Citromos városháza
-
Pár citromdíjas helyi jelenség után megszólított több állampolgár. Ne az egyszerű emberekkel foglalkozzak - mondták -, ők mások utasításai szerint csinálják a dolgokat, akár trófeát, akár citromdíjat érdemelnek. Nézzek szét a Városháza környékén. Milyen értelemben gondolta nem tudom, de szétnéztem. Szó szerint előbb előtte, majd belül. Hát több olyan "újítást" is találtam, amelynek mindegyike önmagában is kiérdemelne egy kicsit sárga, kicsit savanyú, de magyar terméket. Vagy legalábbis citromkarikákat, amelyből a végén mégiscsak összeáll egy egész.
      Hát igen. Más meg azt mondaná, ha nincs hír, akkor csinálunk a lényegtelen semmiségekből. Hát ez esetben ez a felfogás nagyon félrevezető lenne. Mert az apróságnak tűnő, szóvátenni sem érdemes "kötözködések" csak első pillanatra érdektelen apróságok. Sokkal inkább arról szólnak, hogy a városháza vezetői semmibe veszik az itt lakókat. Azok fizessék az adót, hogy jó sok fizetésük legyen, de aztán se tájékoztatás, se tisztelet, se semmi. No ez a nem apróság! És sajnos nem is egyetlen, és ritkán előforduló eseményt sikerült ám nagy rafinériával elcsípnem. Sajnos nem, mert a jelenség folytatólagosan fenáll. A helyben lakók semmibe nézése és hülyére vétele is ugyanúgy többéves folytatólagosság kisvárosunkban.

Mi a baj a hirdetőtáblával?
      Már megint ebbe kötök bele? Hát már beüvegezték, kívülről tökéletesen néz ki. No hát nem is ez a baj, hogy a tábla hogy néz és mit néz, hanem a gyanútlan állampolgár. Az meg ne nézzen semmit! Látszik a képen, hogy a havat eleve úgy túrták elé, nehogy valakinek kedve legyen belegázolni, ha a pótolhatatlan információkra kiváncsi. (Ha nem lenne ott egy aknafedél, még több hó sorakozna.) Régen legalább egy csapást vágtak a hóeltakarítók, mert fontosnak tartották, hogy a hivatalos hirdető legalább látszatra megközelíthető legyen. Most meg nem tartjék fontosnak.
      Igaz is mi a jó fenének lenne olyan hülye valaki, hogy fontos infókat remél a hivatalos hirdetőtáblán? Akire ez tartozik, ők nem gondolják igy! Bár erre szokás mondani, hogy a dolgozó ne gondolkodjon, hanem hajtsa végre az utasítást. (Ennek a mondatnak az első felével alapjába véve nem érthetünk egyet, de a másodikkal annál inkább.) Mert hogy ez az egyetlen hivatalos hirdetőtábla, nem véletlenül került fölé a város címere, és a Városháza felirat.

Mi látható az üveg mögött?
      Hát valami nagy frissességről nem lehet beszélni. Meghirdetik pl. a Rákóczi úti ingatlant eladásra! Mi van itt emberek? Ez valami csalás, kétszer adnánk el valamit? Mert azt a Flamingó Cuki már megvette, kifizette és építkezik is benne. Akkor miért eladó újra? Hát mert senki nem nézi az illetékesek közül, mi van kinn. Aztán - üdítő kivételként, mert eddig még így se volt látható - meghívnak 3 lapon a december közepi testületi ülésre. Melyikre, melyikre? Hát ami már elmúlt! Ez nem vicces, hanem felháborító. Mert az, hogy a hét elején milyen rendkívüli lesz, az valahogy nincs kiírva. No van itt egy hirdetmény a Bursa Hungarica pályázat nyerséséről. Jó mondjuk ez ott lehet, bár november óta aki akarta már megnézhette. Meg ugyancsak először fordul elő, hogy a városvezetők fogadóóráit elhelyezik a hirdetőn. Egyetlen nagy gond azért van. A december havi van ott. (És akkor került ki, amikor a polgármester fogadónapja már elmúlt! Aztán van még egy lakcím fiktívvé nyilvánítás. Ez a nem elérhető állampolgárok értesítésének egyik törvényes módja, ha másként nem kézbesíthetők az iratok. Ezzel csak egy baj van. Majd 4 hónapja lejárt. Semmire sem jó, csak arra, hogy úgy látszon nem üres a hirdető. (Szeptember 2. a kifüggesztés, 15 nap a fellebbezési idő.) Utána minek?
      Én tulajdonképpen azt kerestem, hogy ebben a hónapban mikor is lesz az éveleji ünnepek miatt is esetleg módosulva, a polgármester fogadóórája. Hát kérem előző évi van, olyan ami elárulná, hogy januárban mikor is kereshetem a város első emberét, az nincs. A történet persze aranyos. Nézelődök, fotózok a tábla körül, amit bármely állampolgár megtehet. No meglátja ezt a polgármester, és a kölcsönös szivélyes üdvözlés után humorosan kérdezte: "No mit csinált már megint rosszul a polgármester, amit holnap a retsag.net-en olvashatunk?" -  Nem tudok ilyet, de az ügyféldogadási időket keresem...  - Az ki van téve, - Ja - mondom, csak éppen a decemberi. - Bent ki van téve egész évre ... " - Majd megnézem, mondom és elköszöntünk. Meg is néztem, és arról is beszámolok, de még kívül is van látnivaló. Pontosabban van amit látni kéne, de sehogyan sem látszik.

Minek kellene lenni a hirdetőn?
     A kérdés jogos, hogy ha a sok elavult papír mellett még férne valami, akkor minek is kellene ott lennie? Elsőként a rendeleteknek! Nincsenek itt! Nem kell sokáig keresgélni, hogy ki a fene mondta, hogy ide ki kell tenni, mert elég elolvasni a helyi főszabályt, az SzMSz-t, amely kimondja:
"41. § (1) A képviselő-testület által megalkotott önkormányzati rendeletet ki kell hirdetni. 
(2) Az önkormányzati rendelet kihirdetése a szabályszerűen megalkotott és aláírt rendelet önkormányzati hirdetőtáblán való elhelyezéssel történik. 
(3) A rendelet kihirdetésének időpontja a közszemlére tétel – a rendelet polgármesteri hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztésének – napja
(4.) ...
(5) Az önkormányzati rendeleteket a város internetes honlapján legkésőbb a kihirdetés napját követő  napon el kell helyezni. 
(6) A HANGADÓ-ban a rendelet kivonatosan is megjelentethető. 
(7) A megalkotott rendeletek kihirdetéséről, nyilvántartásáról jegyző gondoskodik."
     A tételes idézés elkerülhetetlen, mert egyéb fomában más sokszor utaltunk eme előírásra, ami az Önkormányzati törvényen alapul. Nem kell sok értelmezés, hogy világossá váljon: Amíg ezen a hirdetőtáblán nem olvasható egy rendelet, addig nem lép érvénybe! Márpedig nem olvasható. Így a képviselők hiába szavazgatnak akármit az semmit sem ér. A rendeleteket ugyanis nem maguknak, hanem a teljes lakosságra vonatkozóan hozzák. Teljesen logikus, hogy ameddig nem értesülnek róla, addig az nem érvényes.
      Ezen az alapon nincs új vízdíjrendelet, meg szociális, meg költségvetési, de rendezési terv se. Rétságon megállt az idő. Itt az utoljára kihirdetett rendelet egy 2008. évi szociális, akkor júniusban. Az ki volt függesztve és az még megtalálható a hivatalos honlapon.
     Ha lenne egy tökös állampolgár, aki szembeszállna pl a Vízművel, hogy nem fizet magasabb díjat, mert január 1-én nincs érvényes új rendelet, igaza lenne. (Ennek ellenére nem javasoljuk, mert az igazságszolgáltatás jelenlegi állása szerint nem lehet tudni, mikorra döntene, és mennyire lenne törvénytisztelő a bíróság, és főként megéri-e a hercehurcát. Csakhogy ezzel nem illene visszaélni!)
      Kár ezt ragozni. Ezen a táblán a rendeleteknek kellene lennie, mert csak akkor lépnek életbe. Addig nem! És másnap kötelező a honlapon megjelentetni. Mindezért a jegyző a felelős. Megszavazták. Akkor megkérdezné valamikor valaki, hogy miért nincs így? Mindjárt nem lenne üres a hirdetőtábla.
      És itt lehetne helye akár az újévköszöntő meghívójának, az aljegyzői pályázatnak, ami ugyancsak nem volt kifüggesztve, a fogadóóráknak és más hivatalos közleménynek. Egyszóval ezek nincsenek.

Lépjünk beljebb hátha ott más a helyzet
      Hát nem annyira. De amint a bejárat felé közeledünk, ezen hivatalos táblán a városi címer alatt érdemes megnézni, az épületben található hivatalos szervek felsorolását. ÁNTSZ szerepel rajta, ilyen az épületben már nincs. BM Polgárvédelem szerepel rajta, ami ilyen elnevezéssel évek óta nem létezik. (Belügyminisztérium se!) Ami van az meg nincs kiírva! A Földhivatal régen elköltözött, önálló bejárata van. Legviccesebb az, hogy más hivatalos szervként itt működik az MSZP. Még a bérelt irodából is kidobták. Meg a Vállalkozásfejlesztési alapítvány. Hol is van, gondolkodom egy kicsit, de rájövök, hogy ez is már lassan évtizede így nem igaz. Egyszóval vicc. Egy fél négyzetméteres táblára új dekort csinálni lehet vagy 5000 Ft. Hú de sok! Biztos erre nincs csak milliók másra. Szerintem nem a pénz hiányzik, hanem a figyelem és az elvárható gondosság.
      Ahogy megyünk fel a lépcsőn, a bejárat melletti oszlopon ugyancsak nagy tábla jelöli az ÁNTSZ-t. Nem lenne valaki aki azt mondaná, hogy "Gyerekek ezt délutánra levegyétek, mert kiröhögnek vele ..." Ugyancsak itt látható - nem is akárhol, hanem föléhelyezve a város hivatalos táblájának a - Vállalkozásfejlesztési Alapítvány. Nincs ilyen, ez is leszerelendő. Nem kellene megtéveszteni a tájékozatlan embert, aki erre jár, és komolyan veszi. Aztán a járdán kérdezősködik a helyiektől "... Tessék mondani?:  Hol van itt az ÁNTSZ, az ÉMÁSZ iroda, a Gyermekvédelmi szolgálat, a Pályázatíró alapítvány, és hasonlók. Ezek konkrét gyakorta előfoduló példák.
      Beljebb lépünk, mit látunk az emeletre felvezető sarkig nyitott lépcsőajtó mellett? Pénteken délelőtt! Az van kiírva, hogy délelőtt nincs úgyfélfogadás. Mi van? Valaki elzarándokol ide, esetleg idézték, és ezzel vágják pofán, hogy nem ám ... Most akkor higgyen valamilyen kiírásnak, vagy ne? Hétfőn van az, hogy délelőtt nincs úgyfélfogadás. Biztosan egész hétre "ottfelejtették". Tudok olyan kisvárost, ahol egy ilyen téves kiírásért kirúgták a felelős köztisztviselőt. Ott komolyan veszik, hogy ők vannak a lakosságért és nem fordítva, és nem lehet félrevezetni, hülyére venni az állampolgárt. Itt pedig még azt se lehetne megtalálni, ki a felelős. Pedig olyan egyszerű lenne valakire rábízni, hogy amikor jön a munkahelyére cserélje a táblát. Ha meg ő nem jön akkor ki helyettesíti. Igazuk van ettől lényegesen nagyobb dolgokban sincs rend, akkor miért éppen ebben lenne? Hát csak azért, mert ez valóban az állampolgár semmibevétele! "Csak" ennyi, de ez itt senkit nem zavar? Meddig még?

Mi van bent kiírva?
      Keresem a polgármester által ígért hirdetményt, sehol nem találom. De decemberi - ami elmúlt - ki van szúrva két faliújságra is. Új, januári, vagy egész évre évényes, az nincs sehol. Se földszinten, se emeleten. Az igaz, hogy több ajtón, ahol ügyintézés folyik, akkurátusan fel van sorolva az ügyfélfogadási idő. Ez erőlelépés, bár csak az láthatja, aki be tud jönni az épületbe, és az emeletre. De azt nem találom, hogy a polgármester fogadóórája mikor van. Sehol nem látszik kiírva. Lehet, hogy a titkárság sarkig nyitott ajtójának hátlapján van valami? Vendégként nem nyitogatunk ajtókat, hátha ott van. Biztos a folyosó sötétsége miatt van ez állandóan így, de akkor valahol másutt mégiscsak tudatni kellene mi van ott és mikor. Amúgy meg jó trükk. Van is meg nem is olvasható. Ha lenne ...
      Van más kiírva. Például az, hogy az ügyfeleket kérik, hogy az ügyfélváróba várakozzanak. Ez önmagában vicc. Mert miért kellene várakozni az ügyfélnek? Érjen az idézés, előre bejelentés időpontjában, akkor meg ne várakozzon. Aztán hol is? Üljön a bútorraktár tetejére, amint az az emeleten látható? Az is hogy nem egy napja van úgy a rárakódott por erről árulkodik. Meg ez akkor működne, ha lenne egy ügyfélhívó rendszer, mint pl. az OTP-ben. Mert ha ide leül, honnan tudja, mikor kerül rá a sor? Vagy ő üldögél, és aki utána megérkezik az ajtó elé, az meg bemegy? Vicc a kiírás is meg a helyzet is. Inkább ne lenne semmi, mert ez ismét azt mutatja, hogy az ügyfelet lehet egrecéroztatni, de a hivatalban gondolkodni azt nem szükséges.

Van két faliujság
      Ezeket hivatalos hirdetőtáblának semmiképpen nem lehetne nevezni. Vagy ha igen akkor Hegedűs Ferenc hivatalos hirdetőtáblájának a városháza épületében. Ez ugyanis ki van írva, mindkettőn, jó erősen odacsavarozva. Egyetlen egy olyan sor nincs, hogy "Önkormányzati hirdetmények", "hivatalos közlemények", vagy más hasonló. (Nem is lenne illő, mert a hivatalos hirdetményeket olyan helyen kell elhelyezni, ami bármikor látható, tehát az csak az épület előtt lehet.) Mondjuk másolatban lehetne itt is pár anyag. Hát nincs. Egyetlen 2008-as szoc. rendelet. Az van. Ez lenne az utolsó érvényes, Bár már módosították, csak nem hirdették ki. Kétszer is! Aztán vannak eladó házakról szóló lakossági tacepaók ugyanúgy mint civil és nem civil műsorinformációk. Meg mindenféle lejárt fecni papír. Új rendeletek itt sincsenek, igaz itt nem is kell. De még kamuból se ... Egyszerűen azok ott lapulnak befejezetlenül, megfogalmazatlanul, aláíratlanul valaki fiókjában.
      Van itt egy hirdetmény egy sajtpapíron - de mindkét táblán - hogy az épületben iroda kiadó. Ezen elgondolkodtam. Ki lehet a hirdető két mobiltelefon számmal. Kit hatalmazott fel a testület, hogy árulja az irodáit, amikor állítólag neki is kevés van? Senkit! Sőt a bérlők megállapodásában is kötelező elem, hogy tovább nem adhatja bérbe. Akkor mit keres egy ilyen hirdetmény a városházán és bárakárhol? Ha pedig a város akarná kiadni az épület irodáját, akkor miért nem a hivatalos telefon és a konkrét ügyintéző van megnevezve? Avagy valaki megint testületi engedély nélkül magánpanamázik a közvagyont képező helyiségekkel? Nem ez a baj, hanem ha engedik! A lejárt bérletet ugyanis vissza kell adni, és a tulajdonos majd intézkedik. (Ha tud, mert látok én másutt hirdetéseket - csak a hivatalos helyeken nem - hogy garázs kiadó. Na bravó! Felemelték a díjat, hogy több bevétel legyen, meg a garázshasználót lehessen cseszegetni. Annyiért nem kell, inkább visszaadta. Összességében kevesebb bevétel jön be mintha fel sem emelék volna.)
     Az a két farács tehát minden, csak nem hivatalos hirdetmények helye. Nem baj ez. Legyen ilyen faliujságszerű hely is a városházán, bár az arra való fecniragasztások azért másutt nem úgy működnek, hogy odamegyek és kiszurkálom a magánhirdetéseimet, hanem valahová be lehet adni, és az ökörhuggyozástól valamelyest figyelmesebb elhelyezésben valaki kiteszi. Ha meg érvényét veszti, akkor leveszi.

Kinek áll a zászló?
      Kifelé menet még vetek egy pillantást a városháza felirat mellett lógó rongydarabra. Zászlónak semmiképpen nem nevezhető, mert azt a nemzeti jelképet maximálisan tiszteletben tartom, még szóval sem gyaláznám. De milyen zászlódarab is van ott feltekeredve? Valami narancssárga, szürke-koszos, libafos-zöld. Mely államot szimbolizálhatja? Némely afrikai ország használ hasonlót és narancssárga színt felül, de ilyen libák ürülékére hasonlót - egyetlen nemzet nem tesz lobogójára. No kérem: itt van!
       Hozzáteszem, én nem vagyok híve az épületek kilobogózásának. Ezt a törvényt hozta valaki valamikor. De ha már törvény, akkor tessék betartani. (Vagy végképp nem, és ki se tenni) De az mégiscsak mindennek a teteje, hogy hónapok, évek óta ennek a zászlónak nincs gazdája. Másutt ha a szél feltekeri, azt is kiigazítják másnapra. Meg aztán nem olyan drága dolog egy rendes zászló. Az vagy 5000 Forint, de akkor már jobbfajtát adnak. 10-ért meg olyat, ami erős, súlyos, nem tekeredik fel és tartja is a szinét évekig. No nem hiszem, hogy nem lenne ennyi pénz. Csak ha az uralkodás, pénz, és a jogok birtoklása ilyen fokú nemtörődönséggel párosul, ez az eredmény.

Még egy nagyon vicces!
      Ritkán szoktam, de most megnéztem a hivatalos honlapot. (Nehogy azt írjam, hogy nincsenek ott a rendeletek, ha ott lettek volna. Hát nincsenek, 2008 júniusától semmi nincs kihirdetve.) Mit látok? Kéményseprésről szóló hirdetmény. (Nálunk már fenn volt és olvasható is.) No várjál csak, nem ez a lényeg. Rákattintok, mit látok? Persze mint a hülyegyekrek itt is kétszer kell valamit mondani, mert még egy sor, amire újra kattintani kell. Van ott egy pdf dokumentum, amit mindenki megnyitni sem tud. Ezt hagyjuk is. De micsoda egy zseniális királyi megoldás? Mátyás királyi. Hirdettek is valamit meg nem is... Ott van egy papírlap lefényképezve, amiről csak azt festették ki - vagy nem is tették rá -, hogy mikor is meg hol is, meg mi is lesz. Tényleg vicc! Meg kell nézni! Kéményseprés lesz, a többi csupa üresség. Ez van fenn a hivatalos honlapon! Ez már magyarázatot, elemzést sem igényel.

Összefoglalásul
      Igen mondhatják sokan azt, hogy miért kell mindég a hibát keresni, mert az emberi természet lényege a hibázás. Biztos így van, csak az nem mindegy, hogy mennyire és kinek a bőrére. Meg aztán ilyen halmazban ez már nem hibázás, hanem felelőtlenség, törvénysértés, és valóban a városlakók, az választók és az ügyfelek lenézése. Mert azért pontosan tudjuk, ha egy ügyfél percre, sorra nem tartja be amit a hivatal előír, nem intézik el az ügyét, vagy még meg is büntetik. Itt meg se felelős, se figyelem. Még azt is el tudom képzelni, hogy lesznek akik fel fognak háborodni, hogy miért is ez a "Citromdíj"? Nem tartják be a törvényt, és akkor mi van? Semmibe veszik többszörösen az állampolgárt és akkor mi van? Hát lehet! Nekik nem szól ez az írás. A többieknek is csak gondolatébresztő! Mert mindenki levonhatja a maga következtetését, és véleményét le is írhatja.

GiK 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-