HANGADÓ
2006. JÚNIUS 

Tájékoztató
a Rétsági Polgárőr Egyesület Közgyűléséről

Tisztelt Olvasó!
     Május 20-án tartotta évértékelő közgyűlését a Rétsági Polgárőr Egyesület. Az egyesület közgyűlésén részt vett a város vezetése, így Mezőfi Zoltán János polgármester, dr. Szájbely Ernő az Egészségügyi, Művelődési és Sport Bizottság elnöke, Mocsári Gergely a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke. Az együttműködő Balassagyarmati Határőrigazgatóságot Szalai Csaba határőr alezredes képviselte.
     A beszámolóban elhangzott, hogy az egyesület tagságának jelentős többsége, rendszeresen alapvetően a hétvégékre koncentrálva teljesítettek járőr és figyelő szolgálatot a településen. A helyi postával kötött megállapodás alapján két alkalommal egy-egy héten keresztül biztosította az egyesület tagsága a posta kézbesítőit a nyugdíjak kifizetése alkalmával. Az egyesület több alkalommal végzett biztosítási feladatokat a különböző városi sport és kulturális rendezvényeken (iskola farsangi rendezvényein, roma kisebbség kulturális rendezvényén, nyugdíjas klub, motoros klub rendezvényén stb.).
     A múlt év novemberében egy nap keretében a laktanyán belül végzett az egyesület őszi takarítási feladatot (bozótirtás, falevél eltakarítás). Az egyesület rendszeresen karbantartja a laktanyában lévő Mindszenti emlékmű és a Pallavicini Antal emlékére állított kopjafa területét.
     Az egyesület januártól felvállalta a "Hangadó" városi újság lakossághoz történő eljuttatását, amelynek igyekeznek megfelelni. Az elmúlt év decemberében két fajta kiadványban tájékoztattuk a lakosságot aktuális bűnmegelőzési feladatokról. Ezt a jövőben is folytatni kívánjuk (ha lehet a Hangadó hasábjain is). A választási kampány ideje alatt ezt szüneteltettük.
     Mindenképpen szólni kell arról a jó együttműködésről, amelyet folytat az egyesület a városi intézményekkel, sport egyesületekkel, civil szervezetekkel és a lakossággal, valamint a szomszédos települések polgárőr egyesületeivel. Az egyesület egybehangzó véleménye, hogy jó együttműködéssel, összefogással lehet sikereket és eredményeket elérni. Bizonyítják ezt a véleményt az elmúlt években szervezett rendezvények.
     A Balassagyarmati Határőr Igazgatóság akció századával havi rendszerességgel látott el az egyesület járőrözési és ellenőrzési feladatokat az éjszakai órákban a településen, illetve annak határán. Ezeket a feladatokat az egyesület a jövőben is szervezni és végezni kívánja.
     A beszámolóban a szolgálati és egyéb feladatok átlagon felüli teljesítésében külön kiemelésre kerültek a fiatalok közül. Fábián István, Szemán Viktor, Gondár Norbert, Tar József, Szinovszki Ferenc, Szinovszki Dániel és Vaszil György fiatal urak és Maring Beatrix kisasszony. Az idősebb korosztály közül elismerést érdemelnek: Benyusz István, Farkas János, Leszák János, Majnik László, Király László, Kotroczó Balázs és Bánszky István urak.
     E rövid tájékoztatót közre adva engedjék meg, hogy megköszönjem a város képviselő testületének, Rétság Város Közbiztonságáért Közalapítvány kuratóriumának, a városi intézményeknek, sportegyesületeknek, civil szervezeteknek, az együttműködő egyéb szervezeteknek, valamint a lakosságnak a segítségét és támogatását.
     Befejezésként egy olyan jelenségről szeretnék szólni, amely esetenként sérti a Polgárőr Egyesület tagjainak önérzetét, becsületét és tisztességét. A városi honlapon a Fórum rovatban jelent meg természetesen fedő névvel, hogy a polgárőrök fölveszik a "nagy summákat", személyesen hallottam, hogy jó a polgárőröknek, mert havonta tizenötezer forintot kapnak. Szerencsére nem gyakoriak ezek a rossz hírek, de véleményem szerint a rosszból egy is sok. Természetesen az egyesület tagsága nevében én ezt a rossz ízű véleményt visszautasítom. 
     A polgárőr egyesület tagjai nem kapnak anyagi juttatást, ellenkezőleg minden tag, tagdíjat fizet, amely tagonként 1.200 Ft/év. Ez az egyesület éves bevételét képezi, amelyet a törvényi előírásoknak megfelelően vezetnek és kezelnek. Az egyesület pénzügyi beszámolójában elhangzottak a 2005. évi pénzügyi mutatók. 2005. évben összesen 75.728 Ft volt a bevétel, 42.687 Ft volt a kiadás, melynek egyenlege 33.041 Ft. Ezek az egyesületnél nyomon követhetőek. Az a határozott véleményem, hogy ha valakinek olyan információja van, hogy az egyesületnél anyagi visszaélésekre utaló gyanúja van, az nyugodtan forduljon az egyesületeket felügyelő Nógrád Megyei Bírósághoz, de vállalja annak következményeit is. Befejezésként egy régi mondást szeretnék idézni" aki segíteni nem tud, az legalább ne ártson!".
     Mindezektől függetlenül én még egyszer megköszönöm valamennyi polgárőr társamnak önzetlen, munkáját, tevékenységét, és véleményüket ismerve továbbra is számíthat a város lakossága, intézményei, civil szervezetei az egyesület segítőkész munkájára.

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-