HANGADÓ
2007. MÁJUS 

Városházi tudósítások

A képviselő-testület az április végi ülését május elejére napolta el. A napirendi pontok előtt, a két ülés közötti időszak legfontosabb eseményeiről szóló tájékoztatáson szó esett a tervezett kistérségi járóbeteg központ megvalósításáról. 
     Várhatóan 2007 júniusában kerül sor az erre vonatkozó pályázat kiírására. A pályázó a kistérségi társulás lehet, de miután a társulásoknak nincs vagyonuk, a pályázathoz szükséges 5%-os önrészt Rétság városának volna célszerű biztosítania.

  • Az első napirendi pontban a Belső Ellenőrzési Társulás működéseiről és tapasztalatairól szóló előterjesztés szerepelt.  A társulás jelen lévő munkatársa hangsúlyozta, hogy sosem a bírságolás, hanem az önkormányzatok és a vizsgált intézmények segítése a cél. A testület az előterjesztést a Pénzügyi Bizottság javaslatára elfogadta.
  • A napirendi sorozatban szerepelt a vállalkozó háziorvosok rendelő használatba adási szerződésének felülvizsgálata. A vitában elhangzott, hogy a felvetődő problémát az okozta, hogy az elmúlt időszakban csökkent az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozása, a költségek viszont növekedtek. Felvetődött, hogy a tervezett járóbeteg ellátó központ is új helyzetet teremthet a város egészségügyi ellátásában, ezért az ülésen a kérdésben döntés nem született. 
  • Az ALS 96 Kft, a Pusztaszántón lévő telkek ivóvíz ellátását biztosító vezeték kiépítéséhez kérte a szolgalmi jogra vonatkozó döntésének módosítását. A testület a kérelmet nem támogatta, s továbbra is kitartott amellett, hogy a szolgalmi jog a szilárd burkolatú út, a csapadékvíz elvezetés és a közvilágítás elkészülte után köthető meg.
  • Megtárgyalásra kerültek az oktatási intézmények minőségirányítási programjai. A testület mind az általános iskola, mind pedig a Napközi otthonos Óvoda által elkészített tervezetet elfogadta.
  • A volt honvédségi laktanya épületeinek értékesítési pályázatát tárgyalva az egyes épületek értékesítésére vonatkozó előterjesztés során egyetértés született a tekintetben, hogy a kijelölt ingatlanok nyilvános árverésen kerüljenek értékesítésre. Az épületekhez biztosított földrészletek árát a testület a telekmegosztást követően telkenként egyedileg állapítja meg.
  • A Nyugat-Nógrád Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat a Nagyoroszi Önkormányzattól megvásárolta a Nagyorosziban találthahó volt bölcsőde épületét, annak érdekében, hogy ott átmeneti szálló megépítésére kerülhessen sor. Az adásvételi szerződést városunk önkormányzatának is, mint tag önkormányzatnak is jóvá kell hagynia. A testület a pénzügyi bizottság javaslatával értett egyet, s nem hagyta jóvá a adásvételi szerződést.
  • Az elmúlt években a költségvetés működési hiánya indokolttá tette a folyószámlahitel felvételét. A 2007. évi költségvetés is hiánnyal került elfogadásra. Az előző években 50 millió forint folyószámlahitelre kötött szerződést az önkormányzat. Ezt az összeget most célszerűnek tartotta 60 millió forintra felemelni. A döntést az is indokolta, hogy jelenleg is három pályázat van folyamatban, s a reményeink szerint eredményes pályázatokhoz szükség lesz a kötelező önrész biztosításához. 
  • Két támogatási kérelem érkezett az önkormányzathoz. A Római Katolikus Plébánia Hivatal szervezésében a korábbi évekhez hasonlóan az idén is megrendezésre kerül a hittantábor. A Harkányban lezajló táborhoz a testület megszavazta a kért 50.000 Ft-os támogatást. A Szlovák Kisebbségi Önkormányzat által szervezett nemzetiségi nap programjához pedig a testület megszavazta a tavalyihoz hasonló mértékű, 60.000 Ft-os támogatást.
  • A napirenden szerepelt Huszár Zoltán jegyző költségtérítése. Városunk új jegyzője az elmúlt időszakban személygépkocsival közlekedett Rétság és Budapest között. A munkába járás költségét a munkáltatónak térítenie kell. Számára április 1-től a testület havi nettó 40.000 Ft költségtérítést szavazott meg.
  • Rétság Város Önkormányzat Képviselő-testülete egy korábbi határozatában döntött a sportegyesületek támogatásáról. A Városi Sportegyesület, likviditási gondjaira hivatkozva kérelmezte, hogy a számára megítélt támogatásból a második félévre ütemezett összeg részét korábban utalja át a testület. A kérésnek helyt adva a testület úgy határozott, hogy a második féléi támogatásból 500 ezret május, és további 300 ezret június hónapban folyósítja.
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-