Költészet napja 2005
Spangár díjak átadása és az új antológia bemutatása
József Attila születésnapja a kultúra minden intézményében és az irodalmat szerető emberek lelkében nagy ünnep. Ebben az évben ünneplik országszerte a költő 100. születésnapját. Rétságon a Városi Művelődési Központ és Könyvtár a jeles ünnep alkalmából igazán kiváló rendezvénnyel lepte meg a költészet, az irodalom barátait.
     Két éve - éppen egy verssel, művészettel kapcsolatos rendezvényen résztvevők körében - felvetődött, hogy létre kellene hozni egy irodalmi kört. Hisz oly sok tehetséges tollforgató él városunkban és környékén. Az ötlet termékeny talajra talált, az intézmény vezetői meghirdették a csoport szervezését. Azért, hogy ösztönző erő is legyen a tevékeny munkálkodásra, rögtön egy irodalmi pályázattal kedveskedtek a toll barátainak. Kerestek egy nevet - a ma már alkotóműhelynek méltán nevezhető körnek - és némi helytörténeti kutatás után Spangár Andrást választották a kör, s egyszersmind a kitűzött díj névadójául. (Spangár András Nógrádon született 1678-ban, majd jezsuita szerzetessé, később neves irodalmárrá vált.) Egy éve - ugyancsak a költészet napján - látott napvilágot az első gyűjtemény, és hirdettek díjazottat. Akkor Ketykó István kapta kitüntető címet, Dovák B József által alkotott tűzzománc plekettet. Az elmúlt év sem telt munka nélkül, a kör saját honlapot avatott, és a spangar.retsag.hu oldalon műveikkel mutatkoznak be a csoport tagjai.
     Az ünnepség első részében művészi előadásban énekelt verseket hallotuunk, Csábi István és Végh Gyula előadóművész tolmácsolásában.
     Majd fiatal előadók a pályázatra érkezett művekből, az antológiában is megjelent alkotásokból adtak elő részleteket. Az ünnepélyes pillanatokat fokozta, amikor Végh József a Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója, az antológia szerkesztője elmondta, hogy 23 szerző 82 műve érkezett a pályázatra, és mindegyik színvonalas alkotás. Ez ad igazi rangot a kezdeményezésnek! Majd mindegyik szerepel is - az előző évihez testesebbre sikerült - kötetben. Bajban is volt a zsűri - a Petőfi Irodalmi Múzeum tudós munkatársai -, ezért azt javasolták, hogy ebben az évben 2 díjat is adjanak ki, a prózait és a költészetit.
     2005-ben prózai kategóriában Cegléd József, költészetiben Karaffa Gyula kapta a Spangár díjat.
     Az impozáns kötet egyébként tovább bővíti a helyi művészeti kezdeményezések összefogásának határait. A könyv lapjait a Rétsági Fotókör tagjainak munkái illusztrálják és díszítik. A képek helyi szerelmesei azon műveikből válogattak, amelyek egy előző őszi helyi pályázaton szerepeltek, és kiállításon is a nagyközönség elé tárták.
     Képriportunk a bensőséges ünnepségről tájékoztat.
GiK
A költészet kategória díjazottja Karaffa Gyula
A díj: Dovák B József tűzzománc alkotása
A 2005 évi Antológia címlapja
A prózai kategória díjazottja: Cegléd József
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-