Emléktáblát avattak Szebellédy László tiszteletére


105 éve született Szebellédy László vegyészprofeszor, a mikroanalitika jelentős kutatója. 105 éve született Rétságon. Ebből az alkalomból meghitt ünnepség keretében emléktáblát avattak a Gyógyszertár falán. Az eseményen résztvettek a kutató, egyetemi oktató leszármazottai: fia Szebellédy Géza fotóművész felesége Szebellédyné Lengyel Anna társaságában és az unoka Szebellédy László.
     Végh József helytörténeti kutató köszöntéjében felelevenítette, hogy kis városunkhoz mily sok sikeres ember kötödik, vagy úgy, hogy itt születtek, vagy úgy, hogy itt élve alkottak jelentőset. Szebellédy szülei Rétságon éltek, édesapja gyógyszerészként dolgozott. Az utókor feladata megőrizni emléküket, és a mai városlakók részére is bemutatni a kiemelkedő tevékenységeket. 
     Mocsáry Gergely méltatta a vegyész kutató szakmai tevékenységét és a kémia tudományában elért eredményeit. Vatzinger Antal, Nógrád megye tiszti főgyógyszerésze családi vonatkozásokat is említett, mely szerint édeasapját az egyetemen tanította Szebellédy László, és meghatározó indíttatást kapott pályájához.
     Majd többen a megemlékezés koszorúit helyezték el a Gyógyszertár falán lévő emléktáblánál. Így a város nevében Mocsáry Gergyely és Mezőfi Zoltám elmékezett, család nevében Szebellédy Géza - Szebellédy Géza, a professzor fia - tisztelgett, továbbá a Gyógyszertár munkatársai és a Megyei Gyógyszertárészkamara képviselői helyeztek el koszorút.
     A ünnepséget követően a vendégek felkeresték a Civil Szervezetek Házában lévő helytörténeti gyűjteményt, ahol egy külön falon Szebellédy László emlékkiállítás található.
     Városunk büszkén emlékszik egykori szülöttére.
GiK
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-