Viharos sportegyesületi ülés - megoldási igérettel


Nem marad nyom nélkül a február 15-i képviselő-testületi ülés a rétsági sportolókban. Főként a labdarúgók sérelmezték a választott közszolgák megalapozatlan nyilatkozatait, illetve a pénzügyi támogatás odaitélése során alkalmazott diszkriminációt.
     Korábbi cikkünkben beszámoltunk a testületi ülésről, és többek véleményét egy csokorba fogalmazva adtunk hangot a sportámogatásokkal kapcsolatos döntés ellentmondásairól. Ezeket itt nem ismételjük meg.
     Aztán az élő közvetítés után felpörögrek az események. Arra a kijelentésre, hogy a testület csak a rétságiakat támogatja és nem kellenek ide idegen focisták, a MegyeI-es csapat számtalan tagja fontolóra vette átigazolását, és ebbéli szándékuk nem volt üres beszéd. Ugyanis az a nagy helyzet, hogy olyan színvonalú játékosokat, és olyan csapatot, amit az RVSE évek hosszú során felépített, bárki azonnal szivesen fogad. És a játékosok becsületére legyen mondva, az itteni vezetés semmit nem tudott nekik sem igérni, sem adni, csak azt, hogy játszhatnak és együtt azon lesznek, hogy sikerre vigyék a csapatot. Ez így is volt, mert az évad felénél, (őszi-tavaszi közepén) a csapat - én mint kívülálló nyugodtan mondhatom - hogy a nehéz terepen az elvárhatónál jobb eredményt ért el. Mert azt mindenkinek tudnia kell, hogy a MegyeI-ben igen erős csapatok vannak, és egy frissen felkerült együttesnek kicsik az esélyei. Mégis helytálltak, és Rétság nevét öregbítették.
     A pánikra az adott okot, hogy a versenyzőknek február 20-ig kell átigazolni, ha együttest akarnak váltani. És ha úgy látják, hogy anyagiak hijján, és a város negatív megitélése mellett nem tud indulni MegyeI-es csapat, akkor nekik nem lesz hol játszani, versenyezni, ezért sürgősen lépni kell. Nem akarnak két szék között a földre ülni, a zöld gyep helyett. Más együttesek örömmel fogadnak minden rétsági játékost, mert jól edzettek, kitartóak, felkészült szakemberek.
     A helyzet tisztázásra az egyesület vezetősége gyűlést hívott össze vasárnap délelőttre a Civil Szervezetek Házába, amelyre meghívták Mezőfi Zoltán polgármetsert, Gál Gábor MOS Bizottság elnökét, és Hegedűs Ferencet, a Pézügyi Bizottság elnökét.
     A tanácskozás elég indulatosan vette kezdetét, és a feszült légkör szinte végig jellemző volt. Egyértelművé vált, hogy az együttesnek jelenleg annyi pénze sincs, hogy a 230 ezer forint kürüli nevezései díjat befizessék, és hogy elkezdjék a versenyévadot, ami március elején már szervezett meccseket, utazási költségeket, és egyéb fizetnivalókat jelent. 
      Noha a testülethez benyújtott pályázatban egyértelműen olvasható volt, hogy az egyesület 0 forint maradvánnyal zárta az évet, a jelenlévő városvezetők azt állították, hogy erről nem tudtak, miért nem jelzett a vezetőség. Véleményem szerint annál nagyobb jelzés nem kell, mint írásban benyújtva egy pályázatba leírni.
      Salgai György bejelentése, hogy olyan nagy az átigazolást kezdeményező játékosok száma, hogy jelen állás szerint nem tud indulni a csapat, sokkolta a jelenlévőket. De a város meghívott vezetői semmit sem értettek az összefüggésekből. Teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy úgy hoztak döntést, hogy szinte semmit nem tudnak a labdarúgás működéséről, és sportszakmai szakértő véleményét sem kérték ki. Ne tudták, hogy 150 sportoló rendszeresen focizik a 8-9 csapatban, és a sportpálya minden nap ki van használva edzésekre, mérkőzésekre. Nem tudták, pedig a benyújtott pályázatban ez nyilvánvalóan rögzítve van, ha pedig az nem elég, lehetett volna kérdezni, a mindenféle szempontrendszert mellőző ítéletszerű szavazás megtétele előtt. Nem kérdeztek, szavaztak.
     Mert azt sem tudták, hogy ha a MegyeI csapat nem tud indulni, akkor "az alatta" játszó többi csapat sem vehet részt a bajnokságban, egyszerűen nem lesz hol versenyezni. Olyan nincs, hogy MegyeI-es csapat nem indul, de annak az utánpótlása, ifije játszik. Arról nem is beszélve, hogy ha évad közben az együttes visszamondja az nevezett osztályába való szereplést, azért komoly, többszázezer forintos büntetést, és több évi "eltiltást" is kiszabhat a megyei szövetség. Tehát a MegyeI-es csapat léte az egyetlen garancia arra, hogy a többi 130 labdarúgó megfelelő játéklehetősége megmaradjon. Még akkor is, ha annak játokosai részben nem Rétságon állandó bejelentett lakású személyek. Bár már az a kijelentés is szakmailag teljesen megalapozatlan, mert aki a rétsági csapatban játszik az Rétság érdekében lép pályára, és a város hírnevét öregbítve jutott magasabb osztályba és szerzett jó helyezést a tabellán. Egyértelművé vált, hogy MegyeI nélkül csak az un. Járási csapat a MegyeIII-nak van esélye a saját osztályában pályán maradni. A másik 7-8 csapatnak meg ott sem.
     Az is tény, hogy az együttes számára megállapított önkormányzati támogatás a MegyeII szinten elegendő volt, ahol csak 4 csapat volt az együttes "alatt", és kisebb nevezési díjak, rövidebb utiköltségek, olcsóbb bíródíjak is elegek voltak. Az egyesület reálisan tervezte meg és nyújtotta be költségvetését - számszaki hiba nélkül - amiben leírta feketén fehéren, hogy a MegyeI-es csapat és az egyesület teljes vertikumának működéséhez 3,5 millió forint támogatás kell, a hiányzó többit, ami kétmmillió forintot tesz ki, pedig ők próbálják meg tagdíjakból más bevételekből és sponzoroktól biztosítani. Ezen pénzügyi fedezet nélkül nem lehetséges a MegyeI-es csapat működtetése. Megértve a város pénzügyi gondjait, mégis azt sérelmezték, hogy más egyesületek a pályázat tartalmi viszgálata, és az eredményesség számszerűsítése nélkül - a pénzügyi bizottság javaslata alapján megemelt 5,5 milliós sporttámogatási keretből - mind megkapta az igényelt összeget, egyedül az RVSE nem! Mert az elfogadható, hogy egyik egyesületnek sem tud emelni az önkormányzat, de az, hogy egyes sportágaknak 60%-os, sőt 100%-os emelést itélnek meg, és a város legjelentősebb egyesületének, - miközben az előző évitől magasabb osztályban képviselik a várost - egy fillért nem emelnek. Ez elfogadhatalan volt.
     A jelenlévő városvezetők tanúbizonyságát adták, hogy felkészületlenek voltak a döntésben, és nem ismerik a sport működését, de még az átlagember szintsén sem a foci szervezetét, nevezési szabályokat, játékrendet stb.
     Hepy End nincs!
     Reméljük, hogy van! Ugyan az előbb leírtak mind megfelelnek a valóságnak, a polgármester megértette az összefüggéseket az egyesület szervezeti felépítése, működési mehanizmusa tekintetében, és jószándékáról biztosította a jelenlévőket. Elmondta, hogy a testület döntése nélkül nincs lehetőség a támogatás növelésére, de a későbbiek során az nem kizárt. Ez azonban kevés, mert jószándékra alapozva nem lehet visszacsalogatni az eligazolt játékosokat egy nappal a határidők előtt, és nem lehet nevezési díjakat és egyéb költségeket fedezni.
      Ezért Salgai György egy elfogadható kompromisszumot ajánlott, és kért. Egyrészt az kérte, hogy legyen mód március vége előtt a megállapított támogatásból résztámogatást kapni, másrészt azt kérte, hogy a MegyeI-es évad befejezéséhez szükséges legalább 1,8 millió forintot az egyesület az első félévben kapja meg. (Az amúgy megszavazott 2 millió forintból.) Aztán ha a csapatok eredményesen lezárják a bajnokságot, vissza lehet térni arra, hogy hogy az ősszel induló új évadban milyen csapatokkal, milyen osztályba nevezzenek. Salgai azt igérte, hogy minden szakmai tekintélyét, és magánemberi lehetőségét is megmozgat, hogy a sértett játékosok legalább egy részét sikerüljön visszahozni a csapathoz, illetve más sportolókkal versenyképessé tenni a MegyeI-et. (Itt nemigen részletezhető okok miatt nem játszhat egy játékos 3 csapatban egy hétvégén, sőt kettőben sem minden esetben, tehát a meglévő emberekből nem állítható ki a teljes szereplőgárda)
      Mezőfi Zoltán polgármester hajlandóságot mutatott a tárgyalásra, és ezt a kompromisszumos javaslatot maga is konstruktívnak tekintette. Igéretet tett rá, hogy a hét elején több felvetett kérdésre választ ad. Mert azt minden fórumon kifejtették a városvezetők, hogy Rétságnak szüksége van a sikeres első osztályú együttesre, csak a többi összefüggést nem ismerve, döntöttek, ahogy döntöttek 
     Ha Mezőfi igérete szerint jár el, és Salgainak sikerül játékosokat szervezni, akkor február 20-ig eldől, indulni tud e Rétság a hosszú évek munkájával nehezen elért első osztályú bajnokság tavaszi fordulójában.
     A tudósító bizakodik. Csak halkan jegyzem meg - nehogy a megjelenő jószándék visszavonattassék - hogy mindezt a tájékozódást a döntés előtt kellett és illet volna megszerezni, az egyeztetéseket lefolytatni, a szakembereket megkérdezni, akkor nem lett volna ilyen emelt hangú és hangulatú csapatgyűlésre szüksége a labdarúgók - és nem utolsó sorban a város - érdekeinek megfelelő kezelésére.
     A további fejleményekről is beszámolunk olvasóinknak.

GiK 
A Rétság Városi Sportegyesület honlapja portálunkon >>> 
Botrányos diszkrimináció a sporttámogatások megállapításánál című cikkünk >>> 
Ön egyetért-e a döntéssel? Szavazzon >>> 
Itt kifejtheti véleményét, hozzászólhat a témához >>>
A testületi ülésen készült videofelvétel itt megnyitható, illetve letölthető >>> 
A pályázati kiírás szövege >>> 
   Rétság Városi Sportegyesület Pályázata (pdf) >>> 
  Rétsági Árpád Egylet pályázata >>> 
  Rétsági Judo Klub pályázata >>> 
      Főnix Asztalitenisz Sportegyesület pályázata >>> 
      Rétsági Öregfiúk SE pályázata >>> 
      Szondi Sportlövő és Paint Ball Egylet pályázata >>> 
Az előző évi pályázati elbíráslás jegyzőkönyve és döntése a 2006 februári jegyzőkönyvben >>> 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-