitüntető címeket. A szakértő zsűri javaslata alapján idén is két díj került átadásra. Vers Kategóriában Egry Artúr vehette át Dovák B. József áltak készített tűzzománc plakettet. Prózaírók közül Borsi István műveit honorálta a zsüri a díj adományozásával.
     Az emelkedett hangulatú rendezvényen közreműködött Jakó Erzsébet, illetve Vajda Szilárd a Zeneiskola művésztanárai. Hagyományosan a kötetekből "élő szemelvények" kerültek bemutatásra, a legjobb prózákból és versekből helyi előadók tolmácsolásában kaphattunk kedvcsinálót az olvasáshoz.
     A kötet mevásárolható Rétságon a Városi Művelődési Központ és Könyvtárban, illetve - a költségek megtérítésével - postai szállítással is megrendelhető.

www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-