HANGADÓ
2005. NOVEMBER 

Városházi tudósítások

Városunk önkormányzata, az október végi ülésén elsőként a közigazgatási hatósági eljárási szolgáltatás helyi szabályozását tárgyalta meg.

  • A kérdést szabályozó törvény 2005. november 1-én lép hatályba. A jogalkotói szándék az volt, hogy a közigazgatási folyamat, az ügyfelek érdekeit szolgáló, gyors eljárás keretében bonyolódjon, mely alkalmazkodik az új követelményekhez, az európai uniós elvárásokhoz. Az ülésen ugyanakkor az is megfogalmazódott, hogy ez a feladat is jól példázza azt, hogy az önkormányzati teendők gyarapodásával arányban nem növekednek a közigazgatást illető támogatások. A közigazgatási hatósági eljárás (Ket) változásának legfontosabb pontjai részletesen olvashatók városunk honlapján.
  • Hajnis Imre, a temető gondnoka a feladatainak ellátásáról számolt be. A téma tárgyalása során megállapítást nyert, hogy a város temetője szépen gondozott. Vitát váltott ki az elöregedő fák kivágásának kérdése, s elhangzott az is, hogy a sírhelyek kijelölésénél egyenlő feltételeket kell mindenkinek biztosítani. 
  • Az előbbi téma folytatásaként került sor a temetőről és a temetkezés rendjéről szóló önkormányzati rendelet felülvizsgálatára. A képviselő testület hatáskörébe tartoznak a temető használatának és igénybevételének kérdései, így a temetési hellyel való gazdálkodás szabályai, így a sírhelyek méretezése, a sírjelek alkalmazása, kegyeleti tárgyak, sírjelek elhelyezése, a sírgondozás szabályai, a kegyeleti közszolgáltatások feltételei, a sírhelyek megváltási díjai, a temető-fenntartási hozzájárulás és a területen jelentkező szabálysértések. A Pénzügyi Bizottság és a Településfejlesztési Bizottság egyöntetűen a mellett foglalt állást, hogy szükségessé vált egy parcellázási terv megrendelése, mely kezeli az urnafal és a szólóparcella iránt jelentkező igényeket is. A feladat elvégzésére árajánlatokat kell kérni, hogy ennek birtokában dönteni lehessen a legoptimálisabb megoldás mellett.
  • A napirenden szerepelt a helyi adórendeletek végrehajtásáról, az adóellenőrzések tapasztalatairól szóló előterjesztés is. A képviselők állásfoglalása szerint az önkormányzat adómunkája jó, az előterjesztés reális képet nyújt, de ugyanakkor mindent meg kell tenni a hátralékok behajtása érdekében.
  • A képviselő-testület augusztusi ülésén hozott határozatának megfelelően kiírásra került a volt laktanya értékbecslési és hasznosítási pályázata. A felhívásra két pályázat érkezett. A továbblépés érdekében a testület egyszerűsített közbeszerzési eljárás kiírásáról döntött, annak kikötésével, hogy azt legalább négy, arra jogosult vállalkozásnak kell megküldenie. A közbeszerzési eljárás lefolytatatására az önkormányzat egy bizottságot hozott létre, melynek elnöke Majnik László, a pénzügyi Bizottság elnöke, Tagjai Jávorka János a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság tagja, valamint Girasek Károly, a Pénzügyi Bizottság tagja.
  • Kötelezően önkormányzati feladat a város közigazgatási területén elhullott állati tetemek megsemmisítése. A jogszabályi változás nem engedélyezi a továbbiakban a dögkutak használatát, s ezzel együtt előírja, hogy meg kell szervezni az állati tetemek begyűjtését, s ártalmatlanítását biztosító rendszert. A feladat megoldása érdekében egy a Tárnics Kft., ám a testület újabb ajánlatok begyűjtése, s összevetésük után kíván dönteni. 
  • Egy előterjesztés foglalkozott a nemzetközi testvérvárosi programban való részvételről. Miután a bizottságok úgy ítélték meg, hogy a tájékoztatás nem tartalmaz elegendő információt ennek várható feladatairól, költségeiről, így a témát nem vették napirendre.
  • Döntés született a belső ellenőrzési társulás bővítése tárgyában. Az eddigi tapasztalatok alapján jól működő formához két újabb település Borsosberény és Bánk kívánt csatlakozni, így a megállapodás értelmében valamennyi érintett önkormányzatnak meg kell tárgyalniuk a felvételüket. Miután a csatlakozásukkal csökken az egy településre eső költséghányad, a rétsági képviselők is egyértelmű támogatásukat fejezték ki szavazatukkal.
  • Mint arról már több ízben is hírt adtunk, nyolc képviselő tiszteletdíjukból egy képviselői alapot hoztak létre, amely összegből támogatják az általuk meghatározott célok megvalósulását. Ez alkalommal a Városi Nyugdíjas Klub nyerte el 50 ezer forintos támogatásukat, s a rétsági öregfiúk futtballcsapat jutott 40.000 Ft, konkrét célra használható támogatáshoz. Miután a támogatás tényét a testületnek is el kell ismernie, napirendre és megszavazásra került.
  • Jónás Attila azzal a kéréssel fordult a képviselő-testülethez, hogy a MOL-kúttal szemben lévő, már nem működő autósbolt helyén szeretne dísznövény és facsemete lerakatot nyitni. Miután az itt lévő szervizút viszonylag keskeny, s emiatt parkolás nem alkalmas, s ez az útszakasz van kijelölve a mentrendszerű autóbuszok visszafordítására is, a testület most nem döntött e kérdésben. Felvetődött, hogy a piac területén is volna erre alkalmas hely, de mindenesetre majd csak a környéken lakók megkérdezése után kíván majd dönteni a beadvány sorsáról.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-