Nem hekkertámadás!  Szerkesztőségi álláspont!

Elegem van! Vége!
Rétság végképp élhetetlenné vált számunkra
"Minden egész eltörött"

Minden helyi közéleti tevékenységet beszüntetek, nem veszek részt rendezvényeken, nem fotózok, nem készítek videót, nem tudósítok rétsági eseményekről Rétságnak. Természetesen megrendelőimnek - akik szerencsére vannak szépszámmal - továbbra is rendelkezésére állok, de abból elegem van, hogy minden ingyenmunkával megtalálnak, de egy - elemi és jogszabályon alapuló - kérésem sem teljesíthető.
-
Élhetetlenné vált a város számunkra
     Kétféle értelemben is. Környzeti értéke elvesztése miatt, és a közélet ellehetetlenülése okán.
Környezeti károk
     Amilyen környzetkárosítás folyik itt nagyrészt közpénzből, azt a természetet szerető, védő embereknek nem kell bemutatni. Tény folyamatosan pusztul a város zöld felülete. Beépülnek területek, parkokból parkolók alakulnak, kivágják, megcsonkítják a fákat. Érdemi pótlás nélkül! Kamuból elhangzik, hogy majd ültetés lesz itt, ott, a Szőlődombon, más helyeken, de már 20 éve az ilyen irányú határozatok érdemben nincsenek végrehajtva. Ahová mégis kerül egy-egy facsemete, arra kínosan vigyáznak, nehogy vizet kapjon. Tehát az első évek elmaradó gondozása miatt azok is száraz kóróvá korcsosulnak. 
Közéleti minusz
      Nyugodtan megállapíthatom Rétságon nincs közélet. Nem elérhetőek a közérdekű adatok, nincsenek az állampolgárok bevonva azokba a döntésekbe ami rájuk is tartozik. Az egész testületi munka is kezd a Fidszes szerű maffiakormányzásra hasonlítani. Testületü ülések a legfurcsább időpontokban, nehogy már valaki tudja mikor mi a soronkívüli téma. Olyan szabályokat vezetnek be, olyan hirdetményeket tesznek közzé, hogy arra szinte csak egyetlen cég jelentkezhet, és ilyen módon - felvásárolva vagy bérletként - egytelen cég teszi rá kezét a város jövőre nézve stratégiai vagyonára. Más tekinteben is árnyékbokszolásnak tűnik a testületi munka. Értem, hogy van egy "frakció" amelyet a nép választott, de a többi képviselőnek néhány kardinális kérdésben legalább lehetne észrevétele.
-
Amitől betelt a pohár
      45 éve rétsági lakosként, és ebből több mint 40 évet a városért dolgozva számtalan kezdeményezést javaslatot tettem. De soha nem volt olyan kérésem ami saját érdekemben történt volna. Tulajdonképpen két kérésem volt, amit megfelelő formában írásban is benyújtottam, előtte többször szóban kértem.
     Az egyik, hogy a társasházunk mellett két egészséges fa ne kerüljön kivágásra, csak azért mert az egyik lakónak nem teszik, hogy a fán vannak levelek, és az bizony ősszel le is hullik. Sajnálom, ha ez komolyabb érv az én kérésemnél.
     A másik, hogy kértem egy padot kihelyezni. Egy csudát a saját házunk mellé. Nem! Közhasználatra ott ahol volt ülőhely az újságos pavilon melletti buszváróban, az el lett bontva. Írásban beadtam, hiszen a hivatal kérte, hogy akinek javaslata van tegye meg. Megtettem, közérdekből. Pad azóta sincs, azon az oldalon a kreszlámpától a Siposig egy sem. Van viszont ahol nem lehet elférni, mert pár méteres területen 4-5 pad is tömörül.
    Hiába adtam be tehát azt a jogos igényemet, hogy a két egészséges fa maradjon meg, hát ez lett az eredménye:
-

Ilyen volt Mintegy 150 lombköbméter, zöldelő fák.

Ez lett belőle! Na ezzel nincs vége, mert ne higgye senki, hogy a törzsek ott maradnak esetleg valaki borostyánt, vagy vadszőlőt futtat rájuk. Nem ki lesznek vágva - helyi szokás szerin f
öldfelszín feleltt 15 centi tuskó meghagyásával, 

Igen szomorú
-
A társasházunk mint a sivatagban bombatámadás után
     Sajnos ez nem túlzás! Első menetben a vízelvezetés beton árok fektetésnél az összes előkertünk ki lett gyalázva. A vízelvezetési helyzet rosszabb lett, mint volt. Az új árkon a vízlevezető nyílások 4-5 cm-rel magasabban vannak, az a hülye víz meg nem hajlandó felmászni. A gépkocsibejáró az Orgona köztől a garázsunkig tönkre lett téve, ugyanúgy mint a gyalogos járda a ház bejáratához. Jó-jó még nincs befejezve. Na megnézem, ha be lesz fejezve, hogyan lesz reparálva.
     A ház körül minden fa ki lett gyilkolva. Itt ahol madárcsicsergésre ébredtünk, rigók, cinkék, harkályok, galambok, verebek tették amit kell. Összeszedték a rovarokat, a szétszórt gyommagvakat, cikázó fecskék a szunyogokat, melyik mivel élt. Olykor még mókus is ránkmosolygott a faágról. A fűben tücskök ciripeltek. most a környéken minden fű kigyilkolva. Ezek után majd a szél fog süvíteni a házak között. Eddig a fák biztosították a nyári "klimatizálást" már most látható, hogy nyáron itt elviselhetetlen lesz az élet ha a napfény a téglafalat fűti. Ennél fontosabb, hogy majdnem 10-szeresére emelkedett a száló por a levegőben és hasonlóan a pollentartalom és a szédioxidtól bűzlő smog. A döbörgő zajról, amit a 2-es út melletti megcsonkolt fáktól, a kivágott számtalan növénytől éjjel-nappal "pihentető alvást" biztosít. Továbbá már ablakot sem lehet nyitni este, éjszaka, mert a kamionfüst mellett szinte minden éjjel égett gumifüstöt hoz a szél akadálytalanul a lakásunkba. Ezt a terhelést egészségi állapota egy fiatalabb embernek is nehezen viseli, a miénk különösen nem. Költjük a sok pénzt gyógyszerre, mindhiába. Fuldoklunk, köhögünk.
     Nyugodtam kijelenethetem, hogy ilyen ordenáré környezetkárosítás és pusztítás Rétságon egyetlen társasháznál nem történt. Kinek mi volt a célja ezt a gyalázatot az ittlakókkal megtenni, nem tudom.

A ház másik oldala, ahol egy éve még ápolt, gondozott virágoskert volt pár fával. 
Látható mi lett a fák sorsa. Ott fekszenek sűrű halomba.
-
Megszűnik a RétságNet
      Mindezek után nem kell részletezni, nincs értelme közösségi, társadalmi munkát vállalni a város jobbítására, mert az nem javítható. Ez a portál 18 évet élt. Mindvégig saját pénzból finanszírozva, sok segítő közreműködésével de mégis rengeteg napi saját munkával. 
      Ez idő alatt több mint 3000 cikket, közleményt osztottunk meg az olvasóval, 65000 feldolgozott fotóval illusztrálva, 7200 dokumentumot tettünk közzé (hirdetményeket, testületi ülések anyagait, jegyzőkönyveket, rendeleteket, stb.) 300 hangfelvételt és egyéb közérdekű anyagot. Youtube csatornánkon 150 feldolgozott videó van. 
      Az első bejegyzések 2004 évben keletkeztek. Akik akkor születtek, most felnőtt emberek. Akik pedig óvodásként, kisiskolásként szereplők néptánccsoportban, óvodai iskolai rendezvényeken, már maguk is szülők. Évről évre kikereshetik magukat. (Kikereshették.) Mert ennek a portálnak legnagyobb értéke az archívuma volt. Sajnálom, de kénytelen vagyok megszüntetni.
Van akinek tetszik, van akinek nem
      Persze van néhány ember Rétságon aki most örvendezik, hogy ideje volt. Nem tetszettek a tényszerű elemzések, a kritikai írások. Megnyugtatom őket korai az öröm! És bizonyára vannak akik sajnálják a friss híreket és a régi cikkek elérhetőségét az igényes fotóválogatásokat, a fotós beszámolókat szüretről, farsangról, nyugdíjas klubbról, miközben a távolélő, vagy éppen külföldre szakadt családtagok mindig itt keresték ismrőseiket, rokonaikat. Számukra pár napi elérhető volt az oldal. Mára ezt is megszüntetjük.
-
Korai az öröm!
    Igen, azt írtam az örömködőknek korai az öröme. Mert persze nem menekülök ki a világból. Van elég médiafelületem, ahol - ha lesz mit - közzé tudok tenni. Tényszerűen de kritikusan. Ezen kívül megmarad a RétságNet Facebook oldala, ahol ha lesz mondanivalóm, megosztom a követőkkel. És még egy darabig elérhetőnek hagyom a Youtobe csatornánkat is.
-
Tartsák meg ezt a portált jó emlékezetükben!
GiK -  -


Pár lábjegyzet, aki még szeretne többet tudni
Április 22 szerte a világon a Föld Napja
     Bizony! Más városokban ilyenkor hathatósan tesznek a környezet értékeinek megóvásáért, a tiszta levegőért. Fákat ültetne (nem 3-at, hanem pl Budapesten 1 milliót!) és gondoskodnak az öntözésókről ameddig megerősödnek, önálló életre képesek lesznek. Külön program van társasházak, és lakótelepek fásítására. 
     Mi történik Rétságon? előző évben mintegy 9,5 millió forintért vagdosták ki a fákat. Ebben az évben, mire a Föld Napját ünneplik másutt, itt ki lehet lengetni a természetre a gyász-szalagot. Itt ugyanis 22-ig 30 fa eltűnik. Köztük egészségesek is.


És végül egy sokaknak ismert kép, emlékeztetőül:

www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-