Szüret

2019.10.06.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez
-
Közel másfél évtizeddel ezelőtt a Városi Nyugdíjas Klub kezdeményezésére Rétságon is megelevenedtek a szüreti szokások. Ez a település ugyan soha nem volt szőlőterméséről ismert, de azért a hagyomány felidésézése, a színpompás kavalkád mindenki számára kellemes időtöltést jelent. Különös tekinzettel arra, hogy ez nem az a műfaj, ahol nézni lehet egy produkciót, hanem tevékenyen bekapcsolódhat bárki. Viseletben vagy annélkül, járművel vagy gyalog.
     A rendezvényt a művelődési központ szervezte, mint annyi más nagyszerű programot. Az október 13-i választások okán több településen programtorlódások alakultak ki. Nem csak a szüret eseményei estek közeli falvakban egy hétvégére, hanem Szabadság koncert című nagyszabású koncertsporat is hívogatta a könnyűzene rajongóit neves együttesek felvonultatásával. (Rétságon is lesz oktber 22-én) Az időpontok körül többféle vélekedés megfogalmazódott, de tény, a művelődési ház - mint minden más programját - a rétságiaknak szervezi Rétságon.
     Szombaton délután 2 körül gyülekezett a tömeg a Nagyparkolóban. Kissé borúlátóan, mert az "eső lába lógott". de ez nem szegte kedvét a felvonulásra érkezőknek, illetve a menetbe később bekapcsolódóknak. Kisvártatva elindult a vonulás a szokásos útvonalon. Gyalog, autóval, a kisebbeknek pedig már az előző évben is bevált kisvonat biztosított fáradtságmentes élményt a kb 3 km-es körútra. A menet több helyen megáltt, két okból is. Egyrészt a kisbíró megverte dobját és felovasta a szüreti rigmusait, ami a délutűni műsorra és az esti bálba invitálta a város lakosságát, amit itt-ott körtánc is követett. Másrészt az is okot adott a meg-megállásra, hogy többen az út során szíves vendéglátással, pogácsával, borral, más itallal várták és kínálták a vonulókat.
     Vissatérve a Nagyparkoló térre az addig türelmes eső beinduló cseppjei elől inkább az intézmény aulájába vonultak a szereplők és az érdeklődők. Ott már terített asztal várta őket, mert minden felvonulásban résztvevőt, szinpadi fellépőt - a hagymás zsíroskenyéren túl - egy tál finom gulyással is megvendégeltek.
     A színházterem ugyancsak megtelt a 16 órakor kezdődő gálaműsorra. Először az ezévi terményektől, és a frissen sütött cipótol roskadozó asztal mellett Tóth Ferenc esperes plbábános szentelte meg a terményeket és az új keyneret. Ezt a bíró és bíróné fel is vágta, és kóstolásra kínálta a jelenlévőknek. A kisbíró újra előadta szellemes versezetbe foglalt mondandóját.
     Majd Pálházi Bence és zenekarának játékára a bíró és bíróné táncával nyílt a délutáni műsor, amit Simon Katalin szerkesztett és konferált. Elsőként az óvodások szüreti szokásokat feldolgozó énekes játékát láthatta a közönség, majd a Kereplő Néptáncegyüttes nagyobb csoportja táncát az Ékes Énekegyüttes népdalcsokra követte. A színpadi programot a Zúgófa Néptáncegyüttes fellépése zárta.
     Hossazbb szünet következett, és 8 óra után kezdődött a bál amelyen a nyitótáncot ugyancsak a kereplősök mutatták be, a zenét Siklai István szolgáltatta.
      Többféle gondolat fogalmazódott meg több emberben a rendezvény kapcsán. Tekintve, hogy ez egy objekítv tudósítás erre nem térüünk ki, de bárki leírhatja véleményét a hozzászólások között. A lényeg, hogy aki itt volt jól érezte magát és egy kicsit a hagyományokat is ápolta (Amire persze Rétságon bőven van mód a farsangtól az András havi mulatsáűgig. Képeink a nap eseményeit mutatják meg.
 GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-