Könyv(bemutató) Rétság térségéről
-
Már egy sajátos recenzió erejéig bemutattuk azt a kötetet, amelynek a hivatalos és mondjuk úgy szakmai premierje szerdán este került sorra a Városi Művelődési Központ és Könyvtár olvasótermében. Ahogy az lenni szokott már a kezdés előtt jó hangulatban találkoztak beszélgettek, és ismerkedtek a könyvtár új berendezéseivel az érdeklődők.
     Végh József - itt még mint intézményvezető - köszöntötte a megjelenteket, majd felkére a kiadó képviseletében jelen lévő Márta Attilát a kötet bemutatására. Márta Attila több minőségben is kapcsolódik a kiadványhoz is és a környékhez is. Egyrészt mint a DIPO Khe (helyi Leader közösség) elnökségi tagja, másrészt a Gödöllői Innovációs Központ vezető munkatársa. Nem utolsó sorban olyan ember, aki gyakorta megfordul mostanság ezen a szép vidéken, figyelmes érdeklődéssel tájékozódik az itteni értékekről, helyi sajátosságokról.
      Bevezetőjét nem ismételnénk, mert alul az est teljes hanganyaga meghallgatható. A lényeg tulajdonképpen az, hogy itt két szándék és lehetőség találkozott. A Leader közösségnek célja a települések közösségi összefogását javítani, és a vidék megtartóképességét a turisztika lehetőségeinek feltárásával, megismertetésével is támogatni. Ehhez - ha nem is bőséges - forrást is tudnak biztosítani. (Más pályázatokban viszont olyan pályázóknak segítenek, akik jó elképzeléssel a fenti célok érdekében jelentkeznek a leaderes forrásokra.) De ne feledkezzünk meg a másik szinte kivételes lehetőségről. Mert egy ilyen kötet összeállítása éveken keresztüli kutatómunka eredményeként lehetséges. Nos Végh József helytörténeti kutató már több évtizede eredményesen működik e területen. Hatalmas kincs az az ismeret és dumukentumgyűjtemény amelyet kutatómunkája során felhalmozott. Így aztán a könyvben szereplő települések többségét már a "Tájak Korok Múzeumok" sorozatban és más kötetekben feldolgozta. A mostani kismonográfiának is joggal nevezhető kiadvány tulajdonképpen ezen évtizedes munka összefoglalása.
      A bevezető után Végj József - immár mint szerző - elevenítette fel az egyes településkehez fűződő legfontosabb élményeit.
      A zárszónak tekinthető gondolatok között Márta Attila bemutatta a könyv mellékleték képező zenei CD-t, ami muzsika szerelmeseinek igazi csemege. Két fiatal zeneművész bánki evangelikus templomban tartott hangversenyének felvétele egészíti ki az olvasnivalót.
      A könyv kivitele - spirálos kötés - lehetővé teszi, hogy igazi utikönyv váljék belőle, és az utazó településről településre gurulva - autóval, vagy akár kerékpáron - a lapjain sorakozó látnivalókat követve felkereshesse, megismerhesse a DIPO közösséghez csatlakozott településeket. Mert itt kell elmondani, hogy nem a teljes Rétság kistérség került feldolgozásra, ugyanakkor 3 Pest megyei község bekerült. Azon falvak, amelyek az akcióközösség, az egyesület részei.
     A tervekről is hallottunk, mert a kiadvány igen sikeresen debütált. Mindenki üdvözli, aki kézhez kapja. Így a folytatás sem maradhat el. Már foglalkoznak egy új kiadás gondolatával, ami a jelenleginél bővebb, és angol nyelven is olvasható lesz, éppen az idegenforgalmi célok segítése érdekében. 
     A bemutató alkalmával is kérdezték sokan, hogy hol és mikor lehet megvásárolni a szépen kiállított professzinális grafikai és nyomdai munkával előállított kötetet, hiszen az elszármazottaknak, ismerősöknek ajándéknak sem rossz ötlet. No meg a környéken élők könyvespolcáról szinte nem is hiányozhat. Sajnos ebben nem tudunk segíteni, mert a kiadvány (jelenleg még) kereskedelmi forgalomban nem kapható, de talán készül egy kalkuláció amelynek révén lehetővé válik a megvásárlása is. Minden valószínűség szerint a városi könyvtárban ez is beszerezhető lesz. Jogosnak tűnik a kérdés, hogy akkor mivégre az 1000 kiadott példány? Elsőként a DIPO Közhasznú Egyesület tagjai, az általuk képviselt települések kaptak egy-egy csomagot a könyvből, melyeket saját szándékuk és lehetőségük szerint használhatnak fel. És ezen alkalommal is minden jelenlévőt megajándékozott a DIPO nevében Márta Attila.
      Ahogyan az lenni szokott a dedikálás sem maradhatott el. Végh József szívesen fűzött néhány egyéni gondolatot a kötet mellé. Afféle ajánlást az olvasónak, akik aláírásával is igyekeztek egyedivé tenni a saját példányukat.
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-