Mécsesfestés - tökfaragás

2021.10.30.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Így október végi esteledőben a művelődési központ álmosnak tűnő tömbjéből a sárgás fényű ablakai kacsintanak ki csalogatóan az arra járókra. És aki elfogadja a hivogató szót azt tapasztalja, hogy belül koránt sem álmos semmittevés a jellemző. Feltűnően szorgos kezek munkálodnak az asztaloknál. 
     Beérett a dísztök. (Nem tévesztendő össze a sütőtökkel.) A növénynek ez a termése semmi másra nem jó, csak valamiféle díszítő funkció betöltésére. Pl sordísz egy tanyai ház eresze alatt, vagy lábánál. A városi ember ezt nemigen tudja megtenni, bár a település utcáit járva sokan raktak ki "tökös" kompozíciókat kertjükbe, házuk mellé.
     Ha már dísztök, és arra termett, hogy e célra használják, a művelődési központ olyan rendezvényt szervezett, ahol a természetadta díszítő erőt még tovább lehet fokozni. A sárga gömbőkből különféle figurákat - többnyire grimaszos arcokat - lehet kifaragni, és az intézmény aulájában erre több asztalnál is volt mód. Gyermekek szülői felügyelettel együtt dolgoztak a minél jobb eredményért.
     Korábban nagy vitát váltott ki minden évben a Halloween hagyománya. Nos az elnevezés valóban borzolhatta egyesek ízlését, ezt címadást elvetették a szervezők, de ha igény van a tökkel való barkácsolásra, miért is ne adnának teret. És igény volt, a korábbiaknál talán többen is érkeztek. Az elkészült remekek pedig így is alkalmasak a rossz szellemek elűzésére.
     Egy másik asztalnál pedig apró üvegedényeket, mécsestartót díszítettek a résztvevők, amelyek nem csak szépek, hanem a Halottak napján felvillanthatják az emlékezés lángjár a sírokon, ablakokban.
     Az est végén felsorakoztak az alkotók és az alkotások, langot fogtak a mécsesek, és hunyorgó fényükkel kikandikálva mutatták meg a faragások igazi szépség.    
     Pár képpel megmutatjuk a lázas munkát, kiemlve néhány kész darabot illetve a végén a csoportról is hoztunk egy képet.

GiK - 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-