HANGADÓ
2006. MÁJUS 

Spangár-díj harmadszor

Harmadízben került sor a Költészet Napján a Spangár antológia bemutatására, s az ennek hátteréül szolgáló Spangár-pályázat eredményhirdetésére.
     A bőség zavarával küzd a szerkesztő mikor arra vállalkozott, hogy kötetet állít össze a Spangár pályázat beérkezett anyagaiból. Több mint ezer pályamű érkezett hetven alkotó tollából. Egyetlen szerencséje, hogy avatott lektorok voltak a válogatásban a segítségére. Még így sem kis feladat beleférni a pénzügyi keretek által határolt lehetőségek terjedelmi korlátaiba. Ugyanakkor nagy öröm is, hisz kezdeményezésünk – melynek ez a kötet immár harmadik gyümölcse – ismertté vált országszerte, sőt határainkon kívülről is jelentkeztek néhányan a toll kiváló forgatói közül. A „hontológus” Csáky Károlyt ismerősként, jó barátként fedezhettük fel a pályázók közt a Felvidék képviseletében, de Spanyolhonból is köszönthettük Dennis Sugar y Frankot, a tengeren túlról pedig Demeter Zsolt küldött remek írásokat. Sajnáljuk, hogy az antológiába sem kerülhet bele valamennyi még a legkiválóbbak közül sem. Tervezzük, hogy a kimaradt írásokat megjelentetjük a Spangár Kör által életre hívott Börzsönyi Helikonban. A digitális – korábbi Spangár díjasunk, Karaffa Gyula által szerkesztett - művészeti havilap Rétság város honlapján olvasható.
     A rengeteg írás természetes következménye az is, hogy bizony magasra került a mérce, s szigorúan ítélhettek a lektorok. Őszintén reméljük ugyanakkor, hogy ez által kiadványunk színvonala emelkedett, s még nagyobb rangot, elismerést jelent a nyerteseknek a díj maga.
     A három évvel ezelőtt létrehozott Spangár Kör legfőbb céljai közé azt fogalmazta meg, hogy teret adjon a Rétságon és a környékén élő alkotóknak. További örömünk abból fakad, hogy megerősödni látszik ez a csapat. Újabb verselők, prózaírók jelentkeztek a térségből, kikre szeretnénk számítani az egész év folyamán. Büszkén említjük, hogy közülük került ki a próza kategória győztese: Borsi István Diósjenőről, míg a vers kategóriában a Budapesten élő Egry Artúr érdemelte ki az első helyet. A Kör tagjai közt egy „házi” pályázatot írunk ki minden évben, a kötetborító versére. A beérkezett művek közül mindig közösen döntjük el, melyik kerüljön e kiemelt helyre. Ez évben a szintén szép számmal beérkezett írások közül a tereskei Szunyogh Pálét találtuk a legjobbnak.
     Az ünnepség másik meglepetése, hogy egy irodalomszerető avatott csapat állt össze, s működött közre abban, hogy helyben is elhangozzanak a legkiemelkedőbb alkotások.


Borsi István a próza kategória győztese

Egry Artúr a vers kategória győztese
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-