HANGADÓ
2006. MÁJUS 

Emléktábla Szebellédy professzornak

A gyógyszertár falán egy új emléktáblára figyelhet fel az arra járó. Április 20-án – épp Szebellédy László születésének 105. évfordulóján – egy újabb emléktáblával gazdagodott városunk. A művelődési központ kezdeményezésére megvalósuló tábla költségeihez az önkormányzat is hozzájárult a kulturális alapja terhére.
     Az ünnepségen – melyen jelen voltak a jeles tudós leszármazottja is - Mocsári Gergely képviselő, a településfejlesztési Bizottság elnöke mondott köszöntőt. Ebből idézünk az alábbiakban.
     Mi magyarok, büszkék lehetünk arra, hogy számos olyan kutatót, tudóst, felfedezőt adtunk a világnak, aki eredményeivel jelentős érdemeket szerzett a tudományok valamely területén. Különösen igaz ez a magyar természettudósokra, akik a fizika, a kémia, a biológia, a matematika területén mutattak fel kiemelkedő eredményeket.
     Mi, rétságiak, büszkék lehetünk arra, hogy kis városunk is adott a hazának, Európának híres embereket. Ma is egy olyan embernek állítunk emléket, aki Rétság szülöttje, aki munkásságával, tudományos eredményeivel nemcsak a hazai, de az európai tudományos életben is jelentős eredményeket ért el, szerzett érdemeket.
     Megtiszteltetés számomra, hogy mint képviselő, méltathatom városunk szülöttjének -
Szebellédy Lászlónak – munkásságát, tudományos eredményeit az emléktábla avatásán,
Születésének 105. évfordulóján. Nagy megtiszteltetés ez számomra, mint kémia tanár számára, hiszen Szebellédy László a Természettudomány, azon belül is a kémia területén ért el kiemelkedő eredményeket, a kémiai analízis szakterületén végzett kutatómunkát, vezetett be új módszereket.
     Szebellédy László kémikus, egyetemi tanár – 1901.április 20-án született Rétságon,
Szebellédy Ferenc és Pohl Mária gyermekeként. Édesapja gyógyszerész volt, akit egyik nagynénje nevelt fel, s mint árva gyermeket ki is taníttatta. Rétságon bérelte a gyógyszertárat, s feljegyezték róla, hogy gazdag könyvtára volt. Édesanyja egy fővárosi tisztviselő lányaként okos, intelligens asszony volt. Nem sokkal kisfiúk megszületése után a család átköltözött a Győr megyei Tét nagyközségbe. Itt nevelkedett fel. Tanulmányait a soproni, majd a  győri gimnázium után a budapesti tudományegyetemen végezte, s 1923-ban gyógyszerészi oklevelet szerzett. Ezt követően előbb az egyetem 1. számú Kémiai Intézetében dolgozott. Két évvel később már Winkler Lajos professzor – a Magyar Tudományos Akadémia tagja – mellett tanársegéd lett.  ,,Winkler professzorhoz bejutni kitüntetésnek számított, mert közismerten sokat követelt a szigorú professzor az általa szatirikusan csak diplomavadásznak nevezett jelöltektől. Szebellédy László azonban nem tartozott ezek közé és ennek rövidesen tanújelét adta. Már az első hónapokban kiemelkedett szorgalmával, megbízható, alapos munkájával, úgyhogy Winkler egyik új eljárása pontosságának megállapításával őt bízta meg. A szigorú professzor elégedettségét azzal mutatta ki, hogy maga mellé vette tehetséges tanítványát és a bölcsészettudományi kar megüresedett gyakornoki állására Szebellédy László
megválasztását javasolta. Később adjunktus, 1934-ben az analitikai kémia magántanára lett. Állami ösztöndíjjal több ízben is járt külföldi tanulmányúton. Dolgozott Zürichben, Lipcsében. 1939-ben nagy mestere utódjaként, professzornak nevezték ki a Tudományegyetemen. Az újonnan szervezett szervetlen és analitikai kémiai tanszék élére került.
     Dr. Szebellédy László fontosabb kutatási témái: - az alkáli fémek és földfémek gravimetriás kioldásos elválasztása. Európai hírű művelője lett az ultramikroanalitikának. E módszer segítségével mikrogrammnyi, vagy még ennél is kisebb mennyiségben jelenlevő elemek is meghatározhatók. Ő volt a műszeres analízis első jelentős hazai fejlesztője, a coulometriás titrálás módszerének egyik kidolgozója, mely mára az analitikai kémia jelentős ágává nőtte ki magát. Dr. Szebellédy László a huszadik század első felének legmodernebb és legjelentősebb analitikusa volt. Gazdag tehetsége további kibontakozásának azonban útját állta korai halála. Hosszú szenvedés után, 43 éves korában hunyt el rákban Budapesten, 1944.január 23-án. A Magyar Kémikusok Lapja így fejezte ki szakmai érzelmeit: ,,A magyar értékek és tehetségek gyakori sorsa, az alkotásokban gazdag, de rövid élet, rajta is beteljesedett… Gyászoljuk benne azt az igazi férfit, akit nemes gondolkodása, emelkedett lendülete, közvetlen és szíves modora miatt számos barát, tisztviselő és tanítvány szeretettel vett körül.
     Mi, rétságiak is – tisztelettel gondolunk településünk szülöttjére, dr. Szebellédy Lászlóra, aki munkásságával, kutatásaival, tudományos eredményeivel beírta nevét a magyar természettudomány nagyjai közé.
     Legyünk büszkék rá, őrizzük emlékét!

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-