Jókai Anna találkozójával nyílt meg az Ünnepi Könyvhét

A 76. alkalommal sorra kerülő Ünnepi Könyvhét sok városban és - a hírek szerint a fővárosban is - gondot okozott a rendezőknek. Anyagi, vagy más okok miatt nem készültek ugyanolyan ügybuzgalommal, mint azt az elmúlt háromnegyed évszázadban tapasztalta a könyvszerető közönség.
     Nem így Rétságon, ahol a szervezők gondos előkészítő munkával remek könyvheti eseményekkel lepték meg közönségüket. Az eseménysorozat megnyitójának - egyben a Nagy Könyv mozgalom rendezvényének - szánták az ismert magyar író, Jókai Anna író-olvasó találkozóját.
    A programnak a Városi Művelődési Központ és Könyvtár közelmúltban jelentős költséggel felújított impozást helyiségegyüttese, az egykori "pódiumterem, társalgó" adott otthont. A nagyszámú érdeklődére számítva a két helyiség egybenyitása is szükséges volt a vendégek elhelyszésére.
    Jókai Anna közvetlen stílusban beszélt életútjáról, világnézetéről, elveiről, az irodalommal kapcsolatos indíttatásáról és a literatúra szerepéről. Bár azt mondta, nem műveiről akar szólni - hiszen azokat az olvasók biztosan ismerik - elbeszélése során mégis bepillantást kapott a látogató egyes művek születésének kulisszatitkaiba. Hallottuk, hogyan találkozott emberi sorsokkal, amelyek könyvei megszületését érlelték meg.
    A neves írónőt több, kellemes meglepetés is érte. Elsőként Budai Zoltán művészi előadásban tolmácsolta egyik versét, melyet már sokan, sok helyen sokféle értelmezésben tártak a hallgatók elé. Az író bevallotta, neki is ez a kedvence, és ha nem hangzott volna el úgy maga tervezte idézni bemutatkozása befejezéseképpen. A követlező meglepetésként Végh József - az intézmény igazgatója - megajándékozta a Rétság című helytörténeti kiadvány példányával. Majd a látogatók egy csoportja köszöntötte vírággal a vendéget.
     A bemutatkozással, a feltett kérdésekre adott válaszokkal még nem ért véget az est, hanem - ahogyan lenni szokott -, dedikáláshoz sorakoztak a résztvevők, akiknek régebbi, és a helyszínen megvásárolt könyveit néhány kedves szó kíséretében kézjegyével látta a Jókai Anna, örök emléket hagyva könyvben és lélekben egyaránt.
     Képriportunk a bensőséges hangulatú ünnepi eseményt idézi.
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-