HANGADÓ
2006. MÁJUS 

Városházi tudósítások

A testület április havi ülésének napirendjén elsőként a 2006. évi költségvetés módosítása szerepelt.

  • A téma felvetését a központi átvezetések, illetőleg a pénzmaradvány elszámolása indokolták. A Pénzügyi Biztosság javaslatára a képviselők elfogadták az előterjesztést. 
  • Az Ellenőrzési Társulás munkájáról, és az ellenőrzések tapasztalatairól szóló napirend során Künsztler Erika belső ellenőr adott számot az elvégzett munkáról.  A társulást húsz önkormányzat hozta létre, így mintegy 75 intézmény tartozik ellenőrzési feladatai közé. A kérdésekre válaszolva Künsztler Erika elmondta, hogy a térség viszonylatában példaértékű a rétsági szabályzó rendszer, valamint kiemelendő az oktatási intézmények és az önkormányzat pénzügyi csoportjának kiváló együttműködése. Az előterjesztésben szerepelt a 2006. évre ütemezett ellenőrzések sorozata is.
  • Az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás helyzetének tárgyalást két téma is indokolta. Egyrészt Szokolya bejelentette társulási szándékát, másrészt miután a társulás pályázatot kíván benyújtani az EU Önerő Alapjához támogatásért, határozatot kellett elfogadni a tekintetben, miszerint felhatalmazzák Kerepes Nagyközség Önkormányzatát, hogy az egész társulás nevében nyújtsa be a pályázatot. A vita során felvetődött, hogy e kérdésben nagyon sok a bizonytalanság a lakosság körében. Szükség lenne a pontosabb információkra a tekintetben, hogy várható-e a lakosságra háruló költségek növekedése, megoldja-e a tervezet a szelektív hulladékgyűjtést és így tovább.
  • A képviselő-testület 2005. áprilisában hozott határozata alapján igénybe vett folyószámla hitel keret május végével lejár. Miután az ez évi költségvetési hiány, a finanszírozási rendszer, illetőleg a helyi adók esedékessége miatt továbbra is folyószámlahitel igénybevételére kényszerül, ennek felvételét a testület támogatta.
  • A költségvetési hiány pótlása érdekében az önkormányzat egy pályázatot nyújtott be a Magyar Államkincstár Nógrád Megyei Igazgatóságához.  A testület felhatalmazta a polgármestert, hogy a 33.000eFt vissza nem térítendő támogatásra a pályázatot benyújtsa.
  • A támogatási kérelmek megtárgyalása során a testület arról határozott, hogy a Városi Nyugdíjas Klub ez évi munkáját 120 ezer, a Hunyadi János Nyugállományúak Klubjának tevékenységét 80 ezer forinttal támogatja. A Rétsági árpád Egylet történelmi militari és bűnmegelőzési táborának költségeihez 60 ezer, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat Roma napi rendezvényéhez 60 ezer forintos támogatást szavaztak meg.
  • Az evangélikus gyülekezet az év folyamán tervezi a Rákóczi úti imaházuk külső-belső felújítását. Kérelmükben azt fogalmazták meg, hogy a testület engedje el a szennyvíz bekötésének közműfejlesztési hozzájárulását. A testület a kérésnek nem adott helyet, ám úgy határozott, hogy a felújítást a befizetendő közműfejlesztési hozzájárulás mértékével egyező mértékben, azaz 200 ezer forinttal támogatja. 
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-