Március 15 ünnepe Rétságon

Ünnepi zászlódíszbe öltözött városunk az 1848-as forradalom és szabadságharc tiszteletére. Az ünnepségek az intézményekben 14-én köszöntötték a magyar nép jeles napját, hiszen az iskolában és az óvodában már 14-én is emlékező programokat tartottak.
     A művelődési központban rendezett központi megemlékezés először egy kiállításmegnyitóval kezdődött, bár az ünnep fényét emelte, hogy ilymódon az intézményben két jeles tárlatot is megtekinthetett a város lakossága. A kiállítóteremben Rosengart Béla szobrászművész alkotásaiból rendezett, "Szkíthiától Pannóniáig - Eleinktől, eleinkről képfaragások és galvanoplasztika" című kiállítását, Végh József  köszöntőjét követően  Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke nyitotta meg.
     A színházteremben tartott ünnepi rendezvényen az általános iskolások műsorösszeállításának tapsolhatott a közönség. Majd Mezőfi Zoltán polgármester ünnepi köszöntőjét a Lajtorja Néptánciskola Rétsági Tagozatásnak produkciója követte. Hagyományosan ezen alkaolommal adományozza a város képviselő-testülete a Pro Urbe helyi kitüntetéseket, a város fejlődése érdekében kiemelkedő tevékenységű személyeknek, illetve közösségeknek. Ebben az esztendőben itt került átadásra a Vállakozók a Városért elismerés is. Mocsári Gergely az önkormányzat Településfejlesztési Bizottságának elnöke ismertette az önkörmányzat döntsét, és méltatta a díjazott vállalkozókat. Az elismerő címben részesültek, Bérci László, Bulejsza Ferenc, az Árgus Szem Kft, A Sasiker Kft, és a Rét-Gáz BT. Ezt követően a Pro Urbe kitüntető címek ezévi dijazottjait Dr. Szájbely Ernő, az önkormányzat Művelődési Egészségügyi Oktatási és Sport Bizottságábnak elnöke méltatta. A kitüntetésben 2006-ban Dr. Bódi István, a Rétsági Polgárőr Egyesület, és az Árpád Íjász Egylet részesült.
     Az ünnelepteknek gratulált a város polgármestere, majd Lengyelné Zsoldos Emőke hárfaművész előadásában csendültek fel ismert dallamok.
     A különös - nálunk ritkán hallható - hangszer hangjai után az ünneplő közönség - immár hagyományosan égő gyertyával kezében - a művelődési ház előtti emléktáblához vonult, ahol a város intézményei és társadalmi szervezetei mellett Rétság koszorúját Mezőfi Zoltán polgármester és Katona Ernő alpolgármester helyezte el.
Képes összefoglalónk az egésznapi rendezvénysorozat néhány pillanatát eleveníti fel.

www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-