HANGADÓ
2005. FEBRUÁR ..

Rétsági siker a Madách-pályázaton
 
Mentegetőzéssel kell kezdenünk, a cím miatt, hiszen Kázmér barátunk Nagyorosziban él. Engedélye és tudta nélkül neveztük rétságinak sikerét.  Ide köti munkája, sikerének témája is, így talán méltán büszkélkedhetünk vele mi is.
Mindig tudtuk róla, hogy jó tollú ember, bár gondolatai magaslatait és mélységeit nem mindig tudtuk követni. Apróbb megjelent írásai épp ezért gyakorta szereztek számunkra is elismerést, de előfordult, hogy az olvasó épp azért méltatlankodott mert nem ért fel magasságaiba. Most egy szakmai siker igazolta, hogy méltán szerepelt olykor rovataink közt, s hogy büszkén gondolhatunk arra is, hogy némi biztatást mi is adtunk neki, hogy ismét írásra szánja magát. Valamikor – s ezt szerényen többnyire elhallgatja – rendszeres szerzője volt a legnevesebb irodalmi fórumainknak, aztán valamiért megállt a folyamat. Kreativitását az élet mindennapjaiban kamatoztatta mindannyiunk örömére és hasznára. Kevés olyan ember van manapság, aki sallangmentesen, precízen végzi a munkáját. Ítéletére mindig támaszkodhatunk, bár annak igazságossága miatt nem minden esetben könnyű megfogadni.
 Aztán megtört a jég, s elküldte egy tanulmányát a Madách–pályázatra. Nem volt egyedül, hisz az országból összesen 173-an próbálták elvinni a legjobbnak járó díjat. Volt, aki több írásművel is szerepelt a próbálkozók közt, így összesen több mint kétszáz írást kellett a zsűrinek méltatnia. E hatalmas számból második legjobbnak ítélték kollégánk, barátunk írását. A „Kisvárosi szikla” című tanulmány a városunkról, s benne a művelődési központról szól. A folyamatról, amelyben élünk és dolgozunk, küszködünk és olykor elbukunk. Nem is mindig hízelgőek megállapításai, reánk nézve, de el kell ismernünk igazát. Titka épp ebben rejlik: nincs szüksége rá, hogy megmásítsa a tényeket. Nem kell magyarázkodnia, mint olykor az érintetteknek, nem kell pénzszűke, hatalomvágy, vagy akár rosszindulat miatt befeketíteni sem, ami nem az.
 Cegléd József – kik közelebbről ismerik, csak Kázmérnak hívják - a bennfentes teljes körű tájékozottságával, s a kívül álló józanságával ítél. Pontosabban szólva leírja mindazt, amit lát. Nem állít tévedhetetlenséget, nincs is szüksége erre. Véleménye hiteles, észrevételei helytállóak. Egy mérhetetlenül nyugodt, szerény ember, ki következésképpen igen jól ismeri és érzékeli a körülötte zajló világot. Kemény, de ugyanakkor megbocsátó is. Pontosan tudja mit kell és érdemes komolyan venni. Írása korrajz is egyben. Rólunk itt élőkről, az elmúlt évekről. A pályadíjnyertes tanulmánnyal a Palócföld hasábjain találkozhat majd a kedves olvasó.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-